Andersson og Karlsson dro store deler av søndagens fellesstart med 20 km fri i finske Ruka, men endte som henholdsvis nummer fem og seks.

Svenske Moa Ilar (26) spurtet til sin første seier i verdenscupen foran amerikanerne Jessie Diggins og Rosie Brennan. Lotta Udnes Weng ble Norges beste på fjerdeplass.

– Gledelig og gøy at disse outsiderne klinker til og vinner på uventet vis. Det er gøy å se. Det var et interessant løp. Jeg mener Ebba og Frida gjør en generaltabbe og ikke går jevnt, sa Holund underveis i løpet på Viaplays sending.

Løpet gikk i åtte runder i en 2,5 kilometer lang løype med særlig en lang motbakke og en lang utforkjøring. Også på herrenes fellesstart i langrenn og kombinert var det et samlet felt til mål.

Holund stusset på at duoen ikke gikk hardere da de ledet med noen små sekunder - både ved rundt 10 og 15 kilometer.

Holund kalte det «urutinert gåing» av Andersson og Karlsson, som han anser som de to sterkeste i feltet.

– Det blir uryddig. Da de først drar til, går de ordentlig til, så ser det ut som de går seg stive i den lange bakken. Men morsomt å se på og gledelig at Lotta reiser seg, sier Holund.

Karlsson erkjenner at «det gjelder å være smartere enn jeg var i dag».

– Vi forsøkte vel, det var vel tanken, men altså ... Å være to i den utforbakken mot å være 22 er stor forskjell. Nei, det holder ikke, sier Karlsson konfrontert med Holunds utspill.

– Holund mener dere kunne gått fra hvis dere gikk jevnt hardere, hva tenker du?

– Jeg synes vi forsøkte det. Jeg følte det var kjør hver runde. Jeg vet ikke hva Ebba sier, men jeg lå og kjørte, sier Karlsson.

Hun innrømmer at hun ville løst ting annerledes i etterkant.

– Jeg skulle nok ikke forsøkt hver runde. Jeg må kanskje stole litt mer på mine fartsegenskaper.

Andersson varsler at hun skal studere løpet.

– Det var vanskelig å virkelig få de meterne man trengte for at det ikke skulle samle seg igjen. Jeg gjorde det jeg kunne med dagsformen, sier Andersson og fortsetter:

– Det er lett å se på TV og analysere, så er det en annen ting å være ute i løypa og kjøre med belastning og mange sterke løpere rundt seg. Jeg får studere løpet og se hva jeg kunne gjort bedre.

– Jeg må se på hva jeg kan gjøre til neste fellesstart, for dette ble både kaldt og kaos.

22 år gamle Margrethe Bergane (nummer 11) var også mye fremme i tet og Holund ble «rørt» av hvor offensiv hun var. TV 2-ekspert Petter Skinstad var derimot ikke så positiv.

– Fantastisk moro med Ilar og den amerikanske duoen. Elendig taktisk gåing av forhåndsfavorittene Andersson og Karlsson (og Bergane). Herlig laginnsats av de norske jentene! Litt å gå på til toppformen, men her kan det bli mye å juble for når alle er tilbake på start og i form, skriver Skinstad på Twitter/X.

Uansett taktisk kritikk fra norsk hold, drar svenskene fra Ruka med tre av tre seirer.