Over ti år har kommunen utbetalt 6,3 millioner kroner til Odd Fellow-ordenen og Lions Club.  Avtalene har ikke vært lyst ut på anbud. Både avtalene og omfanget var helt ukjent for administrativ ledelse i kommunen fram til Romsdals Budstikke omtalte saken. - Dette er en ulovlig direkte anskaffelse. Det må vi være ærlige om, sier kommunens egen innkjøpssjef, Dirk Lungwitz, til Romsdals Budstikke.

Odd Fellow og Lions Club har gjort en stor og viktig jobb for kommunes eldre. Det er ikke deres skyld at kommunen ikke har hatt oversikt over avtalenes omfang, og lovkrav som følger med. De to organisasjonene har utført en jobb, og fått betalt for det. Årsaken til at Budstikka omtaler disse avtalene er kommunens håndtering. Det er alvorlig når Molde kommune inngår avtaler som over tid har en verdi på flere millioner kroner uten at lovligheten sjekkes. – Avtalene har vært helt ukjente for oss også. Det som har kommet fram i media er uheldig for kommunen. Når ikke reglene for offentlig anskaffelse overholdes, er det veldig uheldig for tilliten. Både til kommunestyret og kommunen som organisasjon, sier leder av kontrollutvalget, Vigdis Fjøseid (Ap).

For Romsdals Budstikke handler ikke denne saken om klikk. Den handler om pressens samfunnsoppdrag.  Media har som oppdrag å informere om det som skjer i samfunnet, og avdekke kritikkverdige forhold. Det ville ikke vært riktig å legge denne saken til side fordi at Odd Fellow og Lions gjør en god gjerning. Da ville ikke kommunen blitt oppmerksomme på sin praksis. Da ville heller ikke rutiner blitt gjennomgått. Det blir sagt at det offentlige må samarbeide mer med frivilligheten i framtida. Det vil være en fordel for alle at dette skjer innenfor regelverket. Det er snakk om store beløp over tid, i dette konkrete tilfellet over seks millioner kroner over ti år. Dette er offentlige kroner som skal være underlagt en form for kontroll.  Innkjøpssjefen og kontrollutvalgets leder bekrefter dette.

Ordfører Torgeir Dahl (H) har skrevet et leserinnlegg om saken. Innlegget ble publisert i Romsdals Budstikke og på kommunen sine nettsider. Ordføreren beklager kommunes praksis. Samtidig kritiserer han Romsdals Budstikkes dekning av saken. At ordføreren bruker kommunes nettsider til mediekritikk, er spesielt. Utformingen av innlegget bærer preg av å være kommunens offisielle syn. Hva slags føringer legger dette for videre behandling av saken i kommunen?  Kontrollutvalgets leder har varslet at de vil se på saken. De ønsker å følge den opp med kommunedirektøren i neste møte. Er det riktig å bruke kommunes nettsider til partsinnlegg i en pågående sak?