– Vår visjon er å skape verdier på en ansvarlig måte, med respekt for mennesker og miljø. Forretningsideen er å være et privateid selskap innenfor mineraler, eiendom, industri, finans – og ikke minst fornybar energi. Og vi er mer industrielt enn finansielt orientert, sier konsernsjef Kyrre Olaf Johansen.

– Norsk Mineral er en aktiv eier?

– Ja, vi er opptatt av å være tett på – og tror ingen ting kommer av seg selv, sier Kyrre Olaf Johansen.

– Hva ligger til grunn for investeringene Norsk Mineral foretar?

– Vi har først og fremst et langsiktig perspektiv på det vi gjør. Det har Norsk Mineral hatt historisk sett. Når vi går inn i nye ting, gjør vi det med veldig lange øyne. Men det betyr også at vi til enhver tid må vurdere om vi er riktig eier av en virksomhet, eller om vi trenger å få inn nye. I fjor følte vi eksempelvis for Partner Plast sin del, der vi hadde 83,5 prosent, at det var på tide å få inn nye medinvestorer. Vi fikk inn Salvesen & Thams, med Bjørn Wiggen, og Investinor, sier Kyrre Olaf Johansen.

Moderat risikoprofil

– Norsk Mineral skal utøve et aktivt kompetent eierskap, med plass i styrerommet. Vi tilstreber en moderat risikoprofil; alle investeringer sett under ett. Og vi skal ha en eierandel på minimum 33,4 prosent – eller tilsvarende ordninger som sikrer vår styringspåvirkning, sier Kyrre Olaf Johansen.

– Det er vi stolte av. Vi søker videre vekst gjennom samarbeid med partnere. Vi satser på verdiskaping med internasjonalt konkurransedyktige induistrimineraler, og med eierskap i vannkraft som konkurransefortrinn, sier Kyrre Olaf Johansen.

Han viser til at Hydro gjør det samme i forhold til kraft.

Eiendom

Norsk Mineral har kjøpt seg tungt opp innenfor eiendom,

– Vi ønsker å utvide eiendomssatsingen over tid. Så får vi se om det blir i Norge eller utlandet, sier Kyrre Olaf Johansen.