Det sier Oddveig Rikardsen, mamma til sykkelprofilen Andreas Leknessund til iTromsø. Leknessund (23) er hjemme i Tromsø for første gang siden nyttår, og er på startstreken når Arctic Race starter torsdag.

iTromsø besøkte familien tidligere denne uka, foran det spennende rittet.

Mamma Oddveig viser iTromsø et bilde på veggen tatt nesten nøyaktig for fire år siden – 2. august 2017 – bildet viser mor og sønn etter at Andreas har vunnet EM for juniorer i Danmark. Hun har akkurat blitt spurt av iTromsøs journalist om når hun forsto at sønnen hennes kunne nå virkelig langt som syklist.

– Han hadde jo vært god før det også altså, men da skjønte jeg at sykling kunne bli mer enn bare en hobby for han, sier Rikardsen, mens hun ordner kaffe til iTromsøs journalist og fotograf i hjemmet sitt i Hamna mandag ettermiddag denne uka.

Oddveig Rikardsen peker på bildet tatt for fire år siden. Foto: Håkon Steinmo

Hjemme for første gang siden nyttår

Sønnen Andreas har akkurat kommet inn i stua, litt forsinket etter å ha tatt nok en koronatest. En test som Leknessund anslår han har tatt minst 200 ganger siden pandemien brøt ut.

– Jeg husker det var et ritt i Sverige i 2015 der det var noen dansker som herjet. De var i en egen divisjon, og du stod der med stjerner i øynene. Men i Danmark i 2017 slo du de samme danskene på deres egen hjemmebane, sier Rikardsen.

Andreas husker begge rittene moren mimrer tilbake til, men har ikke selv et bestemt øyeblikk han tenker tilbake på der han forstod at han kunne drive det langt som syklist.

– Jeg vet ikke helt, det kom gradvis og har bare blitt sånn. Jeg var jo god før den tempoen i 2017 også, sier Leknessund, som kom til Tromsø lørdag. Da hadde han ikke vært i hjembyen siden nyttår, den lengste sammenhengende perioden han har vært borte fra Tromsø.

– Når jeg var ferdig på videregående hadde jeg allerede kontrakt med Uno-X og visste at jeg kunne drive med kun sykling, sier Leknessund, som gikk på Norsk Toppidrettsgymnas i Bærum.

– Jeg husker vi satt i et auditorium og rektor holdt tale. Han snakket om at det satt mange i salen som drømte om å kunne leve av idretten sin i framtiden. Så ba han dere huske på at dette primært var en skole, før han holdt fram et vitnemål. Han sa at 98 prosent av dere om satt i salen kom til å leve av det vitnemålet, ikke av idretten. Da hvisket du til meg, «da satser jeg på de to prosentene », mimrer Oddveig.

– Det husker jeg ikke, men du har fortalt meg om det flere ganger etterpå, sier Andreas.

At Andreas Leknessund ble en av de to prosentene kan man trygt slå fast. 23-åringen fra Tromsø sykler for profflaget Team DSM og kom nylig hjem etterrå ha representert Norge i OL i Tokyo. Han ble Norgesmester på tempo i både 2019 og 2020, og har EM-gull for U23-syklister.

– Det var flere tester som ble gjennomført før man kom inn på NTG. Jeg husker trenerne sa til meg « her har vi funnet gull» og lurte på hvor jeg hadde gjemt han fram til da. Det var en første pekepinn på hvor god han kunne bli, sier Rikardsen.

– OL enda større enn jeg hadde trodd

Leknessund lå lenge godt an fellesstarten under OL i Tokyo, men trøbbel med bakgiret gjorde at OL-debuten ble ødelagt. Han sitter likevel igjen med gode minner etter OL-deltakelsen.

– Jeg visste at OL var stort, men det var enda større enn jeg hadde trodd. Bare å være i deltakerlandsbyen var helt vanvittig, i tillegg til å være i Tokyo. Det var sykt, sier Leknessund, som likevel legger til:

– OL er alltid spesielt, men heldigvis er det mye annet som også er stort for oss syklister.

– Du sa det jo til meg når vi så på OL at du var glad det ikke er som i andre idretter som ikke får så mye oppmerksomhet, der OL betyr alt og man må vente fire år til neste gang, skyter mor Oddveig inn.

Dårlige hotellrom og kjiip mat

Leknessund er bosatt i Oslo, men livet som proffsyklist gir naturlig nok mange døgn på reise.

– Jeg vet ikke helt hvor mange reisedøgn jeg har i løpet av et år, men jeg blir lei. Det er ikke akkurat glamorøst, og jeg har nok et litt annet inntrykk av Frankrike og Spania enn de fleste andre nordmenn. For meg handler det mest om passelig dårlige hotellrom og kjiip mat. Det blir ikke mye bading for å si det sånn. I år har det vært ekstra slitsomt på grunn av pandemien. Folk har vært litt misunnelig på meg fordi jeg har kunnet reise så mye på tross av pandemien, men det er det ingen grunn til å være, sier Leknessund, som ser for seg å bli boende i Norge også i tiden fremover.

- Å flytte utenlands vil ha både sine fordeler og ulemper. Sportslig sett vil det kanskje være en fordel, men jeg trives i Norge og det fungerer greit slik det er nå. Så får det heller bli lengre opphold utenlands om vinteren for å komme seg på asafalt, sier Team DSM-rytteren, som i en vanlig treningsuke tilbringer rundt 20 timer på sykkelsetet.

Mor og sønn i sofaen hjemme i Hamna. Foto: Håkon Steinmo

Hvordan er tilværelsen som proffsyklist økonomisk sett?

– Det går ganske greit økonomisk, svarer 23-åringen med et smil, før han legger til

– Jeg har ingen private sponsorer, men er ansatt hos Team DSM og får en fast lønn fra dem.

Torsdag er tromsøværingen for første gang på startstreken under Arctic Race. Leknessund ser fram til å sykle på hjemmebane.

– Det blir først og fremst gøy. Det er et ganske greit nivå, selv om det er et hakk under de største rittene. Men det er vel 11 World Tour-lag på startstreken, sier Leknessund.

Både mor og sønn skryter av renommeet Arctic Race har opparbeidet seg

– Når man snakker med folk i Belgia og andre steder og forteller at man er fra Norge, og fra nord i landet, så spør de med en gang om Arctic Race, sier Oddveig.

– Når jeg skal forklare hvor jeg kommer fra, så sier jeg ofte at jeg kommer fra området der Arctic Race arrangeres. Folk liker publikum der, det er mye tøysete greier, legger Andreas til.

Håper på Grand Tour neste år

Etter Arctic Race vil Leknessund trolig også delta i EM som arrangeres i Italia i september, i tillegg til Tour of Norway i august.

Til neste år håper Leknessund å for første gang kunne delta i Grand Tour. Det er betegnelsen på de tre største rittene i sykkelsporten, nemlig Tour De France, Giro d`Italia og Vuelta a Espana.

– Jeg håper å kunne være med i ett av de rittene. I år ble det vanskelig med tanke på OL, men jeg tror det er realistisk. Men det blir neppe Tour de France, sier Leknessund, som altså er på startstreken når Arctic Race starter 14.20 torsdag sør i Tromsø sentrum.