– Jeg ble lurt av AMK, sier barnelege Anna Owczarz (uttales åft-sjasj) til Tidens Krav i onsdagens avis.

Bakgrunnen er Helsetilsynets rapport 18. mars om hva som skjedde den helga Sebastian Gils Ødegaard døde. Rapporten gir barnelegen god dekning for utsagnet.

Fordi:

  • Natt til lørdag 21. februar i fjor var Owczarz mange ganger i kontakt med AMK i Ålesund om helikoptertransport for Sebastian, som kom til legevakta i Kristiansund med kompleks og alvorlig sjukdom.

  • Helsetilsynet skriver at det var i tråd med god praksis å bruke luftambulanse i dette tilfellet, og at opplysningene AMK-legen i Ålesund fikk, tilsa at luftambulansetransport.

  • Oppdrag om luftambulanse ble akseptert av AMK og AMK-legen, men luftambulansen i Ålesund fikk et mer presserende oppdrag. Etter mye om og men ble luftambulansen (LA) på Dombås gjort klar, og Owczarz fikk beskjed om at det ville komme.

  • Helikopteret dro likevel aldri til Kristiansund, og Helsetilsynet skriver: «Det kan synes som om det var AMK-legen / luftambulanselegens inngripen som til slutt hindret at LA på Dombås faktisk ble brukt.»

  • I rapporten står også at AMK-legen ikke respekterte legevaktlege 1, Owczarz, sin vurdering.

  • – Rapporten viser tydelig at våre advarsler burde blitt tatt på alvor.

  • Det står videre: «AMK-legen / luftambulanselegen ... gjentok ved alle kontakter med AMK at de måtte iverksette biltransport til tross for at helikopteroppdraget var akseptert. Han syntes på et tidlig tidspunkt å ha bestemt seg for dette til tross for at han kjente sykehistorien og så varseltrekanten i AMIS, og til tross for at legevaktlege 1, som opplyste at hun kjente barnet godt som barnelege ved Kristiansund sjukehus, var helt tydelig på at bilambulanse ikke var forsvarlig for denne pasienten.» Barnelegen: - Svært grundig rapport

Fikk ikke sannheten

AMK-legen avbestilte luftambulansen på Dombås «uten å konferere med vakthavende luftambulanselege på Dombås, og uten å konferere med legevaktlege 1» (Owczarz), står det i rapporten, noe som var i strid med retningslinjene.

Ble feilinformert

Det er på denne bakgrunnen barnelege Owczarz uttaler til Tidens Krav:

– Jeg har hele mitt liv hatt stor respekt for den jobben AMK gjør, men nå er den tynn. De fortalte meg rett og slett at de ikke hadde helikopter til barnet, og så var transporten avlyst. Jeg ble lurt. Det er veldig tragisk, for denne saken kunne vært løst den natta.

Til Rbnett legger hun til:

Vanskelig for AMK