2013 kom den britiske midtbanespilleren på lån til Tromsø fra Premier League-klubben Fulham. 20-åringen var involvert i hele 38 kamper den sesongen med serie, cup og europacup.

Men sesongen endte på verst tenkelig vis med nedrykk til 1.-divisjon og for Pritchard ble den starten på nedturen.

Et kort lån til Veikkausliga-klubben FC Honka i Finland i 2014, ble etterfulgt av perioder på nivå tre i henholdsvis England (Gillingham, 2014/2015), Norge (Lysekloster, 2016) og Sverige (Assyriska, 2017).

Da la Pritchard skoene på hylla i en alder av 24 år.

– På grunn av skader og at jeg ikke lengre hadde en lidenskap for fotball lengre, bestemte jeg meg for å legge opp. Nå er jeg tilbake i hjembyen min Stockport, rett sør for Manchester, der jeg vokste opp. Det er fint å være hjemme igjen og slå litt røtter her etter at jeg fikk sett verden gjennom fotballen, sier Josh Pritchard til iTromsø.

PÅ PLASS: Det var store forventninger til TIL da Josh Pritchard kom til Tromsø. Her med daværende hovedtrener Agnar Christensen og assistenttrener Jonathan Hill på flyplassen. Foto: Tom Benjaminsen

Venter barn nummer to

Livet for den tidligere walisiske U21-landslagsspilleren er helt annerledes nå enn for et par år siden.

– Bort sett fra koronaviruset som gjør at det meste er stengt, går det bra her borte. Jeg har en gutt som heter Charlie som akkurat fylte 1 år og så har vi et til barn på vei i august, forteller Pritchard, som driver en rekke selskaper sammen med sin forretningspartner.

– Vi har del selskap som vi styrer med. Vi driver et cateringselskap, et selskap som heter Northern Street Eats som legger til rette for områder å selge mat fra. Vi holder på med en mannlig barbersjappe, driver et sosiale medier reklamebyrå og liknende, forteller Pritchard.

FAMILIE: Josh Pritchard med forloveden Michelle og sønnen Charlie. Foto: Privat

– Fantastisk kveld

Én kamp skiller seg særlig ut i hans korte TIL-karriere. 23. august 2013, da TIL snudde fra 0–1 til 2–1-seier hjemme mot tyrkiske Besiktas og Pritchard scoret sitt eneste mål i TIL-drakten da han la på til 2–1 i 68. spilleminutt.

– Jeg får fortsatt tilsendte videoer i ny og ned av den scoringen, det var en fantastisk kveld, sier Pritchard, som sier han husker lite av selve målet.

– Jeg husker i forkant av kampen, det tok litt tid å overbevise Agnar (Christensen) om å bruke meg høyere i banen og slippe meg mer fri offensivt. Det fikk jeg i den kampen, og jeg husker lite av selve målet, men husker jeg løp til tribunen og pekte opp mot Jon(athan) Hill i tribunen. Han var der med kjæresten sin og hadde akkurat mistet jobben som assistenttrener.

JUBEL: Josh Pritchard og Magnus Andersen jubler for 2–1 mot Besiktas. Briten hadde lånt øksfjordingens sko den kampen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Én historie om målet som ikke er fortalt, kom imidlertid Pritchard på nå.

– Den morgenen der var skoene mine ødelagt, så jeg måtte låne Magnus Andersens røde sko til den kampen. Det er en historie som ikke er blitt fortalt før, smiler Pritchard.

LÅNTE SKO: Pritchard på vei fremover i banen da han scoret sitt eneste mål i TIL-karrieren i lånte sko. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

– Kunne berget plassen

TIL tapte returoppgjøret, men fikk likevel plass i gruppespillet, siden Besiktas ble utestengt av turneringen.

Dermed ventet en høst med gruppespill i Europa League, etter at Gutan hadde gått gjennom en lang kvalifisering med dobbeltkamper i Luxembourg, Slovakia, Aserbajdsjan og Tyrkia, for å kvalifisere seg.

– Det var mange lange turer. Ofte hadde vi bortekamp i Europa, så bortekamp hjemlig serie, og var borte hjemmefra 10 dager av gangen.

– Tror du det er grunnen til at dere rykket ned. Det tette kampprogrammet?

– Vi lå greit an i serien til halvveis i sesongen, men etter at vi byttet trener, gikk alt skeis. Det var en del spillere som dro den sommeren også, men jeg følte at da Jon(athan Hill) dro, mistet vi litt av atmosfæren. Alt føltes annerledes ut etter Besiktas-kampen, sier Pritchard.

WHITE HART LANE: Josh Pritchard i aksjon for TIL mot Tottenham på White Hart Lane. Foto: Matt Dunham / AP

Landsmann Jonathan Hill hadde mistet sin jobb som assistenttrener i klubben. Ruben Yttergård Jenssen var reist utenlands, og Besiktas-kampen var Saliou Ciss sin siste for klubben.

Etter hvert røk også Agnar Christensen ut, og Steinar Nilsen tok over. Først som assistenten til Christensen før han også måtte gå, og Nilsen igjen var hovedtrener.

– Steinar hadde en veldig ulik filosofi fra de andre. Han var veldig 4–4–2-orientert og rigid. Jeg var ute på landslagsoppdrag med Wales, og da jeg kom tilbake, var jeg ute av laget. Hvis jeg spilte var det høyrekant i en firer, midtstopper neste kamp, så høyreback, så i 10'er-rollen. Jeg slet med å finne ut hva han ville ha fra meg. TIL gikk rett opp neste sesong, men jeg tror vi hadde beholdt plassen om Agnar hadde litt værende, sier Josh Pritchard.

HELT: Så glad var Pritchard og Agnar Christensen etter 2–1 mot Besiktas. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Han nådde aldri å debutere for Fulhams A-lag, men rakk blant annet å møte Premier League-laget Tottenham Hotspur på White Hart Lange.

– Jeg skulle scoret hat trick i den kampen, sier Pritchard, om kampen som endte 3–0 til de liljehvite.

Men verken scoringen mot Besiktas eller å møte Tottenham på White Hart Lane, ble karrierens høydepunkt.

– Det er helt der oppe, men det største var kanskje å spille mot England i VM-kvalik med Wales, sier 28-åringen.

Nedturen

Det var den tidligere Premier League- og finske landslagsspilleren Shefki Kuqi som overtalte Pritchard om å komme til FC Honka i hans første trenerjobb.

– Han var tett med Fulham og lurte på om de hadde noen de kunne sende over. Felix (Magath), treneren, ville ikke fornye kontrakten, så da dro jeg over dit bare for å få litt spilletid. Etter det bar turen til Gillingham, der Peter Taylor, som hadde vært manager for England, var trener. Jeg tenkte det var en god idé å dra dit. Jeg hadde det fint i Gillingham, men ser jeg tilbake i ettertid, hadde jeg fått tilbudt om å bli værende i Tromsø, hadde jeg nok takket ja, og karrieren ville sett annerledes ut.

SPILTE MYE: Josh Pritchard har hele 38 kamper for TIL på bare ett år i klubben grunnet mange europacupkamper blant annet. Foto: Ronald Johansen

I 2016 var han tilbake i Norge da han signerte for 2.-divisjonsklubben Lysekloster.

– Jeg hadde vært skadet en stund og trengte å spille fotball. Jeg var i dialog med Aalesund, Start og Hammarby, men det ble ikke noe av. Jeg hadde nytt tiden i Tromsø og tenkte Norge var et bra land å spille i igjen, men de var mer et idrettslag enn en fotballklubb, så det var ikke en god match. Jeg dro til Assyriska i Sverige med Sebastian Holmqvist, en lagkamerat fra Lysekloster, men igjen, ulike fotballfilosofier og på nivåer lenger ned i divisjonene, da er det den måten det er på, sier Pritchard.

I tillegg til den skadeproblemer med en hamstring, mistet Pritchard kjærligheten til spillet.

– Jeg dro tilbake til England og prøvespill i Blackpool, Crewe og en del andre plasser, men det var ikke noe kjærlighet til spillet lengre. Etter at jeg dro fra Gillingham gikk alt nedover og det var ingen entusiasme lengre for min del. Det var ingen store kamper som ble spilt, og tenker jeg tilbake, skulle jeg gjerne ønsket jeg kunne vært med videre i TIL. Da hadde nok ting sett annerledes ut, sier Josh Pritchard.

Tilbake til Tromsø

Han startet å jobbe for analyseselskapet Opta etter endt karriere, men mistet jobben der etter et amerikansk oppkjøp der 1500 ansatte ble fristilt fra sine kontrakter.

– Jeg prøvde å gå speiderveien etter det, men ble til slutt avsporet på grunn av alle de selskapene jeg startet med og driver på med nå.

– Enn fotballen da?

– Hvis Tromsø ringer etter å ha lest dette intervjuet, ville jeg definitivt kommet tilbake, men jeg er usikker på hvor realistisk det er, humrer Pritchard, og sier han fortsatt er i god form.

SKULLE BLITT: Josh Pritchard og Magnus Andersen på en TIL-trening i 2013. Briten skulle ønske han hadde blitt værende i klubben, men fikk ikke noe nytt tilbud etter Steinar Nilsen tok over. Foto: Ronald Johansen

En retur til Tromsø blir det imidlertid snart.

– Så snart koronaviruset er over, har jeg tenkte å komme over. Adnan (Causevic) har invitert meg og familien min til hytten sin der, så da kommer vi over, sier Pritchard, som gleder seg over at tromsøgutten Isak Hansen-Aarøen gjør som han gjorde i sin tid, spilte i Manchester Uniteds ungdomsavdeling.

– Jeg har hørt veldig mye bra om Isak og får følge han nøye. Det er over 10 år siden jeg var der og mye er annerledes i United nå, men én ting jeg kan si; han er på rett plass, la oss si det på den måten, sier Pritchard.