Med to kamper igjen av EM-kvalifiseringen har Norge fortsatt muligheten til å gå direkte til mesterskapet i Tyskland, men da må det bli seier mot Spania og Skottland.

I tillegg må Georgia ta minst ett poeng mot skottene.

– For meg er det en fiasko om vi ikke kvalifiserer oss til EM, mener fotballekspert Kjetil Rekdal i VGTV-studio torsdag.

Det er den rake motsetningen til en uttalelse landslagssjef Ståle Solbakken hadde på en pressekonferanse tidligere denne uken.

Da avfeide han at det ville være en fiasko å ikke gå til EM, noe han «selvfølgelig» sto inne for på pressekonferansen etter 4–0-seieren på Kypros.

– Jeg er klar over at det på åtte kamper avgjøres på små marginer. Det må vi leve med, men derfor er jeg hverken i den ene eller andre sonen her eller der. Det står jeg veldig på, sier Solbakken.

Om Norge ikke ender topp to i sin kvalifiseringsgruppe, er det imidlertid mulig å komme til EM gjennom playoff basert på Nations League-rangeringen.

– Ja, vi kan komme inn bakdøren ved å trekke gulloddet via Nations League, men for meg vil det være en delvis fiasko, sier Rekdal.

På pressekonferansen i Larnaka ble Solbakken konfrontert med uttalelsene til Rekdal, i tillegg til NRK-ekspert Carl-Erik Torp som også mener det er en «fiasko» å ikke gå til EM.

– Selvfølgelig gjør de det. Det er jobben deres, og det lever jeg fint med. VG er tabloidavis og NRK sier mye rart de også. Det lever jeg godt med, og sånn vil det alltid være, sier Solbakken.

Slik endte de andre kampene:

Rekdal begrunner «fiasko»-uttalelsen med at Norge har det beste mannskapet på 20 år, med blant andre Erling Braut Haaland, Martin Ødegaard og Fredrik Aursnes.

– Med det mannskapet vi har nå, så skulle vi hatt bedre resultat. Enkelt og greit. Jeg henger ikke ut noen, og det mener jeg alvorlig og ærlig, sier Rekdal.

– Ståle er en veldig god fotballtrener, det er ikke det det går på. Men vi er avhengig av å komme gjennom nåløyet. Om Ståle er rett, spillerne er rett, presidenten er rett, støtteapparatet er rett har jeg ikke peiling på – for jeg er ikke nære nok på det, fortsetter Rekdal.

– Jeg er fullt klar over at dette er en resultatbransje, sier Solbakken.