Han hadde trodd at en større andel av Nordmøre og Romsdal ville bli dratt mot Trøndelag og en større del av Sunmøre tilsvarende ville dratt mot vest.

– Jeg vil si det slik; at her er absolutt en viss patriotisme å spore, sier han.

Regionreform

Sentio har på oppdrag fra NRK Møre og Romsdal, Romsdals Budstikke og Sunnmørsposten gjennomført en meningsmåling om regionreform i Møre og Romsdal. Spørsmålet 999 innbyggere i Møre og Romsdal har svart på er dette: «Regjeringa foreslår at det skal være ti regioner i fremtiden. Hva mener du bør bli utfallet av reformen for Møre og Romsdal?».

  • 47 prosent vil ha Møre og Romsdal samlet.

  • 12,5 prosent vil at hele fylket skal bli en del av Region Midt sammen med Trøndelagsfylkene.

  • 13 prosent mener at hele fylket skal bli en del a Region Vestland sammen med Sogn og Fjordane og Hordaland.

  • 18,4 prosent av de spurte vil splitte fylket. de vil at Romsdal og Nordmøre går nordover og Sunnmøre sørover.

  • Ni prosent svarer at de ikke vet.

– Brutt ned på fogderier ser vi at det i Romsdal er 60 prosent som vil beholde Møre og Romsdal samlet – mens det på Nordmøre og på Sunnmøre er færre som svarer slik – henholdsvis 36,8 og 47,2 prosent. Hvordan forklarer du det?

– Det er nok Romsdal som vil bli mest skadelidende dersom fylket skulle opphøre. Det blir ikke mange arbeidsplassene igjen dersom både fylkeskommunen og fylkesmannen forsvinner fra Molde, sier Østgaard.

– Hvorfor tror du ellers folk svarer som de gjør?

Flere i nord vil splitte

Det er flest nordmøringer som mener fylket bør splittes. 27,6 prosent av nordmøringene svarer dette. På Sunnmøre mener 17,7 det samme mens det kun er rundt 8 prosent av romsdalingene som mener fylket bør splittes.

– Det har vært reaksjoner fra Normøre på at det i undersøkelsen ikke finnes et alternativ med at kun Nordmøre blir en del av Trøndelag. Gjør det undersøkelsen mindre troverdig?

– Jeg er veldig overrasket over at man begynner å nøre opp under dette. Jeg mener de spørsmålene og de fire alternativene vi har valgt er både gode og dekkende. Og jeg kunne ikke i min villeste fantasi forestille meg at det var en så hatsk stemning der. Det er både overraskende og nedslående, sier Østgaard.

– Men uansett så rokker ikke dette ved hovedfunnet – at flertallet vil at fylket skal stå samlet, sier han.

– Men det er fortsatt 43 prosent som vil ha en endring ...

– Ja, men slik jeg ser det er dette bare en innledende meningsmåling. Nå må media starte debatten og politikerne ta den. Og jo mer tid som går – jo færre og klarere blir alternativene. Da vil svarene også bli mer tydelige. Til slutt må folket si ja eller nei – til det ene eller andre, sier Østgaard.