Breddefotballspillere over 20 år har ikke fått trene med fullkontakt siden 12. mars i fjor. De siste tellende lokalfotballkampene for ble spilt høsten 2019.

I april sendte A-lagstrener for Brodd i 3. divisjon, Ali Kilinc, et brev til kulturminister Abid Raja, hvor han luftet sin frustrasjon og bekymring.

Da svarte Raja blant annet dette til VG:

– Vi skal gjøre det vi kan for at de kan komme i gang med trening med fysisk kontakt i uke 21 (mandag 24. mai).

Denne datoen skapte håp, forventninger og optimisme om trening med fullkontakt i breddefotballen i gjenåpningsfase to. I stedet kom en ny nedtur på fredagens pressekonferanse.

Norge går inn i trinn to av gjenåpningsplanen 27. mai. Dette innebærer lettelser på flere områder, men få for breddefotballen. Her må de fortsatt trene med avstand.

– Det er ekstremt skuffende. Det åpnes ikke for oss, men blir lettelser for skjenking, sier en frustrert og oppgitt Kilinc til Aftenbladet.

Ali Kilinc er trener for Brodds A-lag. Foto: Privat

– Krise for breddefotballen

Satt på spissen kan Brodd ha lagfest og gå på pub, men ikke trene med kontakt utendørs, forteller Kilinc.

– Jeg har full forståelse for at barn og arbeidsliv blir prioritert først, men det er ikke alt som henger på greip. Det er ikke farlig å spille fotball med kontakt, det er forsket på, sier Kilinc.

Brodd-spillerne har hatt en ferie på tre uker. Nå er treneren spent på hvor mange som dukker opp når laget starter opp igjen på mandag.

– Det er nok vanskelig for spillerne å motivere seg. Det har vært et blytungt år. Det er synd, for fotball er ikke bare bra for den fysiske helsen. Det er en viktig sosial arena, fotball er felleskap, samhold, kameratskap og følelser. Trening uten kontakt er ikke fotball, det er som å spille tennis uten nett, sier Kilinc.

– Dette er krise for breddefotballen i Rogaland, skriver NFF Rogaland på Twitter.

Raja skjønner frustrasjonen

Raja sier til Aftenbladet at han «så inderlig skulle ha sett» at det ble åpnet for kontakttrening mye tidligere, men at regjeringen følger helsemyndighetenes anbefalinger.

– Jeg forstår svært godt at breddeidretten er frustrert, og jeg har også snakket med Ali, treneren i Brodd, så jeg skjønner godt han og mange andre håpet på mer gjenåpning alt nå, sier Raja til Aftenbladet.

– Det er noe å ha med at vi det fra neste torsdag åpner litt opp for fritidsaktiviteter og breddeidrett, med opptil 30 mennesker samlet på trening utendørs, men dessverre gjelder da denne meteren fremdeles som jeg skjønner godt mange synes er irriterende å måtte forholde seg til, sier Raja. Foto: Lise Åserud

Kulturministeren forteller at kontakttrening for voksne i breddeidretten ligger inne som en del av trinn tre i regjeringens plan for gradvis gjenåpning.

– Fase tre er anslått å inntreffe tre uker etter trinn to. Samtidig er det viktig å minne om at trinn tre selvsagt forutsetter at smitten ikke blusser opp og at det ikke oppstår uforutsett utvikling, sier Raja og fortsetter:

– Det er lys i enden av tunnelen. Og jeg håper jeg får besøkt Brodd etter de har fått kommet i gang på skikkelig vis.

Én klubb kunne juble

Selv om flere i breddeidretten fredag var skuffet, var det én klubb i Sør-Rogaland som kunne juble. I trinn to åpnes det nemlig for treningskamper for lagene på nivå tre på herresiden, hvor Egersund spiller.

Det åpnes også for seriekamper tre uker etter innføring av trinn to, dersom erfaringene fra treningskampene og smittesituasjonen tilsier det.

– Dette var kjempegode nyheter for oss. Samtidig har jeg har en voldsom empati med breddefotballen, og synes det uforståelig at de ikke får trene som normalt, sier EIK-trener Ojan Bijan til Aftenbladet.

Norges Fotballforbund har et mål om å gjennomføre enkeltserie for 3. divisjon, med start 8. august.

Rogaland fotballkrets har også et reelt håp om at seniorfotballen skal få gjennomføre enkeltserie etter sommeren.

EIK og trener Ojan Bijan fikk seg en opptur fredag. Foto: Kristian Jacobsen

Her er alle endringene for idretten i trinn to av gjenåpningsplanen:

Idretts- og fritidsaktiviteter:

  • Voksne over 20 år kan drive organisert aktivitet som trening, øving osv. innendørs i grupper på inntil 20 personer, så lenge de kan holde minst én meters avstand.

  • Voksne over 20 år kan drive organisert aktivitet utendørs i grupper på inntil 30 personer, så lenge de kan holde minst én meters avstand.

  • Flere grupper kan samles på samme trenings-/øvingsarena dersom gruppene holdes adskilt og slik at de enkeltvis og samlet kan overholde smittevernrådene.

  • Barn og unge under 20 år kan trene og delta på idretts-, kultur- og fritidsaktiviteter, og de unntas fra anbefalingen om 1 meters avstand når det er nødvendig for å drive med aktiviteten.

  • Dersom barn og unge trener/øver med et lag, forening eller lignende i en annen kommune, vil de kunne konkurrere med dette laget/denne foreningen så lenge smittesituasjonen tillater det.

  • Lag fra små kommuner som ikke har andre motstandere i kommunen, kan reise til nabokommunen for å konkurrere såfremt kommunene har samme smittenivå.

  • Det oppfordres til aktivitet utendørs heller enn innendørs.

Toppidrett:

  • Toppidrettsutøvere kan trene som normalt, både utendørs og innendørs.

  • Det åpnes for treningskamper i alle lag i serier i toppidretten, herunder i Post-Nord-ligaen. Det åpnes for seriekamper tre uker etter innføring av trinn 2 dersom erfaringene fra treningskampene og smittesituasjonen tilsier det.