Nylig gikk det ut en befaling. Ikke fra keiseren om å skrive seg inn i manntall, men fra regjeringa som ser for seg at dagens 18 fylker omdannes til 10 nye regioner.

Overlever vi? Hva skal vi i Møre og Romsdal gjøre? Overlever vi som eget fylke? For å få vite hvordan folket tenker om framtida, har Romsdals Budstikke sammen med Sunnmørsposten og NRK Møre og Romsdal engasjert Sentio til å spørre tusen innbyggere fra hele fylket.

Ut fra rekka av heftige medieoppslag på Nordmøre om at nordmøringene bør slå seg sammen med trønderne, er meningsmålingen oppsiktsvekkende: Bare en av åtte spurte ser for seg at Nordmøre går sammen med trøndelagsfylkene. Og bare en av ni spurte ser for seg at dagens Møre og Romsdal blir splitta slik at Romsdal og Nordmøre går til Trøndelag, mens Sunnmøre går til Vestlandet.

Møre og Romsdal er stort nok til å være egen region, er svaret til kommunalminister Jan Tore Sanner. Meningsmålingen om regionreformen er mer et svar til kommunalministerens plan om 10 regioner, enn den er en grundig analyse av hvor folk i dagens Møre og Romsdal vil få det best. Svakheten med debatten om Møre og Romsdal som egen region eller sammenslåing med nabofylker, er at debatten har vært styrt av magefølelsen. Vi har ikke sett sammenlikninger som viser for eksempel hvordan skiller skoletilbudet i den videregående skolen i Møre og Romsdal seg fra Trøndelagsfylkene. Og har Sogn og Fjordane bedre orden på ferjeøkonomien enn Møre og Romsdal? Hvor mye penger bruker de ulike fylkeskommunene på kultur? På næringsutvikling?

Romsdalingene er mest fornøyd med å beholde dagens fylkesgrenser som region; 60,3 prosent. Sunnmøringene mener dagens fylkesgrenser er best; 47,2 prosent. Mens 36,8 prosent på Nordmøre vil beholde dagens fylke. Snur vi på målingen for Nordmøres del, svarer over 53 prosent at de ønsker en annen regioninndeling enn dagens, men de er ikke enig om hvilken løsning som er best.

Slagkraft: 10 prosent. Ta et tankespinn: Hvor stor gjennomslagskraft vil Nordmøre forvente å få i en storregion sammen med trønderne? I Nord- Trøndelag og Sør-Trøndelag bor det til sammen 554.000 mennesker. I 10 kommuner på Nordmøre bor det 59.742 mennesker. Går disse sammen, vil en ny region få 613.000 mennesker. Nordmøre vil utgjøre mindre enn 10 prosent!

Det mest nærliggende er å sammenlikne dette med dagens fylkesting i Møre og Romsdal. Nordmøre har 13 av 47 plasser. Det utgjør 28 prosent av plassene i folkevalgt styring. Hvor er sjansene størst for å bli hørt?

De yngste er fylkestro. Interessant er det at de yngste innbyggerne i undersøkelsen, folk under 40 år, er blant dem som tydeligst slår ring om dagens fylkeskommune som egen region.

Det går iallfall ikke an å bruke regionmålingen som brekkstang for å splitte opp Møre og Romsdal. Kommunalminister Sanner har bydd opp til dans. Nå får han svar.

Inntil annen beskjed gis fra Stortinget kan dagens fylkespolitikere tilfreds lene seg litt tilbake og se at det ikke er noe flertall av folket som krever oppløsning av Møre og Romsdal.