(Saka er oppdatert med svar fra barnelege Anna Owczarz, se nederst i artikkelen.)

Helse Møre og Romsdal får kraftig kritikk i den såkalte Sebastian-rapporten. Helsetilsynet mener de brøt spesialisthelsetjenesteloven da 10 måneder gamle Sebastian Gils Ødegaard døde i februar i fjor fordi han ikke fikk forsvarlig helsehjelp.

De konkluderer blant annet med at helseforetaket ikke sikret forsvarlig oppfølging av sjuke barn i helgene da de helgestengte barne- og ungdomsavdelingen i Kristiansund.

Glad for reaksjonen

Leder i Brukerutvalget i Helse Møre og Romsdal, Ingrid Løset, sier til Rbnett at saka er trist, men hun er samtidig glad for reaksjonene til Helse Møre og Romsdal etter Statens Helsetilsyns rapport kom fredag formiddag.

– Jeg sier meg glad for at helseforetaket ser ut til å ta dette på alvor. Dette er ei fryktelig trist sak. Det er sånt som ikke skal skje, men som altså har skjedd, sier Løset til Rbnett.

– Har dere vært konkret involvert i saka?

Vil følge saka

Årsaken til helgestengingen i Kristiansund var at helseforetaket skulle spare penger. Ifølge planene, skulle tiltaket gi årlige innsparinger på fire millioner kroner.

Etter dødsfallet satte styret i helseforetaket tiltaket på vent, og barne- og ungdomsavdelinga fikk derfor helgeberedskap.

– Jeg er glad for at styret i helseforetaket har uttalt at de vil innarbeide konklusjonene til helsetilsynet før endelig evaluering av ordningen med helgestenging skal gjøres, sier Ingrid Løset.

– Brukerutvalget vil følge med saka også framover og komme med innspill dersom vi ser at dette er nødvendig.

Legekommentar mandag

Barnelege Anna Owczarz, «legevaktlege1» i tilsynsrapporten, ønsker ikke å kommentere rapporten i helga.

- Jeg sitter og leser rapporten nå. Men jeg har vært oppe om natta og er på jobb i dag, og det er mye å sette seg inn. Jeg må lese grundig og tenke meg godt om rundt hva jeg skal si, så jeg har sagt til Aftenposten og VG og andre medier at de ikke får noen kommentar i helga. Men jeg kommenter gjerne på mandag, sier hun til Rbnett.

Anna Owczarz, barnelege i Kristiansund, intervjues her av Rbnett, etter at hun gikk ut og gjorde helseminister Bent Høie ansvarlig for at Sebastian Ødegaard (10 mnd) døde. Hun får litt kritikk, men stort sett attesten "god praksis" for sin helsehjelp til Sebastian.