– Jeg er veldig overrasket over at man begynner å nøre opp under dette. Jeg mener de spørsmålene og de fire alternativene vi har valgt er både gode og dekkende. Og jeg kunne ikke i min villeste fantasi forestille meg at det var en så hatsk stemning der. Det er både overraskende og nedslående, sier Østgaard. Han var i utgangspunktet overrasket over den sterke oppslutningen i meningsmålingen rundt å beholde Møre og Romsdal som egen region. Men har også registrert reaksjonene fra Nordmøre.

Betegnes som verdiløs

I Tidens Krav betegnes meningsmålingen, gjort på oppdrag for NRK Møre og Romsdal, Romsdals Budstikke og Sunnmørsposten, som verdiløs.

Spørsmålet 999 innbyggere i Møre og Romsdal har svart på er dette: «Regjeringa foreslår at det skal være ti regioner i fremtiden. Hva mener du bør bli utfallet av reformen for Møre og Romsdal?».

47 prosent svarer at de ønsker å bevare Møre og Romsdal som en egen region. Ingen andre alternativer får like stor oppslutning. Og oppslutningen om dette alternativet er størst i alle tre fogderiene.

Svaralternativene de fikk var: 1. Hele fylket blir en del av Region Midt sammen med Trøndelagsfylkene, 2. Hele fylket blir en del av Region Vestland sammen med Sogn og Fjordane og Hordaland, 3. Vi blir splittet, Romsdal og Nordmøre nordover og Sunnmøre sørover og 4. Møre og Romsdal består som egen region.

- Særdeles kritikkverdig

Ifølge Tidens Krav reagerer flere nordmøringer på at det ikke var noe alternativ der kun Nordmøre går nordover og Romsdal og Sunnmøre sørover.

– Det som jeg anser som særdeles kritikkverdig er at det ikke er et alternativ i undersøkelsen at Nordmøre går nordover, mens Sunnmøre og Romsdal går sørover. Alternativet at Nordmøre bør skille lag fra resten av fylket er et viktig alternativ på Nordmøre, og mange av de spurte på Nordmøre ville valgt dette alternativet. Uten at dette blir rettet opp i er undersøkelsen dessverre verdiløs, sier en av dem som er blitt oppringt, Stig Anders Ohrvik fra Averøy til Tidens Krav. Ifølge avisen står alternativet alenegang sterkt blant Trøndelagstilhengerne på Nordmøre.

Sterkt uenig

Målingen viser at det er flest nordmøringer som mener fylket bør splittes. 27,6 prosent av nordmøringene svarer dette. På Sunnmøre mener 17,7 det samme mens det kun er rundt 8 prosent av romsdalingene som mener fylket bør splittes.

Østgaard er sterkt uenig i at meningsmålingen er verdiløs. Han betegner reaksjonene fra deler av fylket som trist.

– Uansett så rokker ikke dette ved hovedfunnet – at flertallet vil at fylket skal stå samlet, sier han.