TIL-sjefen bruker ordet «desperat» om forslagene for NM 2024.

  • Et av de mulige scenarioene Tromsø trekker fram, er hvis de selv ender på 4. plass i årets eliteserie. Etter dagens regler ville de da være klar for Europa-spill neste sesong – gitt at cupfinalistene Bodø/Glimt og Molde begge kvalifiserer seg til Europa gjennom topp 3-plasseringer i serien.

  • Men Hangeland-utvalget foreslår at det arrangeres en kamp om E-cup-plass mellom NM-vinner 2023 og NM-vinner 2024 sommeren 2024.

  • Hvis cupvinneren i 2024 er et annet lag, som ikke blir topp tre i Eliteserien 2023, så kan vinneren av en slik kvalifiseringskamp kunne komme til å skyve tabellfireren (f.eks. Tromsø) ut av E-cupspill.

– Ønsket om å gjøre norsk fotball bedre kan ikke føre til løsninger som er urettferdige og nærmest desperate, mener Øyvind Alapnes, daglig leder i Tromsø IL.

– En ting er det voldsomme ønsket om å arrangere en vårcup neste sesong, for så å starte den nye cupen på høsten. Men det verste er jo at de – med dette forslaget – foreslår å totalt endre forutsetningene og premissene for årets sesong lenge etter at konkurransen er i gang. Vi er i ferd med å gå inn i en fantastisk spennende høst i Eliteserien, og premissene for årets sesong er lagt for lenge siden. Å skulle endre på disse nå, for å skape en gulrot for en ny vårcup neste år, blir fullstendig feil, sier Øyvind Alapnes.

– Fordi dere muligens ikke kommer til Europa?

– Fordi det blir fullstendig urettferdig. Nå er vi inne i en spennende sluttspurt i Eliteserien, og vi synes det blir fullstendig feil å endre forutsetningene underveis. Vi synes ikke det er rettferdig å legge inn en vårcup med motivasjon om en mulig E-cup-plass til vinneren – nå midt i seriesesongen som avgjør E-cup-lag for høsten 2024. Årets premisser har alle stilt seg bak og et utvalg kan ikke endre på disse mot slutten av sesongen.

TROMSØ-SJEF: Øyvind Alapnes. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

– Vi er positive til endringer i norsk fotball, og da synes vi det er dumt å legge inn en desperat cup på våren 2024 – som kan skape motstand til viktige endringer man ønsker på lang sikt.

Alapnes understreker at det er bare et eksempel med Tromsø. Som tabellen ser ut nå er det aller mest aktuelt for Brann. Eksempelet er også avhengig av at Molde blir topp 3-lag til slutt. Klubben fra Romsdalen er per nå nummer fem på tabellen.

Dette er ordlyden i innstillingen fra Hangeland-utvalget:

«Vårcup-NM 2024 avvikles over 7 runder fra april-mai 2024, med kåring av cupvinner mai 2024 ... I 2024 må det da avvikles en playoff mellom vinner NM23 og vinner NM24 om E-cup-plass sommer 2024. Ny NM-syklus starter august 2024 med finale mai 2025.».

TIL-sjefen tror mange norske supportere kommer til å protestere om cupfinalen ikke skal spilles på høsten. Om det likevel blir høst-vår-cup, mener han det er uproblematisk å droppe cupen 2024.

Brede Hangeland kommenterer TIL-utspillet slik i en melding til VG:

– Jeg forstår problemstillingen. På utvalgsnivå må vi sette en grense for hvor langt vi går inn i detaljer og eventualiteter. Vår oppgave var å anbefale en optimal, helhetlig konkurransestruktur og terminliste.

Hangeland fortsetter:

– En eventuell endring vil alltid medføre noen praktiske utfordringer. Disse har utvalget i noen grad gått inn i, men alle eventuelle konsekvenser har vi ikke kunnet ta stilling til. Jeg er imidlertid trygg på at slike praktiske utfordringer vil bli løst på en klok og rettferdig måte.