PwC-rapporten har presentert en plan for hvordan Molde kommune i fremtiden kan dreie eldreomsorgen fra sykehjem til mer bofellesskap og hjemmebasert omsorg, og foreslår en nedbygging av sykehjemskapasiteten til et historisk lavt nivå.

Dekningsgrad for sykehjem blir et viktig begrep for å kunne forstå debatten. Dekningsgrad viser til andelen av befolkningen over 80 år som kan få tilbud om sykehjem. På slutten av 80-tallet hadde man en dekningsgrad i Norge på 19 før man i 2001 hadde en dekningsgrad på 18. Det vil si at i 2001 var det 18 tilgjengelige sykehjemsplasser i Norge for 100 personer over 80 år.

I Molde kommune var det i 2021 en dekningsgrad på 18,6, før man bestemte å kutte antall sykehjemsplasser ned til gjennomsnittet for kommunene i Molde kommune sin KOSTRA-gruppe, nemlig 15,9. Men KOSTRA-tall kan ikke være hovedindikator når man velger dimensjonering av omsorgstilbud, det må være reelle behov og kvalitet på helsetjenestene.

Hva skjedde så når man besluttet å kutte 24 sykehjemsplasser med plan om at hjemmebasert omsorg skulle kompensere for dette kuttet? Man fikk en gradvis økning av pasienter på sykehus som ikke hadde noe sykehjem å skrives ut til i kommunen, og en økning av plassene på korttidsavdelinger som ble belagt av pasienter med langtidsvedtak. Dermed stopper gradvis rotasjonen av korttidspasienter som trenger rehabilitering og kortvarig avlastning. Det utviklet seg en propp i systemet.

Edvard Breivik er medlem i hovedutvalg for helse og omsorg i Molde og 1. vara i formannskapet. Foto: Bjørn Brunvoll

I august 2022 ga politikerne i Moldes hovedutvalg i helse og omsorg fullmakt til administrasjonen om selv å gjøre vurderinger om nedlegging av sykehjemsplasser. Dette møtte kraftig kritikk, og det ble avholdt et åpent møte hvor befolkningen kunne ytre seg. Politikerne skulle heretter mer inneha en kontrollfunksjon, blant annet følge med antall overliggerdøgn på sykehus. I mai 2023 etter at 18 plasser var nedlagt av de 24 planlagte foreslo Rødt å stoppe reduksjonen i sykehjemsplasser på bakgrunn av høye tall av utskrivningsklare på sykehus og langtidspasienter på korttidsavdelinger, men fikk kun støtte fra 2 fra AP og 1 fra FRP. I neste utvalgsmøte snudde så opposisjonen.

I dag er situasjonen at Molde kommune hittil i 2023 har en 2-3 dobling av antall pasienter liggende utskrivningsklare på sykehus sammenlignet med de tre foregående år, og 42% av korttidsplasser er belagt av langtidspasienter. Antall sjukehjemsplasser er en propp i systemet og dette rammer ikke minst kvaliteten i helsehjelpen som gis, det gir ikke brukerne en trygghet på at kommunen har helsetjenester som ivaretar deres behov. Det er ingen god følelse å bli liggende utskrivningsklar på sjukehus fordi kommunen ikke har plass til deg. Dyr er du også.

PwC-rapporten legger frem ulike scenarioer for dekningsgrad. Scenario 4, som PwC anbefaler, anbefaler at man frem til og med 2030 skal ha en dekningsgrad på sykehjemsplasser på 12,5, mens man fra 2035 skal helt ned til en dekningsgrad på 10. Det planlegges altså en nærmest halvering av sjukehjemskapasitet fra 2021 til 2035. Når man nå bare har gjort tilnærmet 1/3 av denne reduksjonen, har det hopet seg opp med eldre på sykehuset som ikke har tilgjengelig sykehjemsplass og langtidspasienter på korttidsplasser. Er det rart Rødt etterlyser kontrollsystem for disse planene?

Vi mener PwC-rapportens anbefaling om å nærmest halvere andel sykehjemsplasser fra en dekningsgrad på 18,6 i forkant av nedleggelsene til dekningsgrad 10 og bygge opp bofellesskap som erstatning, fremstår urealistisk i forhold til forventet behov. Andel eldre med god helse øker, men det totale antall med fysiske svekkelse vil likevel øke, og det samme vil eldre med demenstilstander. Medisinsk behandling vil utvikle seg videre og flere og flere eldre vil overleve sykdom etter hvert som mer avansert behandling utvikles og screeningprogrammer for kreftsykdommer igangsettes, men dette vil også føre til økning av fysisk svekkelse hos de overlevende. Man ser også at gruppen eldre med alkoholutfordringer kommer til å øke betraktelig.

Dette er eldre som må pleies på sjukehjem, en utbygging av bofellesskap lengre nede i omsorgstrappa må komme i tillegg. Bofellesskap er et helt annet tilbud enn sjukehjem og kan på ingen måte erstatte sjukehjem. I bofellesskap skal det i svært liten grad ytes medisinsk eldreomsorg. Medisinsk forsvarlig eldreomsorg krever tilstrekkelig sjukehjemskapasitet.

PwC-rapporten skal behandles i kommunestyret. Den foreslår 87 nye plasser i bofellesskap og 36 nye institusjonsplasser innen 2030. Da vil man ha dekningsgrad på 12,5. Vi vil i neste Kommunestyremøte fremme et tillegg som peker på nødvendigheten av å gjøre en faglig evaluering av situasjonen i 2030 før man går til ytterligere reduksjon i dekningsgrad for sjukehjemsplasser. Forslaget gikk gjennom i utvalg for helse og omsorg, før det ble nedstemt av posisjonen i formannskapet.

Utvalgsleder fra KrF mente at forslaget slår inn åpne dører, og at man har god nok kontroll. Hva er utvalgsleders «kriterier» for kontroll? Vi i Rødt mener vi må ha sterkere kontroll gjennom sjekkpunkter hvor situasjonen analyseres før man tar videre beslutninger på bindende strukturendringer. Det bør også estimeres kostnader i ulike dekningsgrader for sykehjem og bofelleskap i det videre arbeidet. Man bør ikke låse seg til en plan som fort kan være urealistisk.

Hovedårsakene til denne historiske omleggingen og relative nedbyggingen av sykehjemsplasser er økonomiske hensyn, og antagelser om manglende helsepersonell for fremtiden. Gode rammevilkår for god behandling vil skape bedre pasientforløp og mer meningsfulle arbeidsvilkår og bedre rekruttering til yrket. Vi viser til nabokommunen Averøya som gjennom samarbeid med ansatte har utarbeidet arbeidsvilkår og turnusordninger som har ført til god rekruttering av helsepersonell.

Likeledes kan man ane at forskjellene på rammevilkårene i budsjett og de reelle behovene kanskje er den egentlige årsaken til gjentatte budsjettoverskridelser i sektoren. La ikke en urealistisk planlegging også skape en utrygghet i dimensjoneringen av eldreomsorgen for våre eldre.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal