– Det betyr ufattelig mye. Det er vanskelig å si akkurat hva det betyr. Jeg vet at jeg kan og at jeg kan gjøre det på den største scenen, sier Jenssen til VG etter sjokkseieren.

Da det dro seg til på 20 km fri fellesstart, var det et stort felt inn i siste motbakke før oppløpet. Til slutt var Jenssen sterkest foran Novak og Harald Østberg Amundsen.

– Helt enormt. Jeg blir målløs, sier Viaplay-ekspert Niklas Dyrhaug.

Michal Novak var også en stor overraskelse med sin andreplass søndag. Tsjekkeren kom først inn på stadion, men mener selv han tabbet seg ut ved å slippe Jenssen på innsiden av seg på oppløpet.

– Jeg var for snill..., sier en angerfull Novak til VG.

– Jeg må lære av dette. Da jeg kom i mål var jeg skuffet, tross at dette er min første pallplass i verdenscupen, legger han til.

Jan Thomas Jenssen har i mange år yppet seg med sterke resultater, men også perioder med motgang ved sykdom og problemer med ryggen. Søndag fikk han endelig betalt for strebet.

– Det er mye som går gjennom hodet og som ikke egner seg på TV, men det betyr så utrolig mye, gjentar Jenssen overfor VG.

– Det er så mange jeg må takke, og de som er verdt å takke, vet selv hvem de er, sier Jenssen.

Jenssen har tidligere aldri blitt bedre enn nummer syv i verdenscupsammenheng. Søndagens løp var trønderens første på det øverste nivået på tre år. Han har flere ganger kritisert uttak da han har uteblitt.

– Jan Thomas har vært mest kjent for å sutre i Adressa over uttak, men i dag er han verdens beste skiløper, sier Didrik Tønseth og ler.

– Som ung og uerfaren, snakker man uten å tenke i blant, sier Jenssen selv.

Johannes Høsflot Klæbo ble nummer 21, og sier til VG at han står over neste verdenscuphelg.

– Det er fra vondt til verre i dag. Det har vært en «skihelg». Jeg gleder meg til å komme hjem, sier Klæbo til VG.

Han ble coronasyk i starten av november og har prestert dårligere enn vi er vant til denne helgen: 3. plass på sprinten fredag og 14. plass på 10 km klassisk lørdag.

– Nå skal jeg hjem. Du ser ikke meg i Gällivare. Mulig jeg er tilbake i Östersund. Det kan hende jeg venter helt til Trondheim, vi får se, fortsetter Klæbo.

Han opplyser at han kanskje går Norgescup i Gålå i stedet kommende helg. Den sendes på VG+ Sport.

– Jeg må se hvordan kroppen kjennes ut fremover. Jeg trenger å få trent. Det høres enkelt ut, men det er det som gjelder.

GLEDESBRØL: Jan Thomas Jenssen spurtslo verdenseliten i Ruka. Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

Veteranen Pål Golberg ble selv nummer seks og hyller Jenssen etter sjokkseieren.

− Det er artig. Han har stanget i veggen noen år, så det er kult at han griper muligheten på sin beste distanse. Jeg unner ham dette, sier Golberg til VG.

– Jeg får frysninger. Det er utrolig flott å se at han får det til. Han har trent godt i mange, mange år. Endelig får han det til. Du ser at bredden i Norge er så stor, sier Viaplay-ekspert Hans Christer Holund.

– Han har alle egenskapene vi vil se i en moderne skiløpet. Har utholdenhet, er rask og er god i skøyting og klassisk. Vi kommer til å se mer av han, sier den tidligere verdensmesteren.

TETT I TET: Simen Hegstad Krüger ledet an opp bakken i Finland. Foto: Jussi Nukari / NTB