Som forventet ble det massespurt på den siste etappen av årets Tour de France. Det ble avgjort på målfoto og Jordi Meeus var akkurat først over målstreken.

– Alt gikk perfekt i dag. Jeg følte meg bra i hele dag. Det er min først Tour de France. Det å ta seieren i dag er en ubeskrivelig følelse, sier vinner Meeus i et intervju gjort av arrangøren.

Uno-X hadde både Alexander Kristoff og Søren Wærenskjold med i spurten, men begge nordmennene var sjanseløse da det ble avgjort.

Wærenskjold ble til slutt nummer åtte.

– Det ble litt knuffing i siste sving, så jeg mistet litt momentum, men jeg var ikke god nok til å spurte mot de beste uansett, sier 23-åringen til TV 2 rett etter spurten.

– De var veldig sterke. Etter tre uker kjenner jeg at beina trenger litt hvile. Det er min første Tour de France, så jeg har noen flere igjen å prøve på.

Nå er Wærenskjold klar til å feire at han har gjennomført sin første Tour de France.

– Det blir å ta en øl og kose seg med gutta, så det blir gøy, sier han.

EKSTREMT TETT: Så tett og jevnt var det på den siste etappen av årets Tour de France. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP / NTB

Uno-X hadde bestemt seg før den legendariske etappen at de skulle kjøre for Søren Wærenskjold istedenfor Alexander Kristoff. Det bekreftet laget til TV 2 før start.

– Jeg foretrekker å spurte. Han fortjente en sjanse. Det er ikke det samme å levere opptrekk, det er hardere å spurte. Han gjorde et godt forsøk, oppsummerer Kristoff til TV 2.

– Vi hadde håpet på litt bedre. Han mista meg litt. Jeg nøler litt, snur meg, og da er jeg nesten i gjerdet. Så da føler jeg egentlig at jeg bare er i veien. Det er litt stang ut kanskje. Det ble vel omtrent det samme som da vi hadde motsatt rekkefølge.

Han sier til slutt at han nå har rettet fokus mot VM, som kommer allerede i august.

– Har VM litt i bakhodet. Jeg hadde egentlig håpet på å komme i litt bedre form utover touren, men så har jeg egentlig følt at formen har blitt dårligere. Selv om det var helt greit i dag, sier Kristoff.

LAG: Uno-X sykler sammen på den siste etappen av Tour de France 2023. Foto: Daniel Cole / AP / NTB

Da rytterne ankom Paris med drøye seks mil igjen av rittet var det flere som prøvde å gå på et lite brudd. En av dem var Tadej Pogacar og med snaue 50 kilometer igjen ble han en del av et lite brudd som opparbeidet seg en liten luke.

– Jeg hadde håpet han skulle gjøre det på den siste runden. Nå gjør han (Pogacar) det mest for showets del, sa TV 2s sykkelekspert Thor Hushovd da sloveneren gikk i brudd.

Pogacar fikk aldri mer enn 20 sekunders forsprang, og ble til slutt hentet igjen. De andre bruddene som gikk fikk heller aldri mer enn 20 sekunder forsprang.

SAMMENLAGTSVINNER: Jonas Vingegaard slipper jubelen løs etter den siste etappen i Paris på årets Tour de France. Foto: STEPHANE MAHE / Reuters / NTB

Jasper Philipsen var den store favoritten før den avsluttende etappen på Touren i Champs-Élysées. Alpecin–Deceuninck-rytteren har vunnet hele fire etapper i Tour de France i år. Det har gjort at han har vunnet den grønne poengtrøya før den siste etappen satt i gang. Før dagens avsluttende etappe ledet han med 119 poeng ned til Mads Pedersen.

Danske Vingegaard vant Tour de France sammenlagt, mens Giulio Ciccone vant klatretrøya. Tadej Pogacar tok ungdomstrøya.

– Det er sinnssykt at jeg har vunnet Tour de France to ganger. Det er vanskelig å ta innover seg. Jeg vil bare nyte dagen nå, sier den danske sammenlagtsvinneren til dansk TV 2.

GRØNT ER SKJØNT: Jasper Philipsen var den store favoritten før den avsluttende etappen, og hadde vunnet den grønne trøyen allerede. Foto: THOMAS SAMSON / AFP / NTB