VG meldte torsdag at Hangeland-utvalget foreslår at cupen starter på høsten og avsluttes med finale på våren. Fredag bekreftet Brede Hangeland på en pressekonferanse at det er en endring som utvalget ønsker.

Altså innledende runder i august-oktober og resterende runder fra mars til mai.

Innstillingen skal behandles i styret i Norges Fotballforbund. Forbundsstyret vil behandle den innen 16. oktober.

– Kanskje en åpenbar ulempe at du starter sesongen med et lag – og så har du kanskje ny trener, nytt lag neste år. Følelsen av å vinne cupen sammen forsvinner litt. Hva slags vurderinger har dere gjort?

– Vi har vurdert alle aspekter. Trenere, spillere kommer og går når som helst. Det er argumenter for og imot, og jeg mener at argumentene for er så sterke at der står jeg veldig støtt i den anbefalingen, sier Brede Hangeland til VG og legger til at de sterkeste argumentene er:

  • «Presset» mot høsten

  • Kommersielle argumenter

  • Mulighet for å integrere en enda større del av norsk fotball i NM ved at kan ha regionale kvalifiseringsspill om sommeren.

Utvalget ønsker også å innføre en vinterturnering med oppstart fra 2025. Altså en ligacup for de norske 32 toppklubbene (Eliteserien og Obos-ligaen).

Vinneren av vinterturneringen skal bli den femte kvalifiserte norske klubben for Europa-spill, dersom Norge får fem europaplasser i fremtiden. Denne sesongen har Norge fire plasser som går til Europacupene.

Brede Hangeland, som er assistenttrener for herrelandslaget, har ledet en arbeidsgruppe med følgende mandat:

  • Se på muligheten for å øke antall kamper slik at den sportslige kvaliteten blir bedre og samtidig sørger for større inntekter til norsk fotball.

Brede Hangeland. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

«Hangeland-utvalget» har blant annet hatt dialog med klubber, supportere, mediepartnere, kretsene og Uefa i arbeidet. Det har vært to høringsrunder, der alle de 32 toppklubbene har fått si sitt.

Tradisjonen i norsk fotball har vært at cupfinalen spilles på høsten. I lang tid har det vært sesongens siste kamp før jul.

Unntakene har vært de to siste sesongene, som følge av pandemien. Da har cupen blitt startet på sensommeren med finale våren etter.