Det var store forventninger da mannen med kallenavnet «Den blonde Engel» kom til TIL fra spansk fotball foran 2005-sesongen.

Den finske landslagsspilleren kom fra den spanske klubben Las Palmas, men allerede samme høst, var Hietanen tilbake i Spania da han gikk gratis til 1.-divisjonsklubben Córdoba.

Han fikk derimot flere utenlandsopphold i franske Troyes og belgiske Roeselare, men i 2010 vendte han nesen hjem til Finland og Oulo, der han spilte til han la opp i 2015.

PÅ PLASS: Janne Hietanen etter han kom til Tromsø i 2005. Foto: Lars Åke Andersen

– Da jeg kom tilbake til Oulo i 2010, begynte jeg å jobbe som eiendomsmegler. Jeg jobbet med det ved siden av fotballen til jeg la opp i 2015, sier Janne Hietanen til iTromsø.

Datter født i Tromsø

Janne Hietanen har i dag to døtre født i 2005 og 2007.

Hans førstefødte Peppi ble født i Tromsø omtrent samtidig som Hietanen måtte forlate Tromsø.

– Tromsø er en spesiell plass for meg og familien min, siden Peppi vår eldste datter ble født der 10. september i 2005. Jeg tror det var to uker før jeg signerte for Cordoba, så jeg hadde vært i Spania i to uker og reiste tilbake til Tromsø for fødselen og var der en uke etter hun ble født. Så måtte jeg dra tilbake til Spania, mens min kona og datter kom senere. De måtte være der i tre uker til, forteller Hietanen.

I SPANIA: Janne Hietanen slapper av på klubbens treningsleir på La Manga. Foto: Jon Terje Eiterå

– Likt som Finland

Så mens hans tidligere lagkamerater sto for en av klubbens virkelige historiske øyeblikk da de vant 1–0 hjemme mot Galatasaray 15. september, var den tidligere TIL-spilleren akkurat kommet tilbake til Tromsø og opplevd sitt livs største øyeblikk utenfor banen.

Når han nå ser tilbake på tiden i Tromsø, er det uten bitterhet.

– Jeg hadde en lengre kontrakt, men vi skiftet trener i juni/juli. Det var nye spillere som kom inn og jeg fikk ikke muligheten til å spille. Da tok jeg valget om å forlate Tromsø. Ellers var det veldig okay i Tromsø. Det likner Finland og er veldig likt det livet vi er vant til, så det var veldig fint der for oss, sier Hietanen.

UTLENDINGER: TILs utlendinger på La Manga i 2005. F.v. Benjamin Kibebe, Karim Essediri, Janne Hietanen, Patrice Bernier og Daniel Torres. Foto: Jon Terje Eiterå

Benjamin Kibebe, Daniel Torres og Janne Hietanen ble hentet inn for å erstatte Steinar Nilsen og Miika Koppinen i forsvarsleddet foran den sesongen og i ettertid tok daværende trener Otto Ulseth selvkritikk for signeringene.

– Av dem som vi hentet inn har én etablert seg på laget (Kibebe), én hadde utrolig potensial, men vi var for utålmodig med han (Torres) – og én var skuffende i forhold til det vi forventet (Hietanen). Slik er det av og til. Men vi må erkjenne at vi ikke gjorde en god nok jobb foran denne sesongen, sa Ulseth om de tre etter året var omme.

MOT ODD: Janne Hietanen i aksjon mot Odd. Foto: Tor Richardsen

Hietanen husker også det var vanskelig å etablere seg i Tromsø.

– Spillestilen var annerledes. Den norske serien var veldig fysisk på den tiden, og jeg tror ideen var at de nye spillerne med meg, Benjamin Kibebe og Daniel Torres fra Costa Rica, å forandre spillestilen med mer besittelse på ballen. Det fungerte ikke så bra, og det var kanskje derfor treneren fikk sparken. Heldigvis gikk det bedre for Tromsø etter trenerbyttet, men hvem vet hva som hadde skjedd, hadde man blitt værende, sier Hietanen.

«Julenisselag» i Kina

Da Hietanen og kona fikk sitt andre barn, valgte den finske forsvarsspilleren og returnere til hjemlandet.

– Jeg spilte litt i Troyes i fransk 2.-divisjon og så i Belgia i to år, men så dro vi tilbake på grunn av vår andre datter var kommet og eldste skulle starte på skole, sier Hietanen.

LANDSLAG: Janne Hietnanen var finsk landslagsspiller da han kom til Tromsø. Foto: PETROS KARADJIAS / AP

På hans Wikipedia-artikkel står han imidlertid oppført med én kamp for laget med det kuriøse navnet FC Santa Claus i 2014.

– Min beste venn har jobbet med den klubben og jeg spilte noen kamper for dem og gjorde noe promoarbeid med laget. Blant annet spilte vi en oppvisningskamp i Kina, sier Hietanen.

Spansk kallenavn

42-åringen som i dag er eiendomsmegler, sier han savner fotballen, men sier selv han kunne spilt utenlands i kanskje fem år til.

– Men med tanke på våre døtre, skolegang og alt det, så angrer jeg ikke på at vi kom hjem tidligere enn jeg hadde tenkt. Jeg fikk jo startet på min karriere etter fotballen og hadde en ferdig utdannelse å gå til, mens jeg enda spilte, sier finnen.

LANGT HÅR: «El angel rubio» Janne Hietanen i aksjon for TIL med sitt lange blonde hår på La Manga. Foto: Jon Terje Eiterå

Han fikk naturlig nok med seg den nye finske vinden som blåste over Tromsø de siste par sesongene, som startet med bram og brask med Simo Valakari ved roret og inn med de finske spillerne Robert Taylor, Juha Pirinen og sønnen Onni Valakari, før det hele endte med en fullstendig krasjlanding og exit for alle finnene.

– Jeg spilte med Simo på landslaget og det ble vel en vanskelig slutt for han der. Jeg synes han gjorde en god jobb der lenge og det var mye skriverier om Tromsø i finske medier og stadige oppdateringer på hvordan det gikk, så det var synd at det endte slik, sier Hietanen.

– Et siste spørsmål jeg har alltid har lurt på. Kallenavnet «Den blonde engel», hvor kommer det fra?

– Det kommer fra Las Palmas. På den tiden hadde jeg langt blondt hår, og da jeg kom gjorde ikke laget det så bra, så da var det nok at jeg og laget spilte et par gode kamper i starten, og jeg fikk det kallenavnet «El angel rubio», sier Janne Hietanen.