Vi er straks inne i høysesongen for årsmøter i norske idrettsklubber. VG har sjekket med de 16 eliteserieklubbene og de fem beste fra Obosligaen i fjorårets sesong:

I en rekke klubber er det allerede blitt sendt inn VAR-forslag fra medlemmene og minst like mange varsler at det vil komme. Vålerenga traff vedtaket allerede i fjor.

RBK-medlem Emil Almås og Ole Christian Gullvåg har sendt inn forslag til trønderklubbens årsmøte. Det kan knapt bli tydeligere:

«Rosenborg Ballklub skal aktivt arbeide for å fjerne VAR fra norsk fotball omgående».

Og:

«Rosenborg Ballklub skal samarbeide med andre klubber og organisasjoner som klubbens representanter møter i prosessen med å avvikle VAR.»

Også flere i Rosenborg-laget er skeptiske til VAR:

Forslaget ligner på flere andre som VG har sett fra en rekke andre klubber.

Av de 21 beste klubbene i sesongen 2023 er det kun KFUM, Fredrikstad, Kongsvinger og Kristiansund hvor det foreløpig ikke er sendt inn forslag.

Det betyr at norsk fotball i løpet av våren kan stå med et flertall av klubbene som er imot videodømming – kun ett år etter at det ble innført.

Da VG spør Cato Haug, styreleder i Norsk Toppfotball, om hva som da eventuelt blir gangen videre, ønsker han ikke å delta i noe han kaller «rent hypotetisk».

– Vi forholder oss til at vi har implementert VAR. Vi forholder oss til at 15 av 16 klubber (i Eliteserien) var positive til å innføre. Det er en del av medieavtalen og en seksårsavtale. Vi bruker heller alt fokus på å videreutvikle og forbedre VAR. Vi har vært gjennom et år hvor vi avdekket flere ting kan bli bedre, sier Haug til VG.

Cato Haug

Styreleder i Norsk Toppfotball

– Men om et flertall blir en realitet, hva skjer da?

– Det har jeg ikke lyst til å mene noe om. Det er mange hypoteser. Jeg forholder meg til det jeg har sagt nå. Vi er ikke godt nok fornøyd med VAR og skal jobbe med å videreutvikle det.

– Ser du det som sannsynlig at VAR kan avskaffes i den seksårsavtalen?

– Det skal jeg heller ikke være hypotetisk på. Jeg har likevel lyst til å svare at det er lite sannsynlig. Norsk fotball var enige om at dette ikke bare var er prøveprosjekt for 2023, sier styrelederen i Norsk Toppfotball.

Gjennom fjoråret var supportere over hele landet i protest mot videodømmingen. I Norge er det medlemmene som eier norske klubber. Hvis medlemmene stemmer for vedtakene om å jobbe for å avskaffe VAR, er klubbene nødt til å forholde seg til det.

VG har spurt Lise Klaveness, president i Norges Fotballforbund, om hva de tenker om at VAR igjen blir et tema i klubbene og om det er realistisk at det kan bli fjernet innenfor seksårsperioden hvor TV 2 har rettighetene.

Kanalen bidrar både teknisk og økonomisk til VAR-løsningen i Norge og har retten til å vise norsk toppfotball til og med sesongen 2028.

– Innføringen av VAR er både forankret på fotballtinget som en del av strategiplanen for perioden og vedtatt av toppklubbene i forkant av forbundsstyrets beslutning om etablering. VAR er en del av TV-avtalen som varer i seks år. Det er dette vi i styret forholder oss til, skriver Klaveness i et svar via medieavdelingen i NFF.

Lise Klaveness

President i Norges Fotballforbund

– Vi er nå kun ett år inn i prosjektet. Året har gitt oss mye erfaring som vi vil dra nytte av fremover, men også kunnskap om at vi trenger å utbedre VAR på flere områder. NFF jobber kontinuerlig med konkrete forbedringer i tett samarbeid med NTF og TV 2.

– Målet er å ha et verktøy som gir en mer rettferdig konkurranse, uten at det er for inngripende for spillets gang eller tilskuernes opplevelse av kampen. Å lytte til klubber, trenere, spillere, dommere og tilskuere er en viktig del av prosessen, sier Klaveness.

Knut Kristvang er prosjektleder for VAR gjennom Fotball Media. Han sier det er en fare for at norsk fotball må betale for at avtalen skal brytes innenfor de seks årene.

– I kontrakten er det ikke beskrevet hva som skjer dersom VAR tas bort igjen. VAR er innført, og investeringer/kostnader er gjort, med tanke på den avtaleperioden som gjelder. Dersom man skulle avskaffe VAR igjen i denne perioden, er det risiko for at norsk fotball må dekke hele eller en betydelig del av TV 2s VAR-investering, sier Kristvang til VG.

Sportssjef Vegard Jansen Hagen i TV 2 vil ikke si hva kanalen har brukt på VAR.

– Kommer TV 2 til å kreve penger igjen for VAR-investeringene dersom det blir fjernet i Eliteserien?

– Det er en situasjon vi ikke skal forskuttere. Skulle det bli en aktuell problemstilling så har vi en konstruktiv dialog med norsk fotball og finner nok ut av dette også, sier han.