Sjøl om Sturla Steinsvik og familien i 2007 solgte seg helt ut av Hustadmarmor, vil hans navn for all framtid være uløselig knyttet til industrieventyret i Elnesvågen. Han ble tildelt St. Olavs Orden for sin enorme innsats i oppbyggingen av Hustadmarmor, som skjedde i samarbeid med det sveitsiske Omya-konsernet.

Hovedkontor i Molde

Men i åra både før og etter utsalget av Hustadmarmor, bygde Sturla Steinsvik og familien bygd opp egne omfattende virksomheter som de eier og driver under konsernparaplyen Norsk Mineral AS.

Fortsatt krumtapp

Sjøl om den vitale 73-åringen har overlatt det meste av eierskap og endel formelle posisjoner til andre, er Sturla Steinsvik fortsatt svært aktiv – og en krumtapp i systemet. Framfor å hvile på sine laurbær, ødsle av rikdommen og nyte livet som pensjonist, står han fortsatt på for fullt. En god venn av Sturla Steinsvik beskriver ham som «mannen som alltid er på, og aldri av».

– Hvor lenge har du tenkt å holde på?

– Nei, jeg vet ikke. Det blir så lenge jeg får lov til det av styret, tenker jeg. Jeg synes det er så fint og spennende å drive på. Du føler at du gjør noe meningsfylt. Med alle de prosjektene som kommer opp – og alle mulighetene vi ser – ville det være feil å ha brukt hele livet på å komme i en posisjon hvor du endelig har økonomisk evne og kanskje litt tankegods å bidra med, og så sette seg i en stol. Jeg kommer til å holde på så lenge noe av det jeg gjør er fornuftig, sier Sturla Steinsvik.

Familieeid

Norsk Mineral AS eies av holdingselskapene Hustadlitt AS med 66,35 prosent og Morud Minerals AS med 33,65 prosent.

Hustadlitt eies av Sturla Steinsvik med én prosent og hans tre døtre Kristin (47), Nina (45) og Anne Tone (41) med 33 prosent hver – alle med etternavnet Steinsvik. Hustadlitt hadde i 2014 inntekter på 323,4 millioner kroner og et resultat før skatt på 105,3 millioner kroner. Den bokførte egenkapitalen var ved årsskiftet på 1,7 milliarder kroner. Eierne tok for 2014 ut et utbytte på 30 millioner kroner.

– Utbyttet er tatt ut for å betale formuesskatt. Det norske eierskapet har hittil belastet bedriftene med 300 millioner kroner, som igjen kunne vært «risiko»-egenkapital for over 100 nye arbeidsplasser, sier Sturla Steinsvik.

Morud Minerals eies av Iben Steinsvik, datter av Sturla Steinsviks avdøde bror Kjell Steinsvik. Morud Minerals hadde ved årsskiftet en bokført egenkapial på 535 millioner kroner.

Lån over pipa

Sturla Steinsvik er ikke noen klassisk kapitalist, og har et litt annet syn på penger enn de som driver med transaksjonsøkonomi.

– Penger er ikke et mål, men et middel for å skape noe og komme videre. Opp gjennom åra har vi stort sett vært avhengig av tilgang på kapital, med store lån langt over pipa, sier Sturla Steinsvik.

– Like fullt eier du og døtrene dine holdingselskapet Hustadlitt AS, med en bokført egenkapital på 1,7 milliarder kroner. Det ligger noen verdier i det du har bygd opp?

– Det er et ansvar familien tar på alvor. Vi er opptatt av at vi skal skape verdier av denne formuen også i framtida, uten at den forvitrer. Det er det vi holder på med. Vi prøver å satse langsiktig og bærekraftig.

Verdens største

Sturla Steinsvik kom som 17-åring inn i daværende Hustad Kalk og Marmor da hans far Kjell Steinsvik ble sjuk i 1959.

– Jeg ble hans høgre hånd da han lå i sjukesenga. Det var tunge år, med dårlig økonomi og vanskeligheter. Det falt mer og mer på meg etter hvert, forteller Sturla Steinsvik, som etter hvert tok over ledelsen av Hustad Kalk og Marmor.

På det tidspunktet hadde bedriften rundt 30 ansatte.

Sturla Steinsvik innledet et samarbeid med Omya-konsernet i Sveits. Under hans ledelse utviklet Hustadmarmor seg til å bli verdens største mineralbaserte pigmentfabrikk.