Klangfestivalen går av stabelen 27. – 29. august

Fra London Symfoniorkester til Vågøy kirke

Beate Mordal er en av artistene som skal holde konsert under Klangfestivalens syvende år.

Revolt vil nå ut til ungdom i rocketeater: – Det blir steika tøft

Det sier Sigurd Skjølberg (20), bassist i rockebandet Revolt fra Molde. Han har stor tro på måten stykket tar form, bare en drøy uke før premiere.

De er rammet av demens – nå gir de ut diktbok

Et unikt prosjekt har foregått på Råkhaugen dagsenter. I løpet av 13 år har diktskriving gitt brukere med demens sykdom mestring. – Usminket språk og mye livsglede, sier poet Arne Ruset.

Innbyggernavn-debatten i Hustadvika engasjerer: – Det går seg nok til, mener ordføreren

Hustadviking, hustadviker, hustadvikværing? Her er resultatene etter avstemmingen på Rbnett.

Ergan Kystfort:

Kystmuseet i Bud opplever stor pågang: – Flere får ikke plass på omvisning

Det kan være "fole vanskelig å holde en meter i en bunkers". Kystmuseet opplever stor pågang og ønske om å delta på omvisninger de holder av Ergan Kystfort. Noen blir avvist i døra.

Sommarpraten

Har opplevd dramatiske ting: - Skytinga har skapt ein raud tråd for meg

Sigurd Brevik har vore styreleiar i Raumarock i fleire år. No trer han inn som leiar for festivalen. Den tidlegare toppidrettsutøvaren har vore gjennom vanskelege hendingar før, og tek utfordringa med å halde første Raumarock under korona på strak arm.

POLL: Kva meiner du?

Hustadviking? Hustadvikar? Hustadvikaværing?

Kva bør innbyggarane i Hustadvika kommune heite? Vi har sjekka med folk vi traff ute, i kommunen og fagfolk. Kva du sjølv meiner, kan du svare på i pollen inni saka.

Til uka: Tre musikalske trekkplastre og en sexolog på Storlihytta

Etter jazzen skulle man tro det ble stille i Molde, men i neste uke er det allerede satt opp flere begivenheter på Storlihytta. Her blir det holdt tre konserter og en livepodkast-opptreden i løpet av en uke.

Folk kom både land- og sjøvegen for å feire olsok i Rødven

Til tross for smittevernregler var det godt besøkt olsokfeiring i Rødven torsdag kveld. Noen kom med båt helt fra Molde.

Raumarock skal koronateste opptil 1.500 kvar dag – slik løyser dei det

For å sikre testing av festivaldeltakarar, skal festivalen setje opp ein eigen hurtigteststasjon i Raumahallen.

Leo Oterhals er utstillingsklar

I Leo Oterhals utstilling på Bud Kystmuseum står havet i sentrum, og dramatikken det innebærer.

Moldejazz:

Moldejazz oppsummert: Billettsalget endte langt over det festivalsjefen hadde håp om

Med tanke på covid-restriksjoner, halvert kapasitet og smitteredsel kan Moldejazz vise til fantastiske tall dette året. – Det er bare å 'gønne' på videre da!

Inviterer til countrytreff: – Blir ei festhelg

Fredag 20. og lørdag 21. august er initiativtakerne Ivar Magne Horsgård og Nikolai Finset tilbake med det populære countrytreffet i Eikesdal.

Christian Radich til anker ved Veøya

Skipet seiler en slags pilegrimsferd til sjøs med flere passasjerer. De startet i Trondheim på tirsdag og besøkte Veøya onsdag.

Molde får byleksikon

I likhet med mange andre byer i Norge skal også nå Molde få et byleksikon. – Det er små detaljer man ser hver dag, men kanskje ikke tenker på. Boka er for alle moldensere som er nysgjerrige på byen sin, sier forfatter Anders Kvernberg.

Festivalsjefen svarer på de unges ønsker: – Jeg har masse idéer!

«Det skal være kult, innovativt og fremoverlent. Det må det bare være, ellers dør jazzfestivalene». De unge ønsker seg billigere billetter, mer ung musikk på programmet og bedre muligheter for billig kost og losji. Dette sier festivalsjef Mariann Bjørnelv om de unges ønsker.

Morskapets mor

Ellen Andrea Wang avsluttet sitt virke som residerende artist på årets festival med verket «Magnificat» for kvinnekor, kontrabass og saksofon, sent lørdag kveld i domkirken. Verket klang av en sterk personlig tro – og et like sterkt kvinnelig fellesskap.

Litt mye Møllers tran?

Tredje og siste del av Jon Christensen-hyllesten varte i nesten fire timer. Der var det mye bra - samt en hyggelig overraskelse - men jeg synes jeg hørte Jon hviske: asså, er ikke dette litt vel mye a?

Etter nær 40 år gir Wenche seg som jazz-frivillig – se de unike private bildene!

Wenche Eli Johansen har vært frivillig på Moldejazz siden det legendariske Miles Davis-året 1984. Men etter årets festival er det slutt.

Tøft og kompromissløst

Overskrifta kunne gjerne vært brukt om Jon Christensens musikalske virke, men i dette tilfellet handler det om noen av avleggerne. Nemlig bandene Moskus og Skrim.

Fremtida er her

Den store Jon Christensen-hyllesten er i gang med to ganske så forskjellige arvtakere etter mesteren - eneren.

Han blir Artist in Residence neste år

Neste års husartist er ingen stor overraskelse: Moldejazz henter tilbake John Zorn, som skulle ha residert på festivalen i 2020.

Moldejazz: – Styrer mot et nullresultat

– Økonomisk ser det ut til at Moldejazz 2021 har gått bra. Vi styrer mot et nullresultat, det er vi utrolig fornøyde med i år, sier festivalsjef Mariann Bjørnelv.

Med Tuva på telttur

Både Tuva Syvertsen og resten av kvartetten Valkyrien Allstars bad oss med på telttur på rådhusplassen fredag kveld. En blandet fornøyelse og en kort konsert.

Jobber videre med jazzmuseet, men: – Søknad blir ikke sendt i år

Arbeidsgruppa som jobber med det nasjonale dokumentasjonssenteret i Molde har ikke dårlig tid. – Det er et stort prosjekt. Vi skynder oss langsomt, sier festivalsjef Mariann Bjørnelv.

Jazzlinja holder konsert under Moldejazz:

– Bare å hoppe i det

Øvingsrommene på kulturskolen har endelig fått litt mer liv ettersom jazzlinja øver til den kommende konserten på lørdag. Her jobbes det intenst med å lytte og føle musikken. På selve konsertdagen skal ingen ha noter, bare jazzlinjas gehør vil avgjøre musikkens tone.

Jubileum for Den Blå Timen

Den Blå Timen skal markere at de har holdt på i ti år. Dette gjør de ved å gi festivalen enda en dimensjon; kunsten blir tatt inn i festivalvarmen.

Har bikket 8.000 solgte billetter: – Over all forventning

Moldejazz melder om svært godt billettsalg på dag fem av festivalen. Og besøkstallet kan komme opp mot 10.000.

5 på jazzen

Dette mener folket er det beste med Moldejazz

I dag spør vi rett ut hva som er det beste med Moldejazz. 

Best tenkelig start på dagen

For svært mange har det blitt en tradisjon å starte fredagen under Moldejazz med Break of Day-konserten. I år var det Kirsti Huke og Ola Kvernberg som hadde fått det ærefulle og tidlige oppdraget og du verden så vakkert de takka for tilliten.

GURLS med alt på, takk!

GURLS og Trondheim Jazzorkester bød på masse humor, energi, glede og snusk, i et format som hevet et bra klubbjazz-konsept til de store musikalske høyder.

Herskedal hersket i Domkirka! – Ikke ett dødpunkt

Daniel Herskedal er vår egen - moldenser og nordmann – men musikken hans kan med rette kalles world music. Han er definitivt en mann av vår klode, og i sitt hode har han en hel verden. Som han deler med oss.

Kystvakten på plass i Molde under jazzuka: – Fokus på sikkerhet og forebygging

I forbindelse med festival og folkeliv både til lands og til vanns i Molde denne uka kjører politiet båtpatrulje sammen med Kystvakten.

5 på jazz

Hva skal gjøre Moldejazz bedre? – Det må være veldig morsomt!

I dag er vi på gata og spør hva som skal til for å gjøre Moldejazz enda bedre.

Danserytmene på Rabbajazz fikk barna opp på bordet

Rabbajazz legger opp til konsert for de mindre blant oss. Stemningsrapporten kan vise til klappende, dansende og fornøyde barn i publikum. Selv om det er Elsa og Tøffe Tøffe Toget som er favorittene til Harriet (3) og Nils (snart 4) likte de det de hørte i rådhusteltet.

De unge om moldejazz: Sånn bør festivalen fornye seg

Nyslått festivalsjef Mariann Bjørnelv spør seg hva som skal til for å få neste generasjon publikum til å like jazz. Vi har snakket med unge midt i festivalens målgruppe om hva nettopp de synes Moldejazz bør gjøre for å trekke mer ungt publikum.

Nå får du se mer av Jazzlogen. – Enda morsommere i år enn i fjor

I likhet med fjoråret er det også et annerledesår for Moldejazz. Likevel er Jazzlogen mer synlig i år ettersom de dukker opp rundt om kring i byen. – Vi får spille og gjort mye gjennom uka, og det er vi veldig takknemlig for.

«Ola Kvernberg er en gigant uansett i hva slags tapning han blir servert eller serverer»

Det har skjedd mye, svært mye, i Ola Kvernbergs musikalske liv siden han som cirka 12-åring stod på hjørnet av Storgata/Fjordgata og spilte sammen med en kamerat under en jazzfestival. Nå befinner han seg på et sted der han snakker til et publikum langt forbi jazzmenigheta - også.

Juan (54) jobber i en av bodene som selger lekevåpen: – Bra at politiet reagerer

Bodselgerne mener det er bra at politiet reagerer på våpenlignede gjenstander.

Konsertarrangører: – Smittevern er utfordrende

Storgata er full av folk, og publikum reiser seg, går bort til andre bord og danser på konsert. Arrangørene forteller at smittevern er utfordrende.

5 på jazz

– Mitt ønske for framtida er at Moldejazz må ha unge, lokale musikere på scena

Hvilken eller hvilke artister vil du helst se på ei Moldejazz-scene?

Sigurd (24) satser alt på musikerdrømmen

Koronapandemi, mye jobbing og usikker lønn: Av og til spør Sigurd Malmedal Drågen seg selv om det er verdt å være musiker. Svaret er alltid ja.

5 på jazzen

– Selveste Jay Jay Johnson kom bort til meg på Varden i 1967 og sa: Can I play with you?

Vi er ute og jazzer og spørsmålet er; hva er ditt beste jazzøyeblikk?

På hellig grunn

For 16 år og en dag siden stod Charlie Haden på den samme scena som Ellen Andrea Wang i dag. Hvis hukommelsen ikke svikter meg totalt, så stod han omtrent på samme kvadratmeteren som henne. Han var den store inspirasjonskilden for musikken til Closeness-bandet. Alt henger som kjent sammen med alt.

Frihet i begrensning

Paal Nilssen-Loves gongbad var mer medrivende enn meditativt, og fanget hele den fullsatte utstillingssalen på Krona tirsdag.

12 utsolgte konserter – dette sier sjefen om første festivaldag

Mariann Bjørnelv er godt fornøyd med sin aller første dag som festivalsjef – og kan notere 12 korona-utsolgte konserter og 6 nesten-utsolgte så langt.

Red Hot gjenerobret parken

Red Hot er nærmest hoffleverandører av førsteklasses partymusikk i Alexandraparken i Molde, og så sterk er denne symbiosen av kraftfull rythm’n’blues og hva som helst de foretar seg at publikum ga seg helt over mandag kveld.

Åpningskonserten er unnagjort og vår anmelder lot seg begeistre: «Bedre start kunne verken hun eller vi fått»

Artist in Residence under Moldejazz, Ellen Andrea Wang, har akkurat lagt ut på sin mest spennende musikalske ekskursjon. Første holdeplass var med det unike Kontrabassorkesteret og bedre start kunne verken hun eller vi fått.

Se åpningen av Moldejazz i opptak her

Åse Kleveland åpnet mandag den 61. utgaven av jazzfestivalen i Molde. Rbnett og 1FM sendte direkte fra åpningsseremonien i Alexandraparken, og her kan du se den igjen i opptak.

Trygve (21) tar fagbrev med spesielt jazzoppdrag: – Fantastisk!

Trygve Olav Nås tar fagbrev som blomsterdekoratør denne uka. Oppgave: Lag en krans til Moldejazz-sjefen på åpningen!

Kvinnene dominerer Moldejazz: – Et viktig steg i riktig retning

Kvinnelig festivalsjef. Kvinnelig festivalåpner. Og kvinnelig Artist in Residence. – Kvinneandelen i år er på femti prosent og vel så det. På tide!, sier festivalsjef Mariann Bjørnelv.

Delte ut to (!) Molderoser

En institusjon og en journalist blir hedret med Molderosen i år.

Hun vant Norges største musikkpris

Broen-vokalist Marianna Sangeti Angeletak Røe får jazzstipendiatet på en million kroner.

Her kan du stå midt i kunstverket

Mandag kl. 15.00 åpner utstillingen «Via» på Møre og Romsdal kunstsenter som er på Plassen. Her er det både lyd og abstrakte videoer som fyller rommet slik at en kan blir en del av kunstverket selv.

Se monster-instrumentet: Størst i verden – og nå i Molde

Musiker Guro Moe er 1,58 meter høy, mens oktobassen hun spiller på er 3,85. – Den er den største av de 11 oktobassene som finnes i verden, forteller Moe.

BILDESERIE:

Åpnet Glasstaket med konsert og et fyrverkeri

Fredag inviterte Glass til åpning og konsert på den helt nye uteserveringa. Både lokalt og nasjonalt innslag ble møtt til stor jubel fra publikum.

Smitte i Molde tre dager før festival – dette sier Moldejazz

Samtidig som byen er full av folk og rigges til festival, meldes det om nye smittetilfeller. – Vi visste det kunne skje, det er ingen overraskelse. Vi følger nøye med, sier festivalsjef Mariann Bjørnelv.

1FM med festivalradio og live-stream:

1FM tar pulsen på årets Moldejazz – hele uka

I år er festivalradioen tilbake nok en gang, med eget telt ved Alexandraparken. Festivalradioen sendes også direkte på Rbnett.

Festivalsjefen ti år etter 22. juli: – Fortsatt brister stemmen og tårene kommer

Jan Ole Otnæs har aldri i sitt liv følt en slik fortvilelse som tidlig om morgenen dagen etter 22. juli.

Nå åpner Glass opp på taket – med enda flere artister

Glass åpner etter planen taket på uteserveringen torsdag kl. 14. Nå er tre nye artister klare til åpningsdagene.

Museet: – Aldri satset så stort på det norske publikummet

Romsdalsmuseet satser på åpne hus, guider, statister, og flere aktiviteter i sommer. – Det har fungert kjempebra så langt, sier Birgitte Nielsen.

Nå får Molde sin egen Walk of Fame: – Responsen er fantastisk

100 gullstjerner med kjente artistnavn fra 60 år med Moldejazz pryder nå gangveger og fortauer på strekningen mellom Bjørnsonhuset og østenden av Storgata.

Ut og jazze? Her er gratisprogrammet i Alexandraparken

Det blir gratiskonserter i Alexandraparken i år også. Men; du må møte opp i god tid til konserten du vil få med deg.

Hans Olaf var manges favorittlærer – nå kommer han hjem til Molde med keiserlig «historietime»

Stein Berg Oshaug hadde ikke snakket med sin gamle historielærer på 40 år. Nå ser han fram til å få Hans Olaf Brevig tilbake til hjembyen til keiserlig aften i Moldemarka.

Deler ut nær seks millioner til kulturlivet – sjekk hvem som får

170 søkte om støtte. Nå får 80 av kulturaktørene 5,7 millioner kroner gjennom fylkeskommunens stimuleringsordninger.

Garden kommer. Skal spille to steder i Romsdal og besøke et luftig sted

Gjør klart for blankpussa messing og sko, press i buksa, og ikke minst feiende flotte marsjer og drill i verdensklasse. 3. gardekompani kommer til Nordvestlandet i sommer.

Arrangerte helt ny festival i Molde sentrum: – Dansegleden er til å bli rørt av

Leder og initiativtaker bak Molde Dansefestival forteller at festivalen gikk over all forventing.

Dagny-konsert utsolgt på sekunder – nær to tusen på venteliste

– Det er fantastisk at så mange vil komme. Og samtidig trist at vi ikke kan tilby flere billetter, sier Bjørn Olav Andersen, daglig leder hos Glass.

Sto på scena i Molde da det smalt 22. juli: – Uvirkelig

Den 22. juli 2011 klarte Jarle Bernhoft å gjennomføre konserten i Molde. Lite visste han at han kort tid seinere skulle synge i begravelsen til venner som hadde mistet ungdommen sin på Utøya.

Flytter Jugendfest – får ny dato og ny arena

Jugendfest i Ålesund flyttes til november, og blir en av de største festivalene som gjennomføres i 2021.

Ellen Andrea er husartist på jazzen. Nå inviterer hun faren og bandet hans til konsert

– Når det regner på bassisten, drypper det på presten, skriver pappa Øystein humoristisk. Datteren Ellen Andrea Wang blir med når hans jazzband Pastor Wang Quintet gjester domkirka.

Børster støv av jazzmotivet fra 1961: – Jeg blir rørt

For seks år siden døde kunstneren bak Moldejazz' sitt aller første motiv, Størk Halstensen. Nå bruker festivalen det som årets motiv. Det synes enken Grethe Forbregd er både artig og rørende.

Nå skal han styre Nordmøre museum

Jarle Sanden er konstituert som direktør for stiftelsen Nordmøre museum.

Disneys storfilm er spilt inn lokalt. Derfor går den på kino på Åndalsnes og i Ålesund – men ikke i Molde

Det er bare rundt 25 kinoer i Norge som setter opp storfilmen Black Widow med Scarlett Johansson. – Det er trist at vi ikke får vist den, sier kinosjef Geir Hammerø i Molde.

Vuyo er rapper fra Gossen. Her lærer han kidsa triksa sine

I Hustadvika lærer barn og unge å skrive og produsere egne låter, med hjelp fra kule musikere som Ole Vuyo Småge og Sigurd Malmedal Drågen.