BISLETT: Klokka var 23.10 fredag kveld. Mørket var i ferd med å senke seg over Oslo by, som er på vei mot normalen etter langvarig nedstenging.

Mens banemannskapet ryddet anlegget etter rekordløpene til Karsten Warholm og Karoline Bjerkeli Grøvdal, sto Sondre Nordstad Moen i pressesonen og nølte i noen øyeblikk.

Han hadde blitt spurt om han er der han skal være, altså om han er i rute før årets suverent viktigste begivenhet.

Det er ni uker til 30-åringen skal løpe OL-maraton i Japan. Det kan virke lenge, men samtidig var 10 000-meteren på Bislett sannsynligvis den aller siste testen med startnummer.

Ser mot OL: Maraton i OL er det store målet for Sondre Nordstad Moen. Fredag lyktes han ikke med å løpe under 28 minutter på 10 000 meter. Foto: RICHARD SAGEN

Sondre pustet dypt, skikkelig dypt etter å ha fått spørsmålet. Et slags sukk, slik man kan uttrykke seg når man ikke er helt tilfreds.

- Det er klart, hadde jeg gjort 27,20 her, mutters alene, da hadde jeg sprunget tiern i OL.

- Men 27,45, som du pratet om i går?

Dagen før Bislett-løpet møtte vi trønderen på Marienlyst i Drammen, hvor han gjennomførte en lett treningsøkt med noen stigningsløp. Der fortalte Sondre at han ville være fornøyd med en tid under 27,45 fredag kveld. Hvis han presterte på det nivået, ville han føle at han er der han bør være. Havnet tiden over 28 blank, da hadde Sondre sagt at han ikke var i god nok form.

Rett og slett.

Siste test: 10 000-meteren på Bislett fredag kveld var sannsynligvis Sondre Nordstad Moens siste konkurranse før OL-maratonen i Japan 8. august. Foto: RICHARD SAGEN

30-åringen, som nettopp hadde løpt inn til 28,11,71, nølte litt på ny, før han fastslo:

- Jeg vet jeg har det i meg. Gir du meg en tier om åtte dager, og vi åpner for 27,45 og jeg har to foran meg som løper til 7000 meter, og helst to som kan konkurrere litt mot meg, så er jeg på 27,45.

Sondre Nordstad Moen er sannsynligvis Trøndelags mest seriøse, dedikerte og kanskje også ekstreme utøver. Uavhengig av idrettsgren.

Han er allerede på et fantastisk nivå, til tross for mange problemer i løpet av karrieren. Men de voldsomme ambisjonene gjør at lista legges deretter. Toppnivået hans er skyhøyt.

Han har planer om å kjempe helt i toppen på maraton i OL. Under torsdagens økt i Drammen anslo han sjansen for å kunne vinne hele greia i Japan til rundt 15 prosent.

Særdeles mye skal klaffe om han i det hele tatt kjemper om medalje. Men skulle alt klaffe, skulle han oppnå det optimale, å løpe fra alt og alle, vil prestasjonene rangeres som en av de aller største i norsk idrettshistorie, minst på høyde med Vebjørn Rodals gull fra 1996.

Ikke rekordfart: Sondre Nordstad Moen skjønte tidlig at fredagens 10 000 meter ikke ville bli noe rekordløp. Her ringes det for siste runde på Bislett. Foto: RICHARD SAGEN

Det han har gjort så langt i vår gir grunn til å tvile. Det har ikke vært fullklaff i konkurranse en eneste gang så langt i år. Det var det heller ikke på fredagens Bislett-stevne, der han vant foran Zerei Kbrom Mezngi.

- Jeg er litt sånn maratontrent. Det er diesel.

- Hva føler du?

- Hadde jeg løpt i piggsko her for et år siden, så hadde jeg ikke kunnet gå i morgen. Så helsa er bedre. Jeg kan trene, og så er det litt fin-tuning som må til. Det jeg ser mest frem til nå er de lengre øktene i varmen i Italia. Om jeg evner å kvitte meg med varmen.

Tre uker i høyden i italienske Sestriere er planen. Noen av de maratonspesifikke øktene vil han gjennomføre i lavlandet. Deretter planlegger han å oppsøke varme ei ukes tid, forhold som minner om det som vil møte ham i OL, trolig et sted i Italia. Deretter tre nye høydeuker i Sestriere.

Så venter en uke på precamp i Fukuoka i Japan før mesterskapet. Maraton avslutter OL søndag 8. august.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. Foto: GLEN MUSK

Det er tre og et halvt år siden han satte europarekord på maraton i nettopp Fukuoka med 2.05,48. To år har gått siden han løp raskere enn noen annen nordmann på 10 000 meter. Den norske rekorden er på 27.24,78.

Håpet er at Sondre bruker de neste ni ukene så godt at han finner tilbake formen som ga ham disse prestasjonene. Konkurransene han har deltatt i så langt i år har dessverre ikke skapt den tryggheten vi gjerne skulle ha hatt, selv om rapportene fra trening er gode.

Heller ikke Bislett-løpet fredag ga trygghet som ville ha vært god å ta med ned til Sestriere.

Mens han på torsdag vurderte sjansene for OL-gull til 15 prosent, svarte det norske maratonhåpet slik fredag kveld:

- Tolv prosent.

Drømmen lever, men Sondres svar signaliserer nok hva han føler akkurat nå.