– Jeg frykter at vi ikke har spillere og trenere igjen hvis det ikke skjer noe raskt. Da vil vi plutselig stå uten senioravdeling og må rykke helt tilbake til start, sier daglig leder i Brodd, Kyrre Sandven.

Aftenbladet vet at Brodd i pinsehelgen sendte ut en e-post til de lokale divisjonskollegene i 3. divisjon.

Her informerte de om at de kommer til å se bort fra myndighetenes anbefalinger om å unngå trening med kontakt for de over 20 år, og at de vil trene som normalt fra og med 31. mai.

Avgjørelsen er tatt på styrenivå i klubben, og Brodd håper at flere klubber nå følger etter.

Sandven opplyser at Brodd har ambisjoner om å arrangere treningskamper rundt midten av juni, så lenge det smittevernmessige går bra.

– Vi skal selvsagt følge de øvrige anbefalingene rundt aktiviteten, og holder i disse dager på å utarbeide en plan slik at vi har godt smittevern i bunn, sier Sandven.

– Hva er grunnen til at dere nå vil bryte retningslinjene?

– Vi håpet og trodde på lettelser i trinn to av gjenåpningsplanen, men fikk oss en ny smell. Vi føler at ingen jobber for oss, at vi ikke når frem til de som tar beslutninger. Da må vi selv ta grep for at noe skal skje, hvis ikke ryker fort hele 2021 også ned i sluket, sier Sandven, som understreker at han forstår om det kommer reaksjoner på valget deres.

– Det har vært veldig utfordrende for seniorlagene våre. Samtidig vil jeg gi all ære til trenerapparatene både på kvinne- og herresiden, som har gjort alt de kan for å legge til rette. Det har gjort at vi ikke har opplevd særlig med frafall, sier Haga i Hinna. Foto: Jarle Aasland

Får støtte av divisjonskollega

Divisjonskollega Madla er helt klare på at de støtter Brodds valg om å trene med kontakt.

– Vi kommer også til å åpne for kontakttrening for voksne. Dette handler om å redde senioravdelingen. Vi kan ikke bare stå å se på, vi må gjøre noe med dette før det er for sent. Slik smittesituasjonen er nå, mener jeg det er fullt mulig å åpne for kontakttrening. Skulle situasjonen endre seg, må vi heller justere igjen, sier daglig leder i Madla IL, Morten Tønnessen.

Hos Hinna skal saken opp til behandling i løpet av kort tid.

– Foreløpig forholder vi oss til retningslinjene. Vi vil ta en intern diskusjon i klubben før vi bestemmer oss hva vi vil gjøre, sier daglig leder i Hinna Fotball, Hans Arne Haga.

Vil følge rådene

I Staal Jørpeland har de hatt diskusjonen oppe i fotballstyret rent prinsipielt tidligere, og landet den gang på at det mest riktige ville være å følge rådene fra regjeringen.

– Jeg mener personlig at vi skal følge anbefalingene som blir gitt, og at det er udemokratisk og vil svekke tillitten mellom fotballen og de som regjerer om vi bryter dem. A-laget er forbilder for mange, sier Jan Jansen, leder i Staals sportslige utvalg.

– Men jeg forventer at det vil bli en diskusjon også i vår klubb, og at det kommer interne innspill begge veier. Vi må jo få si at vi er forferdelig skuffet over at det ikke ble åpnet for kontakttrening på fredag, sier Jansen.

– Vi er frustrerte, men vil følge anbefalingene, sier sportslig leder i Vidar, Gaute Johannessen.

Morten Wiik Larsen-Rodvelt i Sola FK. Foto: Privat

I Sola hadde daglig leder, styreleder og sportssjef tirsdag tatt en diskusjon rundt e-posten fra Brodd.

– Vi har valgt å følge retningslinjene som gjelder inntil videre. Om vi må vente til for eksempel midten av juni med å trene med kontakt, vil vi fremdeles ha nok tid til å gjøre de forberedelsene som trengs for å være klare til seriestart, sier daglig leder i Sola FK, Morten Wiik Larsen-Rodvelt.

– Men vi begynner å nærme oss bristepunktet nå. Vi forventer at vi kommer i gang på trinn tre, alt annet vil være fullstendig meningsløst, understreker han.

Norges Fotballforbund har informert om at 3. divisjon i år gjennomføres som enkelt serie, med planlagt oppstart rundt 8. august.

Opprør i Breddefotball-Norge

Aftenbladet skrev fredag om Erik Dalen i Sørmarkå FK som sendte ut et brev til over hundre breddeklubber i Rogaland, der han oppfordrer seniorklubbene til å bryte anbefalingen om énmeteren på trening.

– Responsen har vært positiv. Flere klubber følger etter, men flere vil også forankre det hos styret først, sier Dalen tirsdag.

Aftenbladet er kjent med at Vedavåg Karmøy og Sunde er blant klubbene i fotballkretsen som støtter initiativet fra Dalen, og som har besluttet å trene med kontakt.

Rundt 50.000 mennesker driver med breddefotballen i Norge, og frustrasjonen er stor i hele landet. Sist gang disse fikk trene normalt var 12. mars i fjor, og forrige tellende kamp var helt tilbake på høsten 2019.

Ane Guro Skaare-Rekdal er visepresident i NFF. Foto: Privat

NFF: Kan ikke gi straff

Visepresident i NFF, Ane Guro Skaare-Rekdal, forteller at hun forstår klubbenes frustrasjon.

– Vi har stor forståelse for at klubbene synes at nok er nok, men NFF kan ikke oppfordre til å bryte anbefalte retningslinjer fra myndighetene. Det ville blitt feil, og det håper og tror jeg at det er forståelse for, sier hun til Aftenbladet.

Skaare-Rekdal forteller videre at klubber som bryter anbefalingene ikke vil straffes av Fotballforbundet.

– Jeg så at Bent Høie sa til TV 2 at han regnet med at idretten selv ville ordne opp om det ble brudd på anbefalingene, men fotballen har ikke et regelverk hvor vi kan sanksjonere klubbene for brudd på myndighetenes anbefalinger, sier hun.

Slik svarer departementet

På spørsmål til Helse- og omsorgsdepartementet om hva de synes om at det nå er opprør i breddefotballen, svarer de slik:

– Vi forstår godt at det er stor utålmodighet etter å komme i gang med vanlig trening og kamper i breddeidretten, sier statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H), til Aftenbladet.

– Hvilke konsekvenser kan det få å bryte anbefalingene?

– Å bryte anbefalingen om én meters avstand vil øke risikoen for smitte, og man risikerer også at det tar enda lenger tid før man kommer i gang igjen.

Saliba Andreas Korkunc er statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet. Foto: Lise Åserud

Korkunc begrunner at breddeidretten for voksne må holde på stengt med at regjeringen i sine vurderinger har lagt til grunn Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet sine faglige vurderinger og anbefalinger.

– Smittesituasjonen i Norge er fortsatt krevende, det er geografiske forskjeller i smittepress og mer smittsomme muterte virusvarianter dominerer.

– Når kan breddefotballen forvente å trene med kontakt? Vil det bli aktuelt å skyve breddeidretten frem i køen?

– På det neste trinnet i regjeringens plan for gradvis gjenåpning kan det åpnes for utendørs trening for breddeidretten, også for de over 20 år, uten at man må holde meteren. Men dette avhenger av smittesituasjonen, kapasitet i helsetjenesten og vaksineringen. Hvis alle følger regler og anbefalinger, kan det altså være breddeidrettens tur til å lette på tiltak om ikke lenge, sier Korkunc.

PS: Artikkelforfatter i denne saken er medlem i Sunde IL.