Andreas Leknessund satt i hovedfeltet, men fikk trøbbel med sykkelen og endte til slutt langt nede på resultatlista i OL-debuten. Tromsøværingen endte som nummer 83 på fellesstarten.

– Jeg fikk trøbbel med bakgiret, og måtte bytte sykkel. Da må man bak til følgebilen og den lå et et godt stykke bak dessverre. Da blir det håpløst å komme seg tilbake til hovedfeltet, der det var høy fart, og det var bare å karre seg til mål, sier Leknessund på telefon til iTromsø fra Tokyo, noen timer etter målgang.

Hvor surt er det at noe sånt skjer i et OL?

– Det er selvfølgelig kjedelig. Det ligger mye forberedelser bak for å være klar til rittet, og det er kjedelig å ikke få vite hvordan resultatet kunne blitt. Samtidig så gikk jeg nok ikke glipp av et kjemperesultat. Jeg må være realistisk og når de raskeste gutta setter i gang så er de på et annet nivå. Men det er kjedelig å ikke få betalt for arbeidet som ligger bak, og ikke få svar på om jobben jeg hadde gjort var god nok, sier syklisten, som er den første noensinne fra Tromsø som deltar i et sommer-OL.

– Det hadde vært kult å prestere i et OL, samtidig så er det mye som er vel så stort når det gjelder prestisje innenfor sykkel, sier Leknessund.

42 grader på det varmeste

Leknessund var på forhånd spent på hvordan han vile takle varmen og luftfuktigheten i Japan, i et ritt på 234 kilometer og 4865 høydemeter.

– Det gikk egentlig greit. I første del av løpet var det veldig varmt, det var vel 42 grader på det meste og høy luftfuktighet, men så ble det bedre mot slutten, sier Leknessund.

På tross av et litt skuffende ritt, så sitter 22-åringen igjen med en positiv følelse etter OL-deltakelsen.

– Først og fremst så har det vært en veldig fin opplevelse. Vi var på samling i Spania i forkant og det har vært god stemning i laget. Så ble det selvsagt litt annerledes med koronapandemien og vi har blant annet blitt testet hver dag, men vi har bodd på et eget hotell med litt færre folk, så syklistene har nok vært heldigere stilt og tryggere enn de som bor i deltakerlandsbyen, sier Leknessund, som reiser fra Tokyo mandag.

5.august er han for første gang på startstreken i Artic Race, i hjembyen Tromsø.

– Det er ikke helt bestemt, men det er mulig jeg kommer noen dager før for å møte kjentfolk og familie, avslutter Andreas Leknessund.

Andreas fra Tromsø klar for OL: – Hæ? Er det offentliggjort? - itromso.no