Hvilke signaler sender vår kommunedirektør til de ansatte om hvordan hun verdsetter vår kompetanse? Hvilke signaler sender kommunedirektørene til pasienter og pårørende til pasienter i Midsund med en slik uttalelse? I sektor helse og omsorg jobber det ansatte med en fagkompetanse som kommunen er helt avhengig av for å levere faglig forsvarlige tjenester. Som hovedtillitsvalgt for Norsk sykepleierforbund i Molde kommune representerer jeg ca. 325 av kommunens sykepleiere, og blir skuffet over hvordan kommunedirektøren omtaler alle våre dyktige ansatte.

Kommunedirektøren er sitert på at det mangler folk på Midsund. Dette er en skuffende dårlig formulering fra vår kommunedirektør, og en upresis fremstilling av situasjonen.

I Helse og omsorgstjenestene jobber det ansatte. Dette er ansatte med kompetanse. Sårt tiltrengt kompetanse på minimum fagbrev eller bachelor nivå.

Vi opplever utfordringer ved flere enheter i kommunen når det gjelder å rekruttere sykepleiere, som det faktisk er snakk om i denne saken, ikke bare i Midsund!

I Norge mangler det omtrent 4650 sykepleiere, og 179 av landets kommuner oppgir at det er utfordrende å rekruttere ansatte med sykepleierkompetanse.

Til nå i år er det lyst ut 60 faste stillinger som sykepleiere i vår kommune.

Behovet for nyrekruttering av sykepleiere varierer gjennom året for alle enhetene. Når en ikke greier å rekruttere sykepleiere må enhetene i perioder benytte vikarer fra bemanningsbyrå. Dette vet vi er en kostbar løsning. Enhetslederne jobber kontinuerlig med rekruttering. Bruk av vikarbyrå er ikke en ønsket situasjon, men av og til nødvendig for å sikre forsvarlige helsetjenester til pasientene når vi ikke har nok ansatte med riktig kompetanse.

Hvis behov for og bruk av bemanningsbyrå i perioder er en begrunnelse for å legge ned en avdeling, vil mange av våre institusjoner i perioder være truet av nedleggelse. Uttalelsen fra kommunedirektøren er fra mitt ståsted ikke god personalpolitikk. Uttalelsen fra kommunedirektøren skaper usikkerhet blant ansatte, brukere og pårørende. Usikkerhet om fremtiden til egen arbeidsplass er etter min erfaring en faktor som kan fører til at ansatte kan ønske å bytte arbeidssted.

Molde kommune er en langstrakt kommune. Om du skal kjøre bil har kommunen en strekning på 150 km. Molde er en by kommune som konkurrerer med sykehuset i Molde, og nabokommunene om sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre.

Molde kommune er også i høyeste grad en distriktskommune. I februar 2023 kom Nasjonalt senter for distrikts medisin med en rapport som peker på hvilke faktorer som skal til for å rekruttere og beholde sykepleiere i distriktene. Jeg vil anbefale alle politikerne om å sette seg inn i tiltakene i denne rapporten. Kanskje må vi i vår kommune ha en egen plan for rekruttering til distriktene våre?

Fra mine medlemmer får jeg  klare og tydelige tilbakemeldinger på hva som skal til for at de skal fortsette å jobbe i kommunen og bli værende i yrket:

Belastningen må ned, de ønsker seg flere kollegaer.

I tiden fremover vil kommunen måtte gjøre vanskelige prioriteringer når det kommer til helsetjenestene. Vi vil uavhengig av hvor det blir besluttet at våre sykehjem og institusjoner skal ligge, være avhengig av sykepleiere som jobber i hele vår langstrakte kommune.

Vi må ha sykepleiere som skal levere helsetjenester til våre innbyggere 24 timer i døgnet og 365 dager i året.  Sykepleierne skal levere helsetjenester til våre innbyggere fra Aursjøen i øst til Dryna i vest. Dette vil bli utfordrende. Det er derfor så viktig at kommunen gjennom god personalpolitikk, attraktive arbeidstidsordninger og lønn setter fokus på å beholde og rekruttere sykepleiere og andre relevante yrkesgrupper.

Jeg vil også rette fokus mot RB, og den overskriften som møtte oss i går kveld. Dere har med denne overskriften greid å skape uro, frustrasjon og sinne blant ansatte, innbyggere i lokalsamfunnet og sannsynligvis mange pårørende.

Som lokalavisen har dere et betydelig samfunnsansvar, og dere spiller en viktig rolle i å informere, engasjere og reflektere over lokalsamfunnets behov. I denne saken opplever jeg som sykepleier, HTV for Norsk sykepleierforbund i Molde kommune og innbygger i Midsund at dere med den valgte overskriften er mer opptatt av å få “klikk” på deres sak, enn å undersøke hva som ligger bak kommunedirektørens uttalelse og hva som faktisk er situasjonen på den aktuelle enheten.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal