• «Har vært for dårlig»

  • «Konsekvensen av manglende trening»

  • «Har bydd på en rekke utfordringer»

  • «Dårlige ting avvikles»

Den norske VAR-modellen overbeviser langt fra alle Norges toppklubber.

Mens norske supportere samler seg og har lagt en masterplan for å velte VAR, er det ikke like stor tenning hos norske klubbledere. Foreløpig.

Men det er en liten trend i favør norske supportere.

I 2021 var 31 av 32 norske toppklubber for VAR. Lillestrøm var den eneste som stemte imot.

– VAR er kommet for å bli, sa daværende fotballpresident Terje Svendsen da innføringen av videodømming i Norge var et faktum.

To år etterpå har Lillestrøm fått med seg noen på laget.

Blant annet erkerival Vålerenga.

«Det VAR ikke verdt det», skrev styreleder Tuva Øbreck Sørheim i Vålerenga Fotball i sommer.

Etter at VG har tatt en gjennomgang hos ledere i Eliteserien og Obos-ligaen, ser vi små antydninger til at det er en større VAR-skepsis.

FK Haugesund sier de ikke hadde vært for VAR i dag.

– Vi var for innføring av VAR i sin tid. Det er lett å være etterpåklok og se tilbake. Hadde vi visst at kvaliteten og inkonsekvensen ved bruk skulle bli som den har blitt, hadde vi nok ikke vært for det i dag. Når det er sagt, må alle kortene på bordet før vi tar et nytt standpunkt i saken, sier daglig leder i Haugesund, Martin Fauskanger til VG.

Tre klubber (Lillestrøm, Vålerenga og Skeid) er imot VAR, mens altså Haugesund heller imot. De andre klubbene VG har vært i kontakt med har enten ikke endret mening eller ikke tatt en ny stilling ennå.

Enkelte klubber har heller ikke besvart våre gjentatte henvendelser.

1. divisjonsklubben Skeid rykker ned denne sesongen og vil ikke være en del av de 32 toppklubbene neste sesong. Standpunktet deres er likevel klart:

– Vi hadde sagt nei takk. Men ingen VAR i 2. div, sier Skeids daglige leder Daniel Holmeide Strand.

HamKam sier de ikke har endret deres syn per i dag. Men:

– Vi er enig i at VAR har vært for dårlig innledningsvis og er opptatt av at NFF jobber hardt med klubber, dommere og leverandør for å bedre kvaliteten fremover, sier styreleder Ronny Pedersen.

Det har knapt vært en eliteserierunde i 2023 uten at VAR har blitt diskutert. I runde 17 og 18 hadde alle supportergrupperinger stilleaksjon som en protest mot videodømmingen.

Den heftigste diskusjonen rundt VAR i Norge kom etter da det tok over syv minutter å godkjenne en scoring i Skien.

Øystein Neerland, toppsjef i Molde, mener VAR må få orden på regler og rutiner snarest.

– VAR skal være en støtte til dommerne, en hjelp til å sikre korrekte avgjørelser. VAR-rommet har ved flere anledninger valgt å ikke gripe inn i situasjoner der de burde gjøre det. Det er vanskelig å forstå hvorfor det ikke blir gjort.

Rosenborg har ikke endret standpunktet fra 2021.

– Samtidig erkjenner vi at kvaliteten med VAR har bydd på en rekke utfordringer. Rosenborg som klubb vil på slutten av året gjøre en grundig evaluering av VAR og hvilken stilling vi tar til konseptet videre, sier styreleder Cecilie Gotaas Johnsen til VG.

– For oss er ikke dette et spørsmål om «for eller mot» VAR, men hvordan vi skal forbedre og styrke kompetansen og teknologien omkring VAR som system, sier daglig leder i Bodø/Glimt Frode Thomassen.

Tromsø er fremdeles pro-VAR.

– Vi opplever at VAR er med på å gjøre fotballen mer rettferdig. Om man er hjemme- eller bortelag, stor og mektig eller liten og ikke blant de store. Det finnes flere tilfeller hvor VAR har tatt feil, men det er en klar overvekt i avgjørelser som har blitt korrekte takket være VAR, sier klubbleder Øyvind Alapnes.

Det er ikke VAR i Obos-ligaen, men klubbene følger nøye med.

Ranheim-leder Frank Lidahl mener teknologien ikke er noe som er kommet for å bli.

– Dette er NFF sitt ansvar. Enten klarer de å få helheten (system og folka som skal løse det) til å bli bra slik at det faktisk skaper en verdi, alternativt må det avvikles. Det er ikke noe som heter ‘kommet for å bli’, gode ting utvikles og forblir, dårlige ting avvikles. NFF sier i alle fall de jobber hardt med utvikling, da må vi alle måle de på det fremover.

VARIG? Slik ser det ut på mange stadioner i Eliteserien denne sesongen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Jostein Hatlebrekke i Åsane mener det er «åpenbart» at dommerne burde fått mer trening før innføringen av VAR.

– Konsekvensen av manglende trening er en rekke kritikkverdige beslutninger som skaper stor misnøye. Det er også misnøye med responstiden som i noen tilfeller gjør at kampen blir oppstykket. Når det er sagt er VAR kommet for å bli, men forhåpentligvis i en forbedret utgave. I likhet med spillere må dommere trene, sier han til VG.

Stabæk har ikke et offisielt standpunkt per nå.

– Det er på agendaen i styremøte og vi vil kjøre en bred diskusjon i klubben før klubben tar endelig standpunkt, sier klubbleder Jon Tunold.

Under en svensk TV-sending i sommer fikk den norske videodømmingen kjempeslakt.

Dommersjef i NFF Terje Hauge har sagt til Dagbladet at han håper den norske videodømmingen får en levetid på tre år før de får en dom.

VENTING: Aalesund-spillere venter på en avgjørelse fra VAR i en eliteseriekamp mot Vålerenga. Foto: Lise Åserud / NTB