– Vi har aktiviteter innenfor fem forretningsområder: Mineraler, eiendom, industri, finans og fornybar energi, sier konsernsjef Kyrre Olaf Johansen i Norsk Mineral AS, som har 11 ansatte. Av disse er ni ved hovedkontoret i Molde. To geologer sitter i Trondheim.

Kalk

Hustadkalk AS i Fræna, stiftet i 1948, er det eldste selskapet i konsernet og eies 100 prosent av Norsk Mineral.

Hustadkalk, som leverer råstoff til Hustadmarmor, hadde i fjor en omsetning på 202 millioner kroner.

– Vi tar ut et par millioner tonn årlig i Brønnøy Kalk. Det er ei foregangsgruve. Den brukes av direktoratet som stjerneeksempel på hvordan ei gruve skal drives. Den er topp moderne, sier Kyrre Olaf Johansen.

The Quartz Corp

The Quartz Corp AS, som ligger på Drag i Tysfjord i Nordland, produserer superreint kvarts til solcelleindustrien i verden. Store og kjente konsern som Philips og Carl Zeiss er blant kundene. Selskapet har totalt 150 arbeidsplasser, hvorav 75 i Norge, og omsatte i fjor for 60 millioner dollar - tilsvarende 490-500 millioner norske kroner.

The Quartz Corp har også en gruve i North Carolina i USA, som leverer råstoff til fabrikken i Tysfjord.

Industri

Norsk Mineral er inne på eiersida i Partner Plast på Åndalsnes, som leverer subseautstyr til oljeindustrien – og i fjor omsatte for 139 millioner kroner. Norsk Mineral satt tidligere på 83,5 prosent av aksjene i Partner Plast, men solgte seg for en tid siden ned til 22 prosent.

Norsk Mineral er også medeier i utviklingsselskapet Inpower AS i Molde, gjennom sin 26,8 prosent store eierandel i Inpower Invest AS. Inpower har satset på utvikling av framdriftsløsninger for skip, basert på permanent magnetteknologi. Inpower omsatte i fjor for 13,8 millioner kroner.

Videre er Norsk Mineral 29,3 prosent eier i teknologiselskapet Weltec på Averøya – med svenske Regula Systems AB – som driver innenfor sveiseteknikk.

Eiendomssatsing

Norsk Mineral har også satset tungt innenfor eiendom.

Konsernet eier det store kontorbygget Strandveien 20 på Lysaker i Bærum, som rommer hovedkontoret til Wilh. Wilhelmsen-rederiet. Eierselskapet Strandveien 20 ANS hadde i fjor inntekter på 39 millioner kroner.

Norsk Mineral eier videre 35 prosent av kontorbygget Eikremsvingen 9 på Årø, som rommer konsernets hovedkontor.

Berlin

Sammen med medinvestorer har Norsk Mineral også satset stort på eiendomsvirksomhet i Berlin. Den består i å kjøpe opp bygårder, rehabilitere, seksjonere og selge ut boliger.

– Vi har veldig stor tro på Berlin, sier Kyrre Olaf Johansen.

Han framholder at Norsk Mineral ønsker å utvikle eiendomssatsingen videre. Det kan bli både i Norge og utlandet.

Kraftverk i Georgia

Gjennom selskapet Clean Energy Invest AS i Oslo er Norsk Mineral inne med en eierandel på 40 prosent i et vannkraftutbyggingsprosjekt i Georgia, som tidligere var en del av Sovjetunionen (se egen artikkel).