– Jeg fikk litt sekunderinger underveis, og heldigvis var de positive. Jeg var såpass stiv og sliten på slutten at jeg var spent på om jeg skulle holde meg på beina. Jeg så stiv opp den siste bakken at jeg vet nesten ikke hvor jeg skal gjøre av meg, sier Nyenget til VG.

31-åringen kjempet intenst mot Niskänen, som ledet helt til nordmannen gikk over streken. Etter at Nyenget var i mål, reagerte det finske hjemmehåpet med å kaste stavene i sinne over seieren som glapp.

– Det var virkelig en skuffelse, sier Niskanen til Viaplay.

– Det var et av de verste løpene mine i Ruka, la Niskanen til.

– Jeg hadde så mye melkesyre at hjernen omtrent ikke reagerte, sier Nyenget, som ikke fikk med seg Niskänens reaksjon.

– Å vinne skirenn betyr ekstremt mye.

– Iivo er nok forbannet. Men det er fortjent at Martin tar dette her. Det er bare å gratulere, sier Johannes Høsflot Klæbo til VG.

VISTE SEG FREM: Martin Løwstrøm Nyenget i Ruka. Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

Erik Valnes, som vant fredagens sprint, tok lørdag 3.-plassen med tre tideler foran Pål Golberg.

– Jeg «pushet» godt de siste 200–300 meterne. Det var nesten så jeg svimte av da jeg kom i mål. Det var deilig, sier Valnes til VG om karrierens første pallplassering i verdenscupen i et distanserenn.

Klæbo ble nummer 14 – slått med over 40 sekunder av Nyenget.

– Jeg skulle gjerne hatt sesongstart om 14 dager. Jeg trenger mer enn 8–9 dager trening. 40 sekunder er mye, men jeg håper at ting ser annerledes om to-tre uker, når ting nærmer seg Tour de Ski, sier Klæbo.

For Løwstrøm Nyenget kjentes formen mye bedre. 31-åringen gikk glitrende i de tøffe løypene i Ruka og tok karrierens andre verdenscupseier. Den første kom i Holmenkollen i 2022.

– Jeg unner Martin dette av hele mitt hjerte. Han er en fantastisk god skiløper, som har tatt steg hvert eneste år til tross for sykdom og skader, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum til VG.

– Det er noe med å ta ut det siste lille, å tørre å vinne. Det begynner han å lære seg, og da er Martin farlig.

FIKK DET TØFT: Johannes Høsflot Klæbo i aksjon i Finland lørdag ettermiddag. Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

Klæbo har på sin side nylig vært corona-syk og innrømmet at kroppen bar preg av det.

– Jeg trenger mer tid og trening. Vi får ta ferdig denne helgen nå og så får vi legge en plan, sier 27-åringen til VG.

– Det er ikke noe gøy når man er i dårlig form. Det er tungt fra første stavtak.

Emil Iversen er ikke tatt ut på landslaget og satser på egen hånd denne sesongen. Etter oppløftende prestasjoner på Beitostølen sist helg, fikk trønderen sjansen i Ruka. Det endte med en 24. plass på 10-kilometeren.

– Det var elendig. Eller, jeg syns det gikk greit, men det var veldig mange andre som gikk bedre. Følelsen min denne uken har vært veldig bra. Jeg håpet at jeg skulle kjempe om en topp 10-plassering, men jeg var aldri i nærheten, sier Iversen til VG.

– Det er blytungt og flaut å gå så dårlig når jeg får gå verdenscup. Nå er det tilbake til Norgescup. Det sitter ikke 100 prosent i dag.