Jeg har fått meg klokke. For første gang siden vi fikk mobiltelefoner med klokkeslett på, har jeg festet noe til håndleddet igjen. Den nye Apple-klokka tar seg unektelig godt ut. Men er den verd drøyt 4000 kroner?

Om du vil være kul, er den kanskje det. For Juniper Research har sjekket med 2000 mobilbrukere om hvilket merke som er det kuleste du kan «kle deg» i. Og der scoret Apple helt på topp – foran Samsung og Google. Og det eneste du kan kle deg i av Apple-produkt er Apple Watch.

Endrer raskt vanene

Jeg har hatt klokka i litt over ei uke, og jeg merker allerede at den er i ferd med å endre vanene mine. Mobilen trenger ikke lenger opp av lomma et par hundre ganger om dagen. Først og fremst handler det om å sjekke varslinger. Som nyhetsmann er jeg avhengig av å vite siste nytt så raskt som mulig. Jeg har varslinger fra flere aviser og nyhetsbyråer, og jeg får varslinger når noen har likt et instagrambilde eller har svart meg på en twittermelding. Utrolig greit å få dette på klokka som er raskere å sjekke enn mobilen. Det er også lettere å kjenne vibrasjonen på håndleddet enn det er å høre telefonen overalt.

Fin å se på

For å ta det visuelle først: Klokka er fin å se på. Jeg valgte billigste løsning – ei sportsklokke med blå reim og gullfarget ramme. Jeg tok 42 millimeter-varianten – du får også en mindre type – beregnet på mindre håndledd enn mitt. Skjermen er imidlertid liten nok på 42 mm, så jeg sliter med å se hvordan det vil bli på 38 mm som koster 600 kroner mindre.

Lett å komme i gang – lett å bruke

Det er veldig lett å sette opp klokka når du har pakket den ut. Ha din Iphone for hånden og følg noen få instruksjoner på klokke og mobil. Du er klar i løpet av under ett minutt.

Med tanke på alle funksjonene på ei slik klokke, blir du overrasket over at alt styres av to knapper: et hjul og en trykknapp. Trykknappen bruker du stort sett bare til å få opp telefonmuligheter der du har favorittene dine lagret. Tannhjulet bruker du til å scrolle – samt å aktivere taletjenesten Siri eller gå tilbake til utgangspunktet på klokka.

Ellers styrer du alt ved hjelp av skjermen. Du kan sveipe deg gjennom ulike ting som å måle pulsen din, sjekke været, sjekke aksjekursen på utvalgte aksjer, styre musikkavspilleren på mobilen, sjekke batteriet, se kart, kalender osv. Om du vil stille inn på noe, trykker du bare hardere på skjermen. Veldig fikst! Er du inne på været, kan du dobbeltklikke, så får du 10-dagersvarselet.

Siri er grei å ha!

Taletjenesten Siri er nyttig på Apple Watch. Jeg fikk først feilmelding da jeg skulle ha henne til å snakke norsk, men dette rettet seg da jeg prøvde et par dager seinere. Norsken er ikke helt perfekt, riktignok. Da jeg med min rustne røst bestilte vekking med å si "Sett vekking klokka..." kom det opp "Sett fucking klokka". Ellers er Siri høflig og hyggelig!

Mikke Mus eller Kronograf

Du kan velge hvordan klokka skal se ut. I utgangspunktet er det 14 ulike «urskiver – fra Mikke Mus som bruker hendene som visere til digitale varianter med tall og kalenderoppføringer som startbilde. Du kan også velge et av dine egne bilder som bakgrunn på «urskiva». Normalt er klokka svart skjerm, men straks du legger hånda slik at klokka ligger horisontalt, lyser den opp.

Batterikapasiteten er ikke bra. Med normal bruk, varer batteriet kanskje 40 timer. Det betyr lading hver dag. Jeg har gjort det om natta. Hvis du lader på nattbordet kan du bruke klokka som vekkerklokke. Den starter med å lyse opp, og deretter blir lyden sterkere og sterkere.

Snakk med klokka

Du kan også ta telefonsamtaler med klokka. Det blir litt som å snakke på høyttaler på telefonen. Du kan også svare kjapt på meldinger med en del forhåndsdefinerte svar. Dette kan du også gjøre via Siri.

Unyttige apper

Jeg har også en del apper på klokka, men det er de færreste av dem jeg har særlig nytte av. Plassen på skjermen er svært begrenset, og det er tydelig at mange ikke helt har funnet ut hvordan de skal ha appene sine for så liten skjerm ennå. SAS har for eksempel en app. Når jeg klikker på den, får jeg vite hvor mange eurobonuspoeng jeg har, og at jeg ikke har noen bestilte billetter på gang. Bildeappen viser så små bilder at det knapt har noen verdi.

Nyhetsmedier har lagt inn noen korte notiser eller til og med bare korte titler på bildebakgrunn. Ikke særlig imponerende. Vi i Romsdals Budstikke har ikke bestemt oss ennå for hva vi skal ha på vår app.

Idrettslag

I Norge er ikke idrettsklubbene på Apple Watch ennå, men når jeg sjekker mitt favorittlag i basketball i USA, får jeg opp kampfakta for foregående kamper, terminliste framover, tabell og spillerfakta. Veldig fint tilpasset den lille skjermen. Jeg tipper MFK og andre norske fotballag vil komme etter.

Du finner appene ved å klikke en gang på hjulet. Appene ligger som runde symboler – hulter til bulter. Og skal du klikke deg inn på dem, kan pølsefingre gi deg noen frustrasjoner…

Mål trening og puls

Det følger med en treningsapp også. Og en pulsmåler. Du kan stille inn på den aktiviteten du ønsker, og sette i gang klokka. Da teller klokka kalorier – og sier fra når du har nådd det målet du satte deg. Jeg testa på en ellipsemaskin, og den telte veldig ulikt det som kommer opp på ellipsemaskinen. Årsaken er selvsagt at klokka ikke aner hvor mye motstand jeg legger inn på maskinen. Derfor blir alt veldig omtrentlig. Hvis dette er viktig for deg, finnes mange andre og bedre klokker enn Apple Watch. Men de er ikke like stilige.

180.000 kroner, takk!

For stilige kan disse klokkene være. Om du graver dypere i Visa-kortet enn det jeg gjorde, kan du få dyrere varianter. De dyreste i den digitale Apple-butikken koster 180.000 norske kroner. Da snakker vi 18 karat gull. Og da snakker vi kanskje at du burde bruke pengene på noe mer fornuftig. Kanskje på ei klokke hos urmakeren som er enda mer et smykke enn denne lille datamaskinen.

For Apple Watch har sine svakheter. Den største er at du må ha med deg mobilen for at du skal få utnyttet klokka. Den andre er dette med at den må lades hver dag.

Lurt å vente?

Og det største ankepunktet mot Apple Watch pr i dag er at det sjelden er lurt å kjøpe den første utgaven. Ting er ikke helt ferdig ennå – ikke minst gjelder det appene fra tredjeparter. Og er den verd pengene? Tja. Om du trenger ei klokke som viser tida, får du langt billigere løsninger hos urmakeren. Om du skal ha stiligere smykker på hånda, finner du også det hos urmakeren. Så spørs det hvor mye du mener det er verdt å være litt tidlig ute med det nye.

Apple satser stort på sin nye klokke. Foto: NTB scanpix