Pandemien har rammet norsk breddefotball knallhardt, viser en stor kartlegging Aftenbladet har gjort.

De voksne i breddefotballen har ikke fått trene med kontakt siden 12. mars i fjor. Sist det ble spilt seriekamper var høsten 2019.

Et lag som smertelig har fått kjenne på koronaens konsekvenser, er Våganes sitt A-lag i 6. divisjon. De har valgt ikke å melde seg på seriespill i år.

– Årsaken til dette er at de ikke har kunnet trene med fullkontakt. Det har tæret på motivasjonen og vært frustrerende for spillerne. Laget prøvde med treninger uten kontakt i starten av pandemien, men det var ikke det helt store, sier Svein Arne Svilosen, styreleder i Våganes FK.

De unge og håpefulle gikk ut på banen sammen med A-lagsspillerne under Våganesdagen i 2019. I år har klubben mistet sitt flaggskip. Foto: Våganes FK

Dystre tall

KretsPåmeldte lag 2020Påmeldte lag 2021
Agder7868
Akershus9092
Buskerud9087
Finnmark3837
Hordaland195187
Hålogaland47 (tall fra 2019)37
Indre Østland149131
Nordland4643
Nordmøre og Romsdal4846
Oslo211209
Rogaland179170
Sogn og Fjordane7066
Sunnmøre6666
Telemark4142
Troms8673
Trøndelag234218
Vestfold120116
Østfold9489
Totalt:18821777

Aftenbladet har vært i kontakt med samtlige fotballkretser i Norge for å kartlegge situasjonen i breddefotballen.

Tallene er dystre. Oversikten over viser at minst 105 seniorlag har forsvunnet i Norge i løpet av pandemien. Dette utgjør nærmere seks prosent av alle seniorlag i landet.

I Rogaland er det påmeldt ni færre lag i år enn i 2020, da det ikke ble gjennomført sesong.

Fotballkretsene uttrykker også at de er urolige for store mørketall. De aner ikke hvor mange spillere som faktisk vender tilbake, og frykter at enda flere lag skal forvitre.

– Noen lag som er påmeldt vet ikke hvor mange spillere de er når det åpner. Vi er bekymret rundt oppstart og om klubbene får tilbake spillerne når vanlig aktivitet kan starte, sier daglig leder i NFF Rogaland, Erik Løland.

Erik Løland er daglig leder i Rogaland fotballkrets. Foto: Anders Minge

– Store tall

Alf Hansen er direktør for utvikling og aktivitet i Norges Fotballforbund.

Han forteller at tall fra Idrettsforbundets samordna rapportering viser at NFF har mistet 6,4 prosent av seniorspillerne på herresiden og tre prosent av seniorkvinnene.

– Det er store tall. Samtidig er det viktig å understreke at det er knyttet stor usikkerhet til disse tallene, for de er fra årsskiftet. Vi har hatt en svært vanskelig periode etter dette, og motivasjonen har fått seg en ny knekk. Vi er bekymret for at frafallet er enda større, sier Hansen.

NFF har også fått tilbakemeldinger fra breddefotballen om at det er langt færre spillere på trening enn før - oppmøtet er nærmest halvert i flere klubber.

– Om lokalsamfunn mister seniorlagene sine, vil det få store konsekvenser for fotballens posisjon her. Spillerne spiller ikke bare fotball, men bidrar på mange områder inn til klubbene og til lokalsamfunnet. Vi er forberedt på at frafallet kan få store konsekvenser, og må jobbe knallhardt for å dempe disse, sier Hansen.

Alf Hansen er direktør for utvikling og aktivitet i NFF. Foto: Heiko Junge / NTB

Medlemsrekord

Styrelederen i Våganes FK forteller at de hadde dialog med A-laget om de skulle melde på laget i år.

– Da valgte vi ikke å melde oss på, fordi det var så stor usikkerhet. Det er kostnader knyttet til å melde seg på seriespill, i tillegg må spillerne betale kontingent. Det er forståelig nok ikke så givende når man ikke får spille fotball, sier Svilosen.

Selv om A-laget ikke er påmeldt i år, ser Svilosen lyst på fremtiden. Han forteller at klubben har vokst under pandemien, og har satt ny rekord med over 370 medlemmer.

– Så mange har vi aldri hatt før, og det er gledelig. Så er jeg ganske sikker på at vi klarer å stable et A-lag på beina når ting normaliserer seg igjen. Jeg satser på at vi får til et seniorlag neste sesong igjen, sier Svilosen.

Normalt skal et lag som trekker seg starte nederst på rangstigen, men de spesielle omstendighetene gjør at kretsen vil ha en «fornuftig tilnærming» her, forteller Løland.

Rogaland fotballkrets har i år planlagt enkel serie i seniorfotballen, med oppstart i august.