Martin Løwstrøm Nyenget vant sekundstriden foran hjemmehåpet Iivo Niskanen som kastet stavene i raseri. Erik Valnes knep tredjeplassen foran Pål Golberg.

Harald Østberg Amundsen hadde litt å utsette på skiene etter å ha blitt nummer seks.

– Det er litt glatte ski. Det er ekstremt bratte bakker her. Så når man blir sliten og faller sammen teknisk i tillegg til glatte ski, da blir det veldig tøft, sier Amundsen.

Han startet tidlig av de norske utøverne, og tror de som startet senere, hadde bedre ski.

– Det så ut som de (Martin Løwstrøm Nyenget og Erik Valnes) går bedre på ski enn jeg følte jeg gikk. Samtidig er de rå teknisk. De får mye trøkk ned i skiene, sier Amundsen.

I TOPPEN: Harald Østberg Amundsen kom på 6. plass i Ruka lørdag. Foto: Jussi Nukari / NTB

Det er sjeldent norske utøvere utsetter noe på skiene og jobben til smørerne. Emil Iversen, som mistet landslagsplassen før denne sesongen, er klar på at skiene ikke var «veldig gode».

– Jeg må tilbake til «Team Ivers» og være førsteprioritet. Her blir jeg prioritert til sist. Det var ikke noe rå ski, ikke i hele tatt. Sånn er det nå. Det er en del av gamet.

Det sier Iversen i sin typiske stil, trolig med litt glimt i øyet også.

– Men det er fortjent, jeg har gått så dårlig de siste årene, så at jeg er nedprioritert her tar jeg greit, legger Iversen til. Han kalte også egen innsats «elendig».

Den nye smøresjefen Tord Heggdahl mener tilbakemeldingene som har nådd ham fra utøverne har vært positive.

– Da må jeg prate mer med dem. Jeg har ikke hørt noe om det, sier Heggdahl til VG om Amundsen og Iversens utsagn.

Det ble spekulert i om de som startet sent av de norske justerte skiene etter at de så lagets første utøvere ute i løypen. Det avviser Heggdahl.

– Vi legger ofte på et siste lag ute rett etter start, når skiene har vært inne i smøretraileren der det var varmt. Det ble ikke gitt tilbakemelding om glatte ski. Den avgjørelsen ble gjort av løperne som hadde vært ute på oppvarmingen, ikke i bakgrunn på de som startet først, sier Heggdahl.

– Føret endret seg litt før start. Det var et kvinneløp og herrene startet oppvarmingen, deretter sluttet det å snø. Da ble det ganske glasert i sporet, sier Heggdahl videre.

Vinneren Martin Løwstrøm Nyenget la på et ekstra lag med feste etter oppvarmingen.

– Jeg hadde dialog med min smører. Jeg går på litt glatte ski bevisst, for jeg prøver å bruke stakingen og ha ski som flyter bra der. Men vi justerte med et lag etter skitesten. Jeg stoler blindt på smøreren, sier Nyenget til VG.

Pål Golberg, Erik Valnes og Didrik Tønseth sa seg alle fornøyd med sine ski.

– Jeg følte mine ski var bra. Men man blir sliten og får dårlig tyngdeoverføring, da kan det glipp. Denne løypa er vanskelig å smøre i, sier Tønseth.

PS! Søndag er det 20 km fellesstart i fristil. Kvinnene starter kl. 10 og herrene kl. 10.35. Løpene sendes på Viaplay/TV 3.