For at Norge skal gå direkte til EM må Spania og Skottland beseires i de to siste kvalifiseringskampene, i tillegg til at man trenger hjelp i form av georgisk poeng mot Skottland.

– Det er ikke så langt unna at vi får en avgjørende kamp i Skottland om vi slår Spania, men først må vi gjøre det så kan vi begynne å snakke om det, sier landslagssjef Ståle Solbakken på pressekonferansen torsdag kveld.

Det er imidlertid fortsatt mulig å komme til EM uten å ende topp to i gruppen, da via playoff basert på Nations League-rangeringen.

I kvalikgruppen er Skottland og Spania foran Norge på tabellen. Spania slo Skottland 2–0 i Sevilla samtidig som Erling Braut Haaland og Norge dunket Kypros med 4–0 torsdag kveld.

– Sjansen er fortsatt størst for at vi må vinne begge kampene våre og at Georgia hjelper oss mot Skottland, sier fotballekspert Kjetil Rekdal i VGTV-studio.

– Vi kan spekulere i den kampen så mye vi vil, men nøkkelen til at vi kan spekulere i den kampen videre, er at vi slår Spania på søndag, fortsetter Rekdal.

– Det er vinn eller dø på søndag, og man har dødd de fleste gangene de siste 20 årene. Der må man bryte en barriere, sier Vålerenga-sportssjef Joacim Jonsson i VGTV-studio.

For at Norge skal bli blant de 12 lagene som får sjansen gjennom playoff, er det en rekke lag Norge har fordel av at vinner og ender topp to i sin gruppe: Serbia, Tsjekkia, Polen, Finland, Israel og Wales.

Mens Norge har fordel av at disse lagene ikke ender topp to i sin gruppe: Tyrkia, Romania, Albania, Slovenia og Montenegro.

Da var det for eksempel ikke gunstig for Norge at Tyrkia vant 1–0 borte mot Kroatia og tok et langt steg mot EM-plass fra gruppe D.

– Meget imponerende av Tyrkia. De hadde litt sjanser mot seg i annenomgang, men katastrofe for Norge, sier Rekdal.

Slik endte EM-kvalifiseringskampene torsdag kveld:

Grafikk: www.sofascore.com

Samtidig vant Albania 3–0 over Tsjekkia på eget gress, og med kamper mot Moldova og Færøyene igjen ser det lyst ut for at Albania skal delta i sitt første mesterskap siden EM 2016.

– Det er heller ikke bra for Norge at Albania så å si avgjør gruppen sin og slår ut enten Tsjekkia eller Polen. Da forsvinner det en plass der, sier Rekdal.

Det resultatet som gikk mest Norges vei torsdag – i tillegg til at man selv slo Kypros 4–0 – var at Belarus holdt Romania til uavgjort på hjemmebane.

– Bra for Norge at Romania ikke vant, men 0–0 borte gjør at de fremdeles har det i egne hender mot Israel, sier Rekdal.

– Det er mange muligheter som kan åpne seg, men det vi kan fastslå er at veien inn gjennom Nations League ble litt vanskeligere etter kveldens kamper, avslutter Rekdal.