VIKING - TROMSØ 0–1.

Etter 0–5 mot Rosenborg på Lerkendal, kunne du se et revansjesugent og aggressivt Viking-lag ta kommandoen hjemme mot Tromsø søndag kveld.

Men de klarte ikke å skape særlig trykk mot et lavliggende bortelag. Etter hvert ebbet det hele ut. Viking framsto tannløse, fantasiløse, uten relasjoner og med en presisjon som var under enhver kritikk.

– Vi har sagt at vi skal nærme oss toppen på tabellen. Da er Tromsø et lag vi skal slå på hjemmebane, sier Bjarte Lunde Aarsheim til Aftenbladet.

– Det ble for spedt

Oppgjøret ble stort sett en studie i stillestående fotball. Og de få gangene det var tilløp til positive bevegelser, skortet det på presisjon og rytme.

Viking startet overraskende med Yann-Erik de Lanlay på venstrebacken. Lunde Aarsheim forteller at kampprogrammet har vært tett og at planen var å få gang på oppspillfoten hans. Mot RBK våget ikke Viking å utfordre med eget spill, det skulle rettes på.

Det så lovende ut innledningsvis etter at Yann-Erik de Lanlay hadde slått noen friske crossere. Men det stoppet som regel opp rundt 16-meteren. Kevin Kabrans sjanse like før pause var det eneste Viking produserte de første 45 minuttene.

– Det var to lag som sjakket hverandre ut. Så sover vi i bakrom når de tar ledelsen. 0–0 var kanskje det beste vi kunne fått her. Det ble for spedt, unøyaktig og lite trafikk i boksen offensivt, understreker Lunde Aarsheim.

– Når du ikke får maks ut av laget, kan du tape hjemmekamper mot Tromsø. De har et bra lag. Det er ikke overraskende, men det er skuffende at vi ikke klarer å produsere mer, legger han til.

– Ikke pinlig av Viking

Utover i kampen minnet oppgjøret veldig om en slik type kamp Viking ville tape 0–1. Tromsø lå bakpå og ventet, ventet og ventet - og hugg til når de fikk sjansen. De scoret vinnermålet på en veldig enkel måte. Innkast, langpasning, vending av spill i bakrom og bang i mål.

Fredrik Torsteinbø fortviler etter at Tromsø har scoret vinnermålet tidlig i 2. omgang. Foto: Fredrik Refvem

Det var nok til å ta tre poeng. Så skal det legges til at Tromsø fort kunne scoret et par mål til hadde det ikke vært for duellevnen til Henrik Heggheim og keeper Iven Austbø.

Viking klarte ikke å sette press på Tromsø før kampen omtrent var over. Da hadde de i desperasjon kastet Runar Hove inn på topp i et forsøk på å skape kaos og vinne luftduellene. Både Sondre Auklend og en avslutning i tverrliggeren kunne sørget for ett poeng på tampen, men det ville knapt vært fortjent.

– Var dette en pinlig forestilling av Viking, Lunde Aarsheim?

– Nei, jeg vil ikke si det. Men vi skal slå Tromsø på hjemmebane. Vi visnet litt hen etter den gode starten. Jeg forstår at fansen er skuffet, det er vi selv også. Det var en veldig kjedelig kamp, svarer halvparten av Vikings trenerduo.

– Har bare spilt tre kamper

– Hva synes du om prestasjonen og måten dere taper på mot RBK og Tromsø da?

– Vi møtte 5–3–2 i dag og prøvde derfor en smal 4–3–3 mot Tromsø. Mot RBK tapte vi fordi vi ikke våget å ha eget spill. I dag taper vi fordi vi ikke har rytme og nok folk inne i boksen. Det var ikke en bra kamp i det hele tatt, svarer Lunde Aarsheim.

– Hvordan er presset på dere trenere etter to slike prestasjoner?

– Presset kjenner vi hele tiden. Jeg er mer opptatt av å lete etter årsaker og sørge for at vi får det til å sitte bedre, men jeg er selvfølgelig skuffet. Samtidig er det bare spilt tre kamper, svarer Lunde Aarsheim - vel vitende om at Viking bare sto med fem poeng etter åtte seriekamper før det løsnet i fjor.

– Vi står ved planen

Lunde Aarsheim smiler litt når Aftenbladet spør om hva de disse tapene gjør med tankene rundt formasjonsendringen og den mer ballbesittende spillestilen. De to trenerne har som kjent vraket suksessoppskriften Bjarne Berntsen hadde med 4–3–3 gjennom de tre siste sesongene.

Faglig beskrives endringen til 4–2–3–1 som marginal og uten den store betydningen for spillestilen, men det er i alle fall mulig å slå fast at det er noe som ikke fungerer på banen.

– Vi står ved planen og formasjonen. Vi sliter med å skape sjanser og gir bort mål. Dette har ingenting med spillestilen å gjøre, understreker han.

– Hva er da årsaken til at det kladder slik?

– Det handler om relasjonene, få ut det beste av spillerne - og presisjonen. Så må vi også se på inngangen vi trenerne hadde til kampen. Vi må se på alt.

Neste kamp er borte mot Lillestrøm 24. mai.