Arctic Race inviterte til pressetreff på Fjellheisen dagen før sykkelrittet starter i Tromsø torsdag. Det var et stort presseoppbud på Fløya, med journalister fra både inn- og utland.

Norge stiller for første gang med et landslag til rittet, et lag som inneholder store navn som Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff og ikke minst hjemmehåpet Andreas Leknessund.

Ros fra legende

Blant de som var tilstede var Thor Hushovd, Norges mest meritterte syklist gjenom tidene. Hushovd ble blant annet verdensmester i 2010 og vant poengtrøya i Tour de France både i 2005 og 2009.

Hushovd tror Leknessund er i stand til å vinne hele rittet.

– I prinsippet er han en av rytterne som kan vinne rittet. Nå har jeg ikke fått snakket med ham, og vet ikke helt hvor godt forberedt han er, men det hadde vært skikkelig kult om han kunne vinne på hjemmebane, sier Hushovd, som skryter av tromsøværingen som syklist.

– Potensialet hans er enormt. Han har den fysiske delen på plass, i tillegg til den mentale. Han er en oppegående og smart gutt, sier 43-åringen, som la opp i 2014.

Hushovd tror Leknessund kan bli å se på startstreken i et av Grand Tour-rittene i 2022. Det er betegnelsen på de tre største rittene i sykkelsporten, nemlig Tour De France, Giro d`Italia og Vuelta a Espana.

– Det er realistisk, og Andreas bør være med i et av de rittene. Det er et naturlig steg videre i karrieren. Det å få et slikt ritt i beina kan være noe man trenger for å ta det neste steget. Om noen år kan han absolutt være blant topp-10 i et av disse, avslutter Hushovd.

Lauritzen:- Jeg har veldig tro på ham

Dag Otto Lauritzen er i Tromsø for å dekke rittet for TV2. Den tidligere toppsyklisten fra Grimstad, tror i likhet med Hushovd at Leknessund blir å se på startstreken i et av de store rittene neste år.

– Det er realistisk ja. Du så at Tobias Foss ble nummer ni i Giro d`Italia i år, og det er en syklist Andreas er på samme nivå som. Jeg tror giroen eller Vuelta a Espana vil passe ham best, der kan han få en friere rolle, sier Lauritzen, som omtaler Leknessund som en «ganske komplett rytter»

– Han har bygd seg opp sakte, men sikkert og det hadde vært veldig gøy om han fikk ut potensialet sitt. Det er ikke for ingenting at han sykler for et profflag. Jeg har veldig tro på ham, sier TV-profilen som Leknessund, som sykler for Team DSM, og legger til:

– Det er mange som har forsvunnet fra det laget, men Andreas ser ut til å trives og ha funnet sin rolle, avslutter Lauritzen.

Dag Otto Lauritzen skryter av Andreas Leknessund. Foto: Håkon Steinmo

Boasson Hagen usikker på formen

Edvald Boasson Hagen har i en årrekke vært en av Norges beste syklister, og har både VM-sølv og fire etappeseiere i Grand Tours å vise til. Boasson Hagen er med sine 34 år i motsatt ende av karrieren enn Leknessund, og syklisten fra Lillehammer tror Leknessund har en stor framtid foran seg.

– Han kan nå langt , og har allerede kommet langt. Han er god på tempo, og har også bevist at han er god i bakker. Med de egenskapene kan han komme langt i etapperitt, sier Boasson Hagen, som sier følgende om sine egne forvetninger til årets Arctic Race.

– Det blir spennende å se hvordan formen er, jeg får ta det litt som det kommer. Det blir nok harde avslutninger også her, sier Boasson Hagen.

Edvald Boasson Hagen tror framtiden ser lys ut for Andreas Leknessund. Foto: Håkon Steinmo