Andreas Leknessund var det store hjemmehåpet på den første etappen i årets Arctic Race. Og 22-åringen skuffet ikke på hjemmebane. Leknessund var med hele veien inn, men klarte ikke å følge vinneren, Uno-X-rytteren Markus Hoelgaard, da han rykket mot slutten av løpet ved Kongsbakken. Det endte med en massespurt bak vinneren, og Leknessund var til slutt nummer 20 i mål.

– Han fikk en liten luke og jeg var «pinne stiv». Jeg trykket til for å følge Markus og var vel oppe i makspuls for året, men han er en hard nøtt å knekke. Jeg gjorde det jeg kunne, sier tromsøværingen like etter målgang ved Polaria.

– Jeg er storfornøyd. Det var hardt, men jævlig gøy å sykle på hjemmebane og høre ropene. Å høre navnet sitt og se fullt av skilt på Sør-Kvaløya med navnet mitt, det motiverer og da henter man ut mye, sier Leknessund.

Heiarop fra mamma

Det var godt med folk rundt om i løypa, og nær toppen av Langnesbakken kunne Leknessund høre heiaropene til mamma Oddveig Rikardsen. Hun var løypevakt og fulgte sønnen i hans første Arctic Race.

– Jeg blir stressa, og må tisse hele tiden. Skal jeg være helt ærlig tror jeg ikke han vinner i dag, men kanskje senere i uka, sa Rikardsen da hun ble intervjuet av TV2s Dag Otto Lauritzen snaue tre mil før målgang.

Rikardsen ble også spurt av TV2-profilen hvordan hverdagen har forandret seg etter sønnens suksess.

– Jeg er jo ustyrtelig stolt, det er jeg jo. Han er mindre hjemme enn før og jeg var tettere på ham før da jeg fulgte han på ritt og slikt, men nå sendes det på TV alt han er med på. Jeg er jo ikke lei meg for at han er på det nivået han er på nå, sa Rikardsen til TV-kanalen.

– Jeg hørte ropene hennes, og hun kommer seg jo på TV med jevne mellomrom. Det er frekt av henne å melde seier, men hun har alltid troen, er Leknessunds rekasjon på morens optimisme, som nå retter blikket mot morgendagens etappe.

– Nå blir det først en cola, kanskje en is og middag, sier Leknessund, som er godt fornøyd med starten på rittet.

– En fin start, og jeg fikk gode svar, avslutter Andreas Leknessund.

Den andre etappen starter i Nordkjosbotn, og skal for første gang i rittets historie også krysse grensen til Finland.