22. februar 2015 døde 10 måneder gamle Sebastian i helikopteret på veg fra sjukehuset i Kristiansund til St. Olavs Hospital. Gutten var akutt sjuk, og hadde kommet til legevakta i Kristiansund to dager tidligere. Omstendighetene rundt Sebastians død førte til at Helsetilsynet ble koplet inn.

Skyldtes helgestenging?

Et sentralt spørsmål som ble reist fra sjukehusmiljøet i Kristiansund var hvorvidt helgestengingen av barneavdelinga påvirket helsehjelpen Sebastian fikk? Helsetilsynet mener i sin foreløpige rapport at den lille guttens død ikke skyldes at barneavdelinga ble helgestengt, men at helseforetaket hadde forberedt helgestengingen for dårlig og informert for dårlig.

Grundig gjennomgang

Styreleder Stein Kinserdal i Helse Møre og Romsdal sier til Romsdals Budstikke at han sammen med styret skal bruke tid til å gjennomgå Helsetilsynets rapport om hva som har sviktet.

– Jeg har vært på reise i utlandet, og bare fått skummet Helsetilsynetsrapport på nettet. Vi skal gå grundig gjennom rapporten og se hva som kan ha sviktet og hva som kan forbedres. Også ulike juridiske forhold må belyses. Så skal vi gi vårt tilsvar til Helsetilsynet, sier Stein Kinserdal til Romsdals Budstikke på telefonen fra Italia.

Fulgte Eidsviks råd

Anbefalingen om å ha helgestengt barneavdeling ved Kristiansund sykehus ble gjort av daværende direktør i helseforetaket, Astrid Eidsvik.

Styret fulgte Eidsviks råd, og vedtok i mai 2014 at barneavdelinga skal være en femdøgnspost, og altså stengt fra fredag ettermiddag til mandag morgen.

Styremøtet i mai 2014 var blant Stein Kinsedals første som styreleder.

– Styret ville forsikre seg at helgestengingen av barneavdelinga ikke ble iverksatt før det var gjort en grundig analyse av risiko og sårbarhet. Derfor formulerte styret følgende i vedtaket i sak 42/2014: «Før iverksetting av tiltaka føreset styret at dei er ROS-analysert med tilhøyrande kompenserende tiltak for å sikre kvalitet og pasienttryggleik». poengterer Kinserdal.

– Fikk styret noen kvittering fra direktøren på at kompenserende tiltak var satt i verk?

– Ikke som jeg har registrert, sier Kinserdal.

En interessant problemstilling blir dermed følgende: Dersom styret hadde gitt klar ordre om hva som skulle gjøres før helgestenging ble satt i verk, men daglig ledelse i helseforetaket ikke hadde fulgt opp styrets ordre, hvem sitter da med ansvaret når ting går galt?

– Hva tenker du om ansvarsforholdet mellom styret og den daglige ledelsen?

– Relatert til den konkrete saka, er det ting vi skal bruke tid på å finne ut av hvordan ting faktisk skjedde.

– Både redaktøren i avisa Tidens Krav og lederen i regionrådet på Nordmøre krever at du som styreleder må gå. Kommentar?

– Jeg vil ikke begi meg inn i noen polemikk med Kristiansund. Styret skal bruke tid på å gå grundig gjennom Helsetilsynets rapport. Vi løper ikke unna ansvaret, sier Stein Kinserdal.

Helsetilsynets kritikk

- 22. februar 2015 døde 10 måneder gamle Sebastian i redningshelikopteret på veg fra Kristiansund sykehus til St. Olavs Hospital. To døgn tidligere hadde barnet kommet til legevakta i Kristiansund med komplekse helseproblem.

- Helsetilsynet la 18. mars fram en foreløpig rapport om Sebastian-saka. Helsetilsynet kritiserer ikke at barneavdelinga ved Kristiansund sykehus ble holdt helgestengt, men retter kritikk mot helseforetaket rundt mangelfulle forberedelser forut for helgestengingen, får dårlige rutiner og for dårlig informasjon. Helsetilsynet konkluderer med at Sebastian ikke fikk forsvarlig helsehjelp.

- Også legevakta i Kristiansund blir kritisert for at Sebastian ikke ble transportert til sjukehus da han ble akutt dårligere natt til 22. februar.

- Også akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) i Ålesund får kritikk for ikke å ha handlet forsvarlig.

- De involverte parter har frist fram til begynnelsen av mai til å svare Helsetilsynet.