Som den første tromsøværingen noensinne skal Andreas Leknessund delta i et sommer-OL. Fredag morgen lokal tid er 22-åringen på plass i Tokyo, etter å ha tilbrakt den siste uken i Girona, som ligger halvannen time nord for storbyen Barcelona i Spania.

iTromsø prater med syklisten kvelden før avreise til OL-byen. Den tilbringes på et flyplasshotell i Barcelona. Torsdag morgen stod Leknessund og resten av den norske troppen opp allerede klokken fem, for å akklimatisere kroppen til syv timers tidsforskjell i Japan.

– Jeg føler vi har god kontroll på det og vi har hatt fokus på det de dagene vi har vært på samling. Vi flyr til Tokyo mens det er natt i Japan, så da gjelder det å få sovet mest mulig der for å få snudd kroppen mot Tokyo-tid, sier Leknessund, som skal sykle fellesstarten, som går allerede den 24.juli, dagen etter åpningsseremonien.

– Åpent lag

Leknessund er usikker på hva som er realistisk å forvente i OL-debuten.

– Det er vanskelig å si. Det er mulig det er defensivt å si at medalje er å legge lista for høyt, men det er umulig å vite. Det er så mye som vil være annerledes, både lagsammensetningen, varmen og at det er et mesterskap, sier proffsyklisten, og utdyper:

– Det blir rundt 30 grader, men med luftfuktighet på 80 prosent vil det føles som 40, så det kan bli ekstremt. Vi sykler som landslag, ikke med med vanlige lag, og det blir egentlig mer komplisert med færre på hvert lag, siden det er uvant. Vi sykler med lagene våre hele sesongen, og så er det mesterskap med nye lagkamerater, sier Leknessund, som skal sykle sammen med Sven Erik Bystrøm, Tobias Svendsen Foss og Markus Hoelgaard for Norge i Tokyo.

– Vi er vel egentlig et ganske åpent lag, uten en klar ener, selv om Tobias nok er den mest meritterte i den type terreng. Så får vi se om det blir å kjøre for han eller ikke. Vi blir nok å prate mer taktikk når det nærmer seg, sier Leknessund, som må bryne seg på en tøff OL-løype på 234 kilometer og 4865 høydemeter.

Passer en tøff løype deg bra?

– Det passer meg bra hvis jeg har gode bein, smiler Leknessund, som forventer et strengt regime under OL når det kommer til smittevernstiltak.

– Jeg vet ikke så mye, men regner med at det blir strengt. Vi må visst være på hotellet og kan kun sykle ruter som er bestemt av arrangørene. Måltidene har jeg hørt at vi må spise på rommene våre, sier Leknessund, som altså er ferdig med sin deltakelse allerede på OLs andre dag. Om tromsøværingen skulle hatt lyst til å bli værende i Tokyo for få med seg mer av mesterskapet som tilskuer, vil han ikke ha mulighet til det.

Andreas Leknessund på samling i Girona. Foto: Privat

Deltar i Arctic Race for første gang

– Det er regler som sier at vi må reise hjem en dag eller to etter at vi er ferdig, sier Leknessund, som for første gang skal delta i Arctic Race, som starter i Tromsø 5. august.

Teamet som Leknessund sykler for, Team DSM, stiller ikke i årets Arctic Race. Det gjør heller UAE Team Emirates, som er laget til Alexander Kristoff. Det gir Norge muligheten til å stille med et landslag under folkefesten, et landslag der både Leknessund og Kristoff vil være del av.

– Det gleder jeg meg selvfølgelig til, og det blir gøy å sykle på hjemmebane. Det er noe jeg lenge har hatt lyst til, og det passet endelig i år, avslutter Andreas Leknessund.