Det sier Anna Owczarz (uttales Åft-sjasj), barnelegen i Kristiansund som fulgte Sebastian Gils Ødegaard gjennom hans korte liv, fram til han, ti måneder gammel, ble erklært død på Kristiansund sykehus søndag 22. februar i fjor.

Et drøyt år etter hendelsen la Statens helsetilsyn fredag fram rapporten som konkluderer med at Sebastian ikke fikk forsvarlig helsehjelp den helga foreldrene tre ganger kom med ham til legevakta i Kristiansund.

LES RAPPORTEN HER.

Har sett bredt på saken

Barnelege Owczarz  har brukt helga på å lese den 60-siders rapporten to ganger:

– Den går grundig gjennom både systemet vi ble satt i, og enkeltmenneskers handlinger. Det er bra at de har sett så bredt på det som skjedde.

For egen del finner hun ikke noe overraskende:

– Kritikken mot helseforetaket er det samme som legevakta, foreldre og vi helsepersonell har prøvd å påpeke hele tida, sier hun, og ramser opp: at akutt syke barn om helgene hadde dårlig helsetilbud; ansattes frykt for å stå alene med barn de verken kan sende videre eller legge inn; mangel på fagfolk til å vurdere syke barn ved helgestengt barneavdeling; barnetransportene fram og tilbake til Ålesund hver helg; kronisk syke barn som ikke tåler ambulansetransportene; dårlig flyvær og samtidighetskonflikter ved helikoptertransport.

«Varslet katastrofe»

– Sebastians oldemor skrev til helseministeren at det som skjedde var en varslet katastrofe. Hun hadde rett. Hadde de hørt på oss, ville vi trolig kunnet unngå det som skjedde, sier Owczarz.

Hun trekker fram en av rapportens konklusjoner hun opplever som spesielt sterk: helsetilsynet mener at «helseforetaket ikke har tilrettelagt sine ulike tjenester på en slik måte at helsepersonellet kan yte forsvarlig helsehjelp».

– Både ansatte og foreldre har følt at vi har jobbet under ekstremt vanskelige forhold de siste åra. Det er sterkt å få dette bekreftet. Vi har vært presset fra en ledelse som har ønsket at barneavdelinga i Kristiansund skal forsvinne fra Norgeskartet.

Får sjøl kritikk

– Du sjøl får mest vurderinga «god praksis» i rapporten, men kritikk på ett punkt: at du sendte Sebastian hjem natt til lørdag, i stedet for å legge ham inn på intensiven i Kristiansund. Hva er din kommentar til det?

– Jeg er glad helsetilsynet har støttet meg i at det ville vært uforsvarlig å sende gutten med ambulanse til Ålesund. Når det gjelder innleggelse på intensiven, hadde vi ingen prosedyre for såkalt værfaste barn – de som er for syke til å sendes hjem, men heller ikke får transport. Eneste begrunnelse for å legge barn på intensiven, var i påvente av transport. Og med AMKs avslag på helikopter, hadde jeg ikke belegg for å legge ham på intensiven, sier Owczarz.

Ville kostet

Det burde vært en prosedyre for å få legge inn barn på intensiven, mener hun.

– Men det ville krevd beredskap fra barnelege, siden intensiven verken har plass eller nok kompetanse til å behandle syke barn over tid. De er gode på akutten, men her ville det kreves mye mer.  Men – med beredskap fra barnelege, ville gevinsten ved sparetiltaket forsvinne fort.

– Hvordan har det vært å vente et år før rapporten kom?

– Det har vært tungt, mest for pårørende, men stressende også for oss helsepersonell. Jeg har flere ganger forespurt både ledelsen og fylkeslegen om vurderinga av vår drift, men  har  fått til svar at de må vente på rapporten. Jeg mener det var unødvendig å knytte drifta av barneavdelingen vår så sterkt til rapporten.

Foreldre-kritikk

Anna Owczarz vil ellers ikke kommentere VG-saken fredag der Sebastians foreldre sier de føler seg misbrukt i en politisk sjukehuskamp.

Personlige feil

Rapporten gir sterk kritikk til legevaktlege i Kristiansund, og til AMK-lege i Ålesund.

Anna Owczarz kommenterer dette slik:

- Mangelen på tilgang til vurdering fra barnelege er noe vi sterkt har advart mot og sett som uforsvarlig. Hva gjelder AMK, så viser rapporten at de ikke engang visste at barneavdelinga vår var helgestengt. Dette mener jeg er svært illustrerende for det systemet helsepersonell jobbet i.

- Hva tenker du i dag om at du ga helseminister Bent Høie ansvar for Sebastians død?

- Jeg synes fremdeles det er viktig at helsetoppene kjenner på ansvaret når de sitter med de viktigste beslutningene. Rapporten bekrefter følelsen jeg satt med den gangen. Det står klart at helseforetaket ikke hadde rutiner som sikret forsvarlig behandling av barn i helgene, sier hun. Og:

- Både helsedepartementet og Høie ble utfordret flere ganger, og svarte – flere ganger - at opplegget var forsvarlig, og at helseforetaket hadde gjort grundige vurderinger. Men i etterkant har det vist seg at det var uforsvarlig å drive slik.

Owczarz mener saken har nasjonal betydning.

- Nå har det vært en diskusjon om nasjonal sykehusplan. Det er ikke Stortinget som skal ha ansvar for hva sjukehusene driver med, det overlates til helseforetakene. Det er en farlig sport når helseforetakene får frie tøyler, med en ukritisk godkjenning fra departementet gang på gang. Noen må ta ansvar for dette.

FAKTA: DETTE ER SAKEN

  • Sebastian Gils Ødegaard (10 mnd) ble erklært død på Kristiansund sykehus 22.2.15.

  • Helsetilsynet la fredag fram foreløpig rapport der de konkluderer at Sebastian ikke fikk forsvarlig helsehjelp.

  • Kritikken rettes i hovedsak mot lege ved kommunal legevakt i Kristiansund, mot helseforetaket for svikt i rutiner og AMKs håndtering, og mot AMK-leges vurdering.

  • Barnelege A. Owczarz frontet kritikk mot Høie etter dødsfallet og får mest attesten «god praksis» i rapporten.

  • Intensiv i Kr.sund og helikopterlege ga forsvarlig hjelp.

  • 6 uker er frist for innspill til rapporten, før endelig rapport lages.