Smitten har aldri vært høyere enn den er i Japan nå.

Helseministeren bruker ord som «ekstremt skremmende» for å beskrive situasjonen. Helsevesenet kan knele.

Det preller tilsynelatende av Thomas Bach, presidenten i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

– Nesten 90 prosent av Japans befolkning har sett OL på TV. Disse tallene taler sitt tydelige språk om hva det japanske folk virkelig føler, sier Bach ifølge Kyodo News.

Slik han ser verden

Uttalelsen fremstår både virkelighetsfjern og frekk.

Ved nærmere ettertanke er det kanskje ikke så rart at Bach bruker TV-tallene som sannhetsvitne. Det er jo slik han ser verden.

At OL arrangeres nå, handler ikke bare om behovet for en idrettsfest. Det handler ikke minst om alle TV-inntektene som sto på spill.

Derfor ble OL presset gjennom ett år på overtid mot befolkningens vilje.

Tomme tribuner er til å leve med for idrettstoppene så lenge TV-produksjonen ruller videre.

Flere gull enn noensinne

Tallene Bach viser til, kan selvsagt ha andre forklaringer enn OL-feststemning i folket. Det er for eksempel ikke utenkelig at de påvirkes av at strenge smitteverntiltak i samfunnet begrenser andre aktiviteter.

Så stemmer det nok at mange japanere har glede av å se konkurransene på TV, slik mange andre har det verden over.

Det hjelper på interessen at Japan har tatt flere gullmedaljer i et OL enn noensinne.

TV-tall er uansett ikke et bevis for befolkningens tilslutning til at OL arrangeres.

Kontrastenes by

Det er rart å være i OL-byen.

På den ene siden er det idrettsfest. På den annen side sitter Tokyo fast i pandemiens politigrep.

Den siste uken er rekorden for daglige antall smittetilfeller i Tokyo blitt slått flere ganger. Økningen skjer tross strenge smitteverntiltak.

Den foreløpig siste smitterekorden i Tokyo var 4000 nye tilfeller. Det kan virke lite i en by med 13 millioner innbyggere. Men av alle som tester seg, får nå rundt 20 prosent påvist viruset. Det er et tegn på at myndighetene ikke er i nærheten av å fange opp den reelle smitten.

Før helgen var nær 3000 koronapasienter innlagt i byen. Det er halvparten av den totale kapasiteten, skriver nyhetsbyrået AP. Over 10.000 er isolert hjemme eller på hotell.

Likevel går OL ufortrødent videre.

Selv ser vi lite til OL-motstanden i folket. Japanerne er eksepsjonelt høflige. Men den kom frem i en rekke undersøkelser før lekene.

Skjult smitte

Den eksplosive smittestigningen har ingenting med OL å gjøre, påstår statsminister Yoshihide Suga hardnakket. Renommeet hans står på spill. Han lot OL skje. Til høsten er det valg.

Har han likevel rett?

Strenge regler har redusert risikoen kraftig. 264 smittetilfeller direkte knyttet til OL er bekreftet siden 1. juli. Det er relativt sett få.

De første 14 dagene av oppholdet lever vi i en slags boble. Journalister tilhører én. Utøvere og støtteapparat er i en annen. Intensjonen er å hindre kontakt mellom boblene og med lokalbefolkningen.

Det fungerer stort sett bra, men daglig observeres situasjoner der boblen kan sprekke.

Noe av det som gjør pandemien vanskelig å stoppe, er nettopp at en betydelig del av smittespredningen skjer i det skjulte fra personer med få eller ingen symptomer.

Kritikere i Japan har også pekt på signaleffekten av OL til et pandemitrøtt folk. Hvor alvorlig kan situasjonen være hvis lekene kan arrangeres?

For en politiker er noe av det viktigste i viruskampen tydelige budskap. Akkurat det er vanskelig i en by der selvmotsigelsene skriker mot hverandre.