Sju store bedrifter presenterte ståa på Molde næringsforums frokostmøte torsdag.

Olav Gjerland, styreleder i Molde Næringforum, mener bedriftene i Molde og omegn viser guts og evne til omstilling.

– Jeg synes det er en nøktern optimisme. Bedriftene viser guts og evner å tilpasse seg en ny situasjon. Vi har fortsatt stor kompetanse i Molde, og blant dem som har måttet gå viser det seg at flere har funnet nytt arbeid i Molde.

Så kompetansen forsvinner ikke, sier Olav Gjerland, styreleder i Molde Næringsforum, når Brunvoll AS, Prezioso Linjebygg, Axtech, Axess, National Oilwell Varco, Oshaug Metall AS og Glamox har presentert nåsituasjon og framtidsutsikter.

– Nysgjerrige

Hele 180 personer var påmeldt Molde Næringsforums frokostmøte, årsmøte og påfølgende omvisning på Brunvoll torsdag morgen.

– Vi har aldri hatt så mange på frokostmøte før. Det skyldes nok at de er nysgjerrige på bygget og at de får muligheten til å høre om hvordan markedssituasjonen er for så mange sentrale industriaktører, sier Britt Flo, leder i Molde Næringforum.

Ringvirkninger

Flo mener bedriftene har evnet å snu seg rundt og tilpasse situasjonen i et krevende marked.

– Bedriftene har vist en fantastisk omstillingsevne. Til tross for oppsigelser og ordrenedgang opplyste flere av bedriftene at de tar større markedsandeler, og at de tjener penger igjen. Men det er klart at situasjonen vi har vært - og er - inne i, får ringvirkninger. En industriarbeidsplass generer også arbeid nedover i verdikjeden og utenfor bedriftene, som økonomitjenester og IKT. Disse merker og at det er endrede tider, sier Flo.

Lav ledighet

Britt Flo presenterte «temperaturmålerne» på flere området:

– Situasjonen ser ikke så verst ut. Flytrafikken for mai måned øker med 1,5 % innenlands, men går ned med 50 % utenlands, hovedsakelig på grunn av kansellering av charterreiser til Tyrkia. Så netto har flytrafikken gått ned rundt 5 prosent. Det siste året har hotellovernattinger gått opp med 6,93 prosent, men har hittil i år gått ned med 3,25 prosent.

Det er vesentlig mindre nedgang enn det andre byer som har næringsliv knyttet til olje og gass opplever. Folketallet har gått fra å vokse de siste årene til å gå ned i siste kvartal, som ett av to fylker, noe som ikke er positivt. På boligmarkedet var det 3,5 prosent prisvekst første kvartal 2016, sier Flo, og viser at arbeidsledigheten er 2,9 prosent.

– Mange er overrasket over den lave ledigheten, men den viser at det er et arbeidsmarked her som tar i mot dem som blir oppsagt, sier Flo.

Nytt styre

Molde Næringsforum har 220 medlemsbedrifter. På årsmøtet ble det gjort valg av nytt styre. Det nye styret består nå av styreleder Olav Gjerland, Sparebank 1 SMN, nestleder Per Olav Myrstad, Astero AS og styremedlemmene Per Olav Myrstad, Astero AS, Hallgeir Gammelsæter, Høgskolen i Molde, Kolbjørn Heggdal, Sparebanken Møre, Odd Tore Finnøy, Brunvoll (ny), Gunn Anne Lyngstad, Lanullva AS (ny), Espen Lillebrygfjeld, Omya Hustadmarmor, Vanja Braute, Scandic Seilet Hotell, ordfører i Molde og rådmann i Molde.

Terje Dyrseth og Ingebjørg Klausen går ut.

Vara i prioritert rekkefølge: Gunhild Sjøvik Frøystad, Sirius Eco Group, Odd Kåre Amundsgård, Kleive Betongbygg AS, Heidi Leren, Anunatak, Jarle Sanden, Romsdalsmuseet.