MOLDE: I september for to år siden ble bysten av forfatteren Nini Roll Anker for første gang revet ned. Hodet ble seinere funnet i graset i parken, men Anker fikk ikke stå lenge i fred for i november forsvant bysten igjen, men denne gangen var den ikke å finne. Siden har mange gått forbi og lurt på hvor bysten har blitt av.

– Forholdet ble anmeldt, men seinere henlagt da ingen kunne finne bysten, sier kultursjef i Molde kommune, Janny Meese.

Avstøpning fra museet

Molde brann og redningstjeneste dykket i Moldeelva og det ble undersøkt grundig i elv og sjø, men strømmen kan ha ført bysten langt bort. Flere gikk også rundt for å lete i områdene rundt parken. Nå har kommunen gitt opp søket og en ny byste er på veg til høsten.

– Vi har brukt en avstøpning på Romsdalsmuseet og sendt den til fagfolk i Oslo for at den skal støpes opp på nytt. Så nå er en ny byste snart undervegs, men vi håper at innfestningen kan bli bedre denne gangen, sier kultursjefen.

Nå Slik ser minne etter Nini Roll Anker ut etter at den ble vandalisert for nesten to år siden. Foto: Erik Birkeland

Prøver å sikre bysten

Forrige gang ble det også lagt inn et ekstra feste for å sikre at ingen skulle klare å ta av bysten, men de lyktes likevel.

– Slike ting kan man ikke garantere seg imot, men de skal prøve å gjøre det så vanskelig som mulig for folk å fjerne bysten igjen. Sinnataggen har jo også blitt vandalisert så det kan skje overalt, påpeker Meese.

Hun har trua på at bysten får stå en god stund når den kommer i høst.

– Jeg håper virkelig den får stå i fred denne gangen, men man vet jo aldri hva som kan skje.

Nå: Slik ser minne etter Nini Roll Anker ut etter at den ble vandalisert for nesten to år siden. foto erik Birkeland Foto: ERIK BIRKELAND