Ikke seint for å være 5000 meter, feltet er skarpere enn noen gang, hele åtte av konkurrentene på Stadio Luigi Ridolfi har personlige rekorder på 12-tallet.

Men med OL i Tokyo som årets desidert største mål, har 20-åringen fra Sandnes og Lura peilet inn og trent mer spesifikt for 1500 meter enn noen gang før i karrieren.

– Det er enorm forskjell på 1500 meter og 5000 meter. Jakob er trent for å løpe 56 sekunder på hver 400 meter. En god 5000 meter gjennomfører du gjerne på 62 sekunder per 400 meter, forteller trenerpappa Gjert Ingebrigtsen på telefon til Aftenbladet mens teamet er på vei til Pietro Mennea Golden Gala.

Komfortfart

– Treningene har vist at Jakob har en utfordring med å finne farten på 5000 meter, en slags mellomfart, det er ikke hans komfortfart.

– Det kan høres rart ut, men for en som er vant til 1500 meter, kan mye roligere runder være vel så anstrengende som komfortfarten og føre til at du løper deg stiv, forklarer senior.

I denne uvanlige sesongen med få konkurranser så langt, er Jakob Ingebrigtsen mer usikker enn vanlig.

Innendørssesongen lover det aller beste, Europarekord på 1500 meter, EM-gull på 1500 og 3000 meter, det samme gjør løpet i Gateshead for litt over to uker siden da han under ufyselige forhold, vant 1500 meter som han ville.

Åtte har tid på 12-tallet

Konkurransen i Firenze er voldsom, som nevnt har hele åtte av konkurrentene på 5000 meter personlig rekord under 13 minutter, deriblant fire etiopiere.

Verdt å merke seg er at verdensmesteren fra 2019, Muktar Edris, plutselig står på startstreken igjen. Han har ikke vist seg siden han vant tittelen i Doha.

Jakob Ingebrigtsens norske rekord, 13.02,03, står for fall dersom 20-åringen finner rytmen fra start.

– Hvis han klarer å løpe avslappet de første 4000 meterne, vil han glede seg til den siste 1000 meteren. Da får han brukt farten sin, vurderer Gjert Ingebrigtsen.

Trenerpappaen er uvanlig spent, ikke bare i forhold til Jakob. Han er veldig usikker på Henrik Ingebrigtsen etter et flott løp tidsmessig, 13.16,80 på Bislett fredag, men uten at det på noen måte løsnet.

Ville hatt med Gilje Nordås

Treneren jobbet helt til det siste med å få plass til assosiert medlem av Team Ingebrigtsen, Narve Gilje Nordås, i feltet i Firenze.

Voll-gutten som perset med nesten 20 sekunder og bare var to hundredeler etter Henrik Ingebrigtsen i mål på Bislett.

– Narve imponerte og har tatt store steg. Det hadde vært fint for ham og Henrik og ville gitt begge en trygghet om han fikk plass i Firenze, forklarer Gjert Ingebrigtsen.

5000 meter starter klokken 21.23, stevnet sendes på NRK.