– Men vi må tørre å endre noe i Norge også. Vi var imot v-stilen og imot skøyting i langrenn. Vi må tørre å endre ting, sier Odd-leder Einar Håndlykken til VG.

Han er en del av Hangeland-utvalget som fredag kom med en tydelig oppfordring om å endre den tradisjonsrike cupen.

Ønsket er at cupen starter på høsten og har finale på våren. Innstillingen skal behandles i styret i Norges Fotballforbund.

– Det som fungerer bra, skal vi beholde. 16 lag i Eliteserien fungerer bra. Da beholder vi det. Men når vi ser hvordan NM har fungert de siste årene, så synes jeg ikke det går an å evaluere det som bra. Da må vi gjøre endringer og tørre det, sier Håndlykken.

– Det kan ikke være sånn at vi er imot endringer bare fordi det kommer fra NFF. For sånn tror jeg det er en del supportere som har det der ute, sier han.

Brede Hangeland presenterer utvalgets innstilling på Ullevaal fredag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I andre høringsrunde krysset et flertall av 32 toppklubber av på alternativet for å beholde den tradisjonelle cupen.

– Jeg har tall, men husker ikke helt styrkeforholdet, sier Hangeland til VG.

Hangeland-utvalget regner med å få større oppslutning for sin sak når argumentene gjøres «tilstrekkelig kjent blant klubber og andre interessenter», heter det i innstillingen.

– Men det var mange klubber som skrev i kommentarfeltet at de ville vite mer om høst/vår-NM. Derfor har utvalget lagt mye krefter i å argumentere for dette. Vi er helt samstemte om at dette er riktig, forteller Hangeland, som i dag er assistenttrener for herrelandslaget.

I utvalget var det representanter for klubbene Rosenborg, Brann, Kongsvinger og Ranheim.

Hangeland argumenterer slik:

  • Høsten er enormt tettpakket med internasjonal fotball. Et tradisjonelt NM vil tape anseelse.

  • Toppklubbene vil nedprioritere en tradisjonell cup fordi de ikke har kapasitet på høsten.

  • Cuprundene tre til seks får mulighet til å skinne mer om de spilles på våren.

  • Finale i mai er «mye kulere» enn tredje søndag i advent.

  • De kommersielle partnerne er enige i dette.

Den mangeårige Fulham-spilleren mener dessuten at høst/vår kan gi oss mer cupsjarm, der små breddeklubber får målt krefter med eliteserielag.

Etter dagens regler får minst 250 klubber delta i NM.

Nå vil man se på muligheten for et utvidet, regionalt kvalifiseringsspill før ordinært NM starter på høsten.

– Hvis man snur cupen, så har man sommeren til å ha regionale turneringer, som kunne vært inngangsporten til NM. Da kan man få noen utrolige askeladdenhistorier. Det er helt i tråd med det vi liker best med cupen, sier Hangeland.

Dermed kan det åpne seg muligheter for at eliteserielag møter lag fra for eksempel syv divisjoner under.

– Hvor smart kan det være å sette opp et lag fra 7. div mot et eliteserielag med tanke på skader. Tror du klubber vil vegre seg for å møte utrente 40-åringer?

– De må jo kvalifisere seg opp da. Hvis et 7.div-lag skal møte et eliteserielag, så må de slå ut en del lag. De kan ikke være et rent publag for å komme dit, svarer Odd-leder Håndlykken.

– Men dere legger likevel til rette for at det kan skje?

– Det må de tåle. Folk oppfører seg stort sett bra. Det er ikke noe større skaderisiko å møte et 7.divisjonslag enn 4. divisjonslag.