Erik Dalen er leder for Sørmarkå FK i 6. divisjon.

Fredag kveld sendte han ut en e-post til over hundre breddeklubber i Rogaland.

Der kommer Dalen med en klar oppfordring: Han ber klubbene bryte anbefalingen om én meters avstand på fotballtrening.

– Jeg vil med denne mailen strekke ut en hånd til dere (...). Jeg ønsker at vi skal mobilisere om å trosse anbefalingen til regjeringen om å holde avstand på trening. Jeg har en enorm respekt for de som mener at dette ikke er veien å gå, og at vi må fortsette å gjøre som vi blir anbefalt. Men vi må likevel gjøre noe for å se til at breddefotballen ikke dør ut, og at flere vil få varige mén etter en lang og psykisk tung periode, skriver han.

Erik Dalen er leder i Sørmarkå FK. Foto: Sørmarkå FK

Forventer reaksjoner

Til Aftenbladet utdyper Sørmarkå-lederen:

– Jeg synes det er for lite hold i det regjeringen uttaler. Det er ingen argumenter eller fakta som gjør at jeg skjønner hvorfor breddefotballen fortsatt må holde stengt, sier Dalen.

Da Aftenbladet tok kontakt med Dalen kort tid etter at han sendte ut e-posten fredag kveld, hadde det ikke vært særlig respons. Han tror klubbene vil ta en runde internt før de svarer.

– Jeg håper og tror flere klubber blir med på dette. Jeg blir overrasket om vi blir sittende alene i båten. Det er utrolig mye frustrasjon ute blant klubbene, sier Dalen.

Han forteller at han nylig gjennomførte en spørreundersøkelse blant spillerne i Sørmarkå, og at troppen enstemmig var for at de ønsket å trosse anbefalingene fra regjeringen.

– Men du forstår at dette kan oppfattes som usolidarisk, at du nå ber mange mennesker om å trosse regjeringens råd midt i en pandemi?

– Ja, det har jeg full forståelse for. Og det er en reaksjon jeg forventer også. Alle får ha hver sin mening. Jeg sliter med å se faktagrunnlaget for at vi ikke får drive med det vi elsker å drive med. Forskning og undersøkelser viser at smittefaren på en fotballbane er tilnærmet null, sier Dalen.

Her fra lokaloppgjøret mellom Hana og Austrått i 2019. Det var sist det ble spilt seriekamper for seniorspillere i breddefotballen. Foto: Jarle Aasland

Spillermøter gjorde inntrykk

I e-posten forteller Dalen at han for et par uker siden hadde spillersamtaler med alle på laget.

Flere av spillerne på Sørmarkå er studenter som er nye i byen. Spesielt samtale med én av spillerne, som gråtkvalt fortalte om hvor mentalt sliten han var, gjorde sterkt inntrykk.

– De har ikke en ordentlig plattform hvor de kan bli kjent med nye mennesker, da de knapt kjenner noen i byen, skriver Dalen i e-posten, og understreker at fotballen er en viktig sosial arena for mange.

Bakgrunnen for at Dalen mener at nok er nok, er at det på regjeringens pressekonferanse fredag ikke ble åpnet opp for trening med kontakt for breddefotballen i trinn to av gjenåpningen.

En uttalelse fra Abid Raja i VG, hvor han sa at de skulle gjøre alt de kunne for at breddeidretten for voksne kunne trene med fysisk kontakt i uke 21 (mandag 24. mai), skapte store forhåpninger og optimisme blant klubber og spillere.

I stedet kom en ny nedtur, som gjorde at frustrasjonen nådde bristepunktet for Dalen.

– Denne gangen klarer jeg dessverre ikke å komme over skuffelsen, den er rett og slett for stor, forteller han.

Breddefotballspillere over 20 år har ikke trent med kontakt siden 12. mars i fjor, og forrige tellende kamp ble spilt høsten 2019.

Aftenbladet rettet spørsmål til regjeringen om denne saken fredag kveld, men har foreløpig ikke fått svar.

Erik Løland i Rogaland fotballkrets. Foto: Anders Minge

Dette sier fotballkretsen

Daglig leder i NFF Rogaland, Erik Løland, skriver følgende i en SMS til Aftenbladet fredag kveld:

– Vi har fått med oss at klubbene reagerer på manglende gjenåpning når smittetallene er på rett vei. Vi har forståelse for skuffelsen, når vi alle håpet på mer enn det som ble presentert av regjeringen, skriver Løland og fortsetter:

– Det er prisverdig å se hvordan klubbene våre har opptrådt til nå. Fotballen har tatt ansvar for ansvarlig aktivitet lenge og det vil vi oppfordre klubbene til å fortsette med frem til vi er gjennom denne pandemien.

Aftenbladet har også vært i kontakt med noen av breddeklubbene fredag kveld:

– Jeg har bedt om et møte med klubbens styre, slik at vi kan drøfte problemstillingen, sier Klepp-trener Ørjan Grødem.

– Vi har ikke tatt stilling til dette enda, men det vurderes, skriver daglig leder i Riska, Lennart Ims, i en sms.

Abid Raja forstår frustrasjonen i breddeidretten. Foto: Lise Åserud

Raja: – Forstår frustrasjonen

Tidligere fredag sa kulturminister Abid Raja til Aftenbladet at han «så inderlig skulle ha sett» at det ble åpnet for kontakttrening mye tidligere, men at regjeringen følger helsemyndighetenes anbefalinger.

– Jeg forstår svært godt at breddeidretten er frustrert, sa han.

Kulturministeren forteller at kontakttrening for voksne i breddeidretten ligger inne som en del av trinn tre i regjeringens plan for gradvis gjenåpning.

– Fase tre er anslått å inntreffe tre uker etter trinn to. Samtidig er det viktig å minne om at trinn tre selvsagt forutsetter at smitten ikke blusser opp og at det ikke oppstår uforutsett utvikling. Det er lys i enden av tunnelen, sa Raja.

Til TV 2 sa derimot Bent Høie fredag at åpning for kontakttrening ikke vil skje før i trinn fire.

På spørsmål om konsekvensene av sivil ulydighet i breddefotballen, svarte helseministeren slik:

– Da risikerer de jo reaksjoner, hvis de bryter forskriftene. Jeg oppfatter at Norges Idrettsforbund er veldig tydelige på deres holdning, som er at man alltid skal følge nasjonale råd og regler. Jeg regner med at idretten selv vil rydde opp i den type aksjoner, sier Høie til TV 2.