Styreleder Anders Riise i Sunnmøre regionråd syns det er greit å få en status før forhandlinger og debatt om regionreform har kommet i gang, og håper undersøkelsen kan gjentas når alternativa er klar.

– Det ser ut som det er stor vilje til å holde Møre og Romsdal samla videre, uansett hvilken veg det går, påpeker han.

Riise mener det burde vært et spørsmål om vårt fylke sammen med bare Sogn og Fjordane.

– Det ville fjernet storbyskrekken for Bergen og Trondheim, og man kunne fått en sterk region med fylka som er mest like kulturelt og næringsmessig.

Stengt

Bekrefter

ROR-leder Torgeir Dahl kommenterer at fylkespolitikerne ikke har vært på tvers av folkeviljen når det nå viser seg at de fleste ønsker å fortsette som eget fylke i Møre og Romsdal.

– Jeg ser det er brei enighet om det både i nord og sør. Man ser at vi kanskje er tjent med eget fylke, i stedet for å være utkant i Bergen eller Trondheim.

Har kjølnet

Dahl mener også svarene tyder på at stemninga på Nordmøre for å bli del av Stor-Trøndelag har kjølnet etter den heteste sjukehusdebatten:

Overrasket

Ola Rognskog leder Orkidé, regionrådet på Nordmøre. Han er overrasket over at det er klart sterkere stemning i Romsdal enn på Sunnmøre for å  beholde fylket som det er.

– Jeg oppfatter fylkeshovedstaden som Ålesund, og trodde sunnmøringene ønsket å beholde fylket for å beholde sin sterke posisjon i regionen, sier han. Og:

Uenighet

Han peker på at det er ulike meninger på Nordmøre om vegen videre.  Og at sjukehussaka spiller inn:

– Den saka vil fortsatt utfordre det indre samholdet i fylket. Men ikke alle har et like brennende fokus på sjukehussaka, det avhenger av hvor nært man er Kristiansund. Der er arbeidsplasser og andre ringvirkninger naturlig nok veldig viktig, sier han.

Det folk er aller mest opptatt av,  påpeker han, er kvalitet og tilgjengelighet på de kommunale tjenestene.