Derimot sier LSK-lederen at norsk fotballs årlige «generalforsamling» – fotballtinget – må ta avgjørelsen om cupen fra 2024 skal starte på høsten og avsluttes med finale på våren.

Det siste er anbefalingen fra Hangeland-utvalget, som nylig presenterte flere tiltak for norsk toppfotball.

– Dette er greit som et innspill, men ikke som beslutningsgrunnlag. Det blir syltynt å bestemme på dette grunnlaget. Det kan være utgangspunkt for en debatt, mener Kokkim.

Han mener hele Fotball-Norge må få lov til å ta del i den debatten. Og sier fotballtinget i mars er det naturlige treffpunktet. Onsdag formiddag sendte Kokkim et brev til ledelsen i Norges Fotballforbund og redegjorde for sitt syn.

– Men styret i NFF har all rett til å endre egne turneringer?

– Ja, de er satt til å forvalte den. Men jeg tror ikke at da de fikk den fullmakten, at den var så omfattende. Den fortjener en bredere debatt enn en innstilling fra et utvalg og en styrebeslutning, fastslår Kokkim.

STYRELEDER: Morten Kokkim i Lillestrøm. Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

LSK-lederen er heller ikke av den oppfatning av at cupen bør gå over to kalenderår. Det er han ikke alene om.

Strømsgodset har gått ut med sin mening, og styreleder Tuva Ørbeck Sørheim i Vålerenga og Cecilie Gotaas Johnsen i Rosenborg bekrefter til VG at de to storbyklubbene vil beholde cupen som den er i dag med finale på høsten.

30 av 32 toppklubber var av samme mening da cupens fremtid var under debatt for ett år siden.

Også nå er det to tredjedels flertall for å beholde cupen i sin tradisjonelle form, bekrefter Cato Haug i Norsk Toppfotball, interesseorganisasjonen til de 32 klubbene i Eliteserien og Obosligaen.

Da Brede Hangeland la frem utvalgets innstilling forrige uke, innrømmet også han at flere toppklubber hadde gitt tilbakemelding om at de ikke ønsket å snu cupen.

Brede Hangeland, leder i utvalget, presenterte forslagene for norsk fotball og presse forrige uke. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Jeg har tall, men husker ikke styrkeforholdet, sa assistenttreneren til det norske herrelandslaget da.

Likevel kan cupen altså bli snudd til en turnering som starter på høsten og avsluttes våren etter, hvis NFF-styret følger anbefalingen til Hangeland-utvalget.

Først skal interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball ta stilling til forslaget på sitt styremøte onsdag ettermiddag.

– Da forventer vi at klubbene blir hørt, melder Tuva Ørbeck Sørheim i Vålerenga – og spiller dermed ballen over til NTF.

Men NTF kan gå imot flertallet blant sine medlemsklubber, sier styreleder Cato Haug.

NTF-LEDER: Cato Haug i Norsk Toppfotball. Her på Sarpsborg stadion. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

– Svaret på det er at det kan man, selvfølgelig. Så er spørsmålet om det er lurt. Det er viktig å se hvordan prosessen har vært. Det har vært nedsatt et utvalg, bredt sammensatt hvor klubbene har hatt tung representasjon i utvalget. Dette utvalget har jobbet i lang tid faglig for å finne ut hva som er lurt, sier Cato Haug til VG.

Styrelederen i NTF tror klubbene ville svart annerledes på spørsmål om cupen nå etter å ha sett hva Hangeland-utvalget blant annet har lagt frem.

– Det er ikke nok kampdatoer. Vi har fire lag i europacup, vi får kanskje fem lag fremover. I tillegg kommer Fifa og Uefa med ytterligere begrensning på når vi kan spille fotball. I tillegg er det ikke optimalt å spille en cupfinale i midten av desember. Noen må se den helheten og si det. Dette er fakta, dette har ikke noe med hva jeg mener, sier Haug.

Morten Kokkim i Lillestrøm er derimot ikke blitt overbevist over disse argumentene.

– Har du satt deg inn i hvordan Det europeiske fotballforbundet (Uefa) endrer terminlisten for europacupen de kommende sesongene?

– Nei, denne innstillingen kom på fredag, og jeg har sett hva de har publisert rundt det. Det skal jeg se nøyere på. Gi meg 14 dager med gode folk, så skal jeg komme med et alternativt forslag, svarer Morten Kokkim.

– Vi er ikke imot at vi skal legge til rette for landslag og europacupspill. Men man skal være forsiktig med å gjøre det på for stor bekostning av norsk klubbfotball, som bør være det viktigste vi driver med, sier Lillestrøm-lederen.