Neida, jeg tuller ikke. Du kan gjøre det på alle iPhoner. Det er bare å gå inn på Helse-appen og legge inn det du måtte ønske av samleieoversikter, menstruasjoner, alkoholpromille, søvnanalyser og så videre. For noen kan det kanskje være greit å føre statistikk.

Er du en av de som registrerer samleier og menstruasjoner på mobilen?

Send pusten din i skyen

Mange har brukt både Pulsar-klokker, Fitbit og andre «wearable» internettdingser. Greit på ha til trening eller for å sjekke søvnkvalitet.

På et seminar i California nylig fikk vi demonstrert en del nye greier som også kan påvirke hvordan vi sjekker helsa. Pulsmålere var det første og letteste. Nå kan du også måle stressnivået og lage stresskart. Pustmålere kan avspeile alt fra panikkangst til astma og stress. Stanford Health er sentral i utviklingen av alt det nye, og leger og teknologer samarbeider tett. Det er bare fantasien som setter grenser.

Rett opp ryggen!

En annen duppeditt vi fikk demonstrert var en sensor som forteller deg at du må rette deg opp i ryggen. Utviklerne i Lumo Bodytech prøvde først med en klips du kunne feste i trusa, men det ville ikke folk ha. Nå har de laget brikken som et magnetisk jakkemerke som blant annet måler holdningen din. Om du begynner å lute med ryggen, får du en vibrering som sier at du bør rette deg opp igjen. Du får den for 80 dollar på Amazon.

Smykket ved kvinnens venstre skulder sender informasjon om holdningen inn til appen på mobilen.

Helsedata i skyen

Alle data du samler inn, lagres i skyen. Dermed vil de også bli tilgjengelig for legen din. Det er nemlig ikke innsamlingen av data som er det viktigste - men hva noen gjør med dem etterpå.

For er det slik at helseapper today will keep the doctor away? Neppe. Men legene som var til stede på seminaret, mente det var et pluss at folk ble mer oppmerksomme på å faresignaler og dermed vil kontakte lege raskere enn de ellers ville ha gjort. Vi ser jo at treningsapper fører til mer trening.

Operere inn chips i kroppen?

Og hva blir neste steg? Vi ser jo at lege opererer inn teknologisk utstyr i både hjerter og hjerner for å forbedre livskvaliteten til f.eks. hjertepasienter og folk med Parkinson. Kan vi se for oss bittesmå chips operert inn i kroppen for å ha en kontinuerlig overvåking av vitale organer? Kanskje kan du ha en øredobb som til enhver tid måler blodverdier og sender dataene via mobilen din til et sted legen din kan overvåke dem?

Hvem eier helsedataene?

Hovedspørsmålet på seminaret i California var de etiske sidene ved datainnsamlingen. Hvem skal eie dataene og bestemme hva som er synlig for andre? Svaret er helt klart at pasienten eier dataene, og dette er en utfordring for de som programmerer systemene. Trolig vil det komme krypteringssystemer som sørger for at du kan være like trygg på helseopplysninger som du er på nettbank og skatteopplysninger.

Et annet veldig viktig aspekt er selvsagt de etiske sidene ved det å operere inn målere i kroppen.

Det er forresten ikke bare mennesker som kan nyte godt av nye apper med måleinstrumenter. Det er også laget for hunder som kan få varsling på mobilen til hundeeieren om at de kanskje bør ta en tur til veterinæren.

Lese Rbnett ved å blunke med øynene?

Min Apple-klokke kan brukes til enkle pulsmålinger, deling av puls til den jeg måtte ønske å gjøre det med, måling av trappegåing og distanser for ulike aktiviteter. På den får jeg også nyhetsvarsel fra Rbnett.

Jeg har sagt til mange - mest på fleip - at jeg regner med at folk en gang i framtida kan lese Rbnett via en chip i øyeområdet. Scroll opp og ned med øynene og hopp til neste sak med to blunk. Og bytt til Facebook ved å si Facebook. Blunk for Like - og snakk for å legge inn status eller kommentarer.

Chip der du veit?

Og skulle du få en kakk i hodet, går det meste i svart. Det er sikkert da du begynner å skryte på deg samleier i dashbordet på det som måtte være framtidas mobil. Hvis ikke mikrochipen du har operert inn der du veit allerede har registrert det.

FIKK DU MED DEG DISSE: