– 1500 meter er hovedøvelsen min, men det begynner å gå usaklig fort på 5000 meter, det er nesten for galt ikke å si at dette er min beste prestasjon noensinne, sier en begeistret Jakob Ingebrigtsen på telefon til Aftenbladet med ørepluggene på plass og i lett jogg etter den vanvittige prestasjonen under Pietro Mennea Grand Gala Diamond League.

– Hvordan opplevde du løpet?

– Jeg kjenner meg godt, vet at formen er der og hadde en god følelse fra start. Men løp er tøft, og det er helt sykt å vinne, å komme i mål på den tiden er drøyt, sier Jakob.

– Hva tenkte du da de andre fikk en luke underveis?

– Jeg oppdaget at Cheptegei økte farten kraftig og kom noen meter etter, men jeg liker ikke rykk og napp, fortsatte bare i mitt tempo og komme tilbake så billig som mulig.

– Blir 1500 m i OL

– Da jeg kom opp noen runder før mål, hadde jeg et høyere tempo i kroppen, mens de andre begynte å bli slitne. Jeg bare fortsatte og visste det ville bli kamp om seier. En vanvittig følelse å vinne, og nå har jeg bevist at jeg er om ikke den beste, så i alle en av de beste i verden på 5000 meter.

– Hva tenker du om OL?

– Der blir det 1500 meter. Teit at det ikke er mulig å doble, sier Jakob.

– Jakob er best i verden

Trenerpappa Gjert Ingebrigtsen var i hundre da vi snakket med han:

– Dette var drøyt. Jakob er verdens beste løper, ingen tvil. En løper med 3.28,68 (Europarekord) på 1500 meter som nå også løper 12.48,45 på 5000 meter. Joda, han er best, jubler trenerpappa Gjert Ingebrigtsen på telefon til Aftenbladet fra Firenze.

Et helt vanvittig løp av gutten fra Sandnes og Lura, han slettet 20 år gammel rekord til belgieren Mohammed Mourhit som for øvrig ble tatt for doping et par år etter.

Jakob fikk bamseklem av storebror Henrik som brøt i Firenze og sto klar med seiersklemmen like etter målstreken. Foto: CIRO DE LUCA / X03151

Han slo verdensrekordholderen Cheptegei (12.35,36), han Hagos Gebrhiwet, han slo samtlige som stilte med personlige rekorder på 12-tallet i sin første 5000 meter på halvannet år i et løp der sju mann løp under 13 minutter.

Han vant Diamond League for andre gang. Han er fortsatt bare 20 år.

– De andre var sjokka

– Jakob skremte vettet av hele feltet. Han løp dem inn, han viste seg på skulderen deres, de ante ikke hva de skulle gjøre da han var der, de visste at han har langt, langt større fart mot slutten, sprudler trenerpappaen som snakket med et par av rivalene like etter løpet.

– Jeg snakket blant annet med Gebrhiwet (fra Etiopia), han fortalte at de var sjokkerte alle mann, sier Gjert Ingebrigtsen.

Og tilføyer:

– Jakob har blitt fysisk sterkere og taktisk klokere, han begynner å bli komplett nå.

Historisk prestasjon

Han forbedret sin personlig rekord med over 13 sekunder, han ble naturligvis det første nordmann noensinne under 13 minutter, bare fire europere har løp under 13 minutter før Jakob gjorde det under Pietro Mennea Golden Gala.

12.48,45 er en av de største prestasjonene i norsk friidretts historie.

Jakob står per i dag står med tre europeiske rekorder, 1500 meter, 2000 meter og 5000 meter.

– Jeg er fortsatt bare 20 og regner med å ha noen gode år igjen, minner han om. - Det er vanvittig kjekt å merke utvikling, og vanvittig kjekt å vinne...

Jakob Ingebrigtsen la seg våkent til blant det seks, sju beste fra start, mens Henrik Ingebrigtsen la seg på halen. Farten var vel høy for Henrik som hadde et mål, å komme under 13.13.50, OL-kravet. Henrik falt etter hvert så mye av at OL-kravet kom utenfor rekkevidde og brøt løpet.

Ved mål sto han klar til å kaste seg om halsen på broderen, og i kulissene var trenerpappa Gjert mildest talt henrykt.

Gjorde som da han var junior

Jakob viste som vanlig ingen respekt. Han fulgte også da verdensrekordholder Cheptegei satte opp tempoet, men måtte slippe noen meter da tempoet gikk ned til utrolige 61 sekunder per 400 meter.

Så gjorde han som han gjorde da han var junior, han løp inn igjen teten. Helt utrolig. Og da det var bare to runder igjen, gikk 20-åringen fra Sandnes like godt opp og truet verdensrekordholderen.

Til slutt var det ingen som kunne stå i mot - en fantastisk avslutning, han knuste feltet på oppløpet.

– Hvis Jakob løper greit til det er 1000 meter igjen, er det ingen som kan stå imot, sa Gjert Ingebrigtsen til Aftenbladet før løpet. Og fikk fullstendig rett.

Drar til St. Moritz

Allerede fredag drar Team Ingebrigtsen til sitt fast sommersted, St. Moritz i Sveits.

Tanken er å løpe på Bislett 1. juli og deretter i Monaco 9. juli.

– Dersom det ikke blir noe på Bislett, kan det bli løp i Stockholm 4. juli, forteller Jakob Ingebrigtsen.