Torsdag ble den eksakte kopien av bysten av Nini Roll Anker tilbakeført til sin rettmessige plass på Gotfred Lies plass, også kalt kinoparken.

Anker ble født 3. mai 1873, for 145 år siden. Monteringen ble derfor markert med både kake og brus.

– Det er sørgelig at det har vært så mye styr rundt henne. Nå er det godt å se henne på plass, sier kultursjef Janny Meese og legger til:

– Bystene er viktige fordi de minner oss om hvilken betydning disse personene har hatt. Nini Roll Anker, forfatter og arbeidsforkjemper, er den eneste kvinnelige vi har i Molde, såvidt jeg vet, sier hun.

– Vi har kobberrelieff av Mali Furnes på Romsdalsmuseet. Barneleikarringens mor og skaperen av Bolsøybunaden, minner museumsdirektør Jarle Sanden om.

Nøyaktig kopi

Bysten ble første gang fjernet høsten 2014. Da kom den imidlertid til rette igjen, før den ble stjålet på ny året etter.

Siden har bysten vært forsvunnet og den politianmeldte saken forblitt uavklart.

– Heldigvis hadde vi gipsmodellen i vår samling. Bysten som nå er på plass igjen, er dermed en eksakt kopi, støpt i samme form, forteller konservator Jan Olav Szontheimer hos Romsdalsmuseet.

Bysten ble gitt i gave til Molde av Bjørnsonforbundet i 1973, og er laget av Hjalmar Hansen. Hans signatur står dermed også på den nye, 20 kilo tunge bysten.

– Viktig å ikke glemme henne

Det var Molde bydrift ved Svein Ovesen og Ove Røbekk som sto for festet og selve monteringen, som besto i å skru i fire skruer.

– Får hun nå stå i fred?

– Den som vil rive henne ned, klarer jo det. Det kan vi ikke forhindre, sier Røbekk.

– Men vi håper jo hun får stå i fred nå, sier Janny Meese.

Både hun og museumsdirektør Jarle Sanden mener Nini Roll Anker var en viktig figur for byen.

– Hun hadde sterk tilknytning hit, og var en viktig skikkelse i norsk kulturliv, og dessuten en arbeidsforkjemper. Derfor er hun riktig plassert i byen, rett ved den tidligere konfeksjonsfabrikken, sier Meese, før det ble delt ut kake og ananasbrus til bursdagsselskapet.

Molde bydrift har sørget for festeanordning til bysten. Foto: Vera Henriksen