Sjøl om Arne Legernes flytta fra Molde, både av jobb- og fotballårsaker i 1958, så er det absolutt ingen tvil om at hjertet fortsatt hører hjemme i 6400 Molde.

– Jeg har alltid vært og er fortsatt moldenser uansett hvor jeg har bodd, sier den alltid like blide og fortsatt like åndsfriske Legernes.

Romsdals Budstikke møter hedersmannen noen dager før den store dagen. Det skjer i Oslo fordi han har vært til en liten kontroll på sjukehuset og er på vei hjem til Nesodden.

– Helsa er ikke så bra som den har vært, sier Arne som nå bruker stokk, men hodet er i alle fall på plass, smiler han.

Det norske laget som vant 3–1 mot Sverige på Ullevaal stadion 18. september 1960. Asbjørn Hansen (foran i midten), Arne Bakker, Roar Johansen (to f.h., foran), Arne Natland (to f.v. foran), Thorbjørn Svenssen (tre f.v., bak), Arne Legernes (nede til høyre), Roald Jensen (to f.v., bak), Rolf Birger Pedersen (to f.h., bak), Bjørn Borgen (bak t.v.), Harald Hennum, Aksel Berg. Foto: NTB

41 landskamper

Turen gikk til Larvik i 1958 der et av datidens storlag, Larvik Turn, sørga for jobb. I sin nye hjemby plukka Arne også opp ideen om utflytterdag, noe som allerede var en tradisjon i Vestfold-byen.

– Jeg ville gjerne få satt i gang noe liknende i Molde og det ble jo en suksess fra dag én, minnes Arne som var med å spille MFK opp i hovedserien i 1958 - like før han flytta til Larvik.

I MFK spilte han også sammen med brødrene Bjørn, Odd og Tore. Mellom 1955, da han spilte for Freidig i Trondheim, og 1961, blei Arne den første moldenser med landskamper for Norge - hele 41 stykker ble det på den elegante midtbanespilleren.

Nesten hvert eneste år har Arne tatt turen til Molde på sommeren for å være med på utflytterdagen, der han ble utnevnt som den første Molde-ambassadøren, og samtidig få anledning til å hilse på gamle venner.

– Jeg tror det bare er et år jeg ikke har vært til stede, sier Arne som også pleier Molde-forbindelser på en annen spesiell måte.

Arne Legernes skal feire 90-årsdagen sammen med datteren Siri og hennes familie på hytta i Larvik. Både Legernes og Ananas-brusen fra Oskar Sylte er for øvrig offisielle Molde-ambassadører. Foto: CHRISTINA STØP

Ballklubben i Oslo

En gang hver måned treffes nemlig cirka ti utvandra moldensere i ballklubben på restaurant Gamle Rådhus i Oslo.

– Der spises det blandaball og snakkes om Molde, moldensere og fortelles mer eller mindre sanne historier, smiler Arne som kan bekrefte at kristiansunderen Arne Sunde lager helt perfekt ball.

– Nå har det jo vært pause ei stund av naturlige årsaker, men jeg tipper at ordfører Torgeir Dahl ville ha vært tema om hvis vi hadde møttes de seineste månedene, smiler Arne alltid like lurt.

– Vi har jo ofte spesielle gjester på disse balldagene og både Gjelsten og Røkke har vært innom - uten de to hadde ikke Molde-fotballen vært i nærheten av der den er i dag, slår jubilanten fast.

MFK-trening i Molde idrettspark i 1957. Fra venstre: Otto Trønningsdal, Finn Haukebø, Arne Hemnes, Arnvid Sannes og Arne Legernes. Foto: Privat / Romsdals Budstikke arkiv

Forsiktig feiring

Av årsaker vi alle kjenner til ble feiringa veldig nedtona.

– Det blir bare sammen med datteren min Siri og hennes familie på hytta i Larvik, sier Arne, som mener MFK bør være med i toppen også i år.

– Det er jo stort å bli 90 og jeg håper det går bra ei stund til. Jeg har jo hatt min tid og jeg sliter litt med å huske navn, men ellers går det ganske bra.

Om det blir Molde-tur i sommer?

– Det er vel tvilsomt, men jeg har veldig lyst, sier Arne, ikonet og legenden - moldenser for alltid.